Řidiči mají poslední šanci ušetřit na dálniční známce. Od března její nákup významně prodraží

Dálnice (Ilustrační foto)

Lidé mají poslední možnost výrazně ušetřit při nákupu dálniční známky. Od prvního března roku 2024 si motoristé za vjezd na rychlostní komunikaci připlatí několik set korun, a to včetně hybridních aut, která byla dosud od poplatku osvobozena. Vedle motocyklů a přípojných vozidel budou moci dálnici bezplatně využívat už jen elektromobily. Ostatní mají aktuálně možnost na známce pro příští rok ušetřit 800 korun.

Roční dálniční známka bude od března stát 2 300 korun, což znamená navýšení o rovných osm set korun. Vzhledem k pravidlům Evropské unie se až o 40 korun zlevní desetidenní a také měsíční kupóny Členské země EU se od nadcházejícího jara musí řídit povinným stropem při stanovení cen časových poplatků, který se vypočítává procentuálně vůči tomu ročnímu.

ČTĚTE TAKÉ: Praha potřebuje peníze, chystá zdražení MHD i parkování. Kolik si lidé připlatí?

Pokud lidé chtějí ušetřit, mají poslední možnost. „Do března si mohou stále kupovat známky za původní cenu. Platí cena v den nákupu. Pokud si budete ještě v únoru objednávat dálniční známku s platností na 29. března, tak za to zaplatíte ještě původní cenu. Dálniční známku lze objednat měsíc předem,“ vysvětloval loni ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Ceny ale nejsou to jediné, co se změní. „Nově se zpoplatnění dotkne také majitelů vozidel, která používají jako palivo elektrickou energii nebo vodík v kombinaci s jiným palivem, je-li hodnota emisí CO2 v kombinovaném provozu nejvýše 50 g/km (např. plug-in hybrid),“ uvádí ministerstvo na Facebooku.

Zdarma budou nadále po českých dálnicích jezdit elektromobily. „Chceme tím přispět k tomu, aby se po silniční síti pohybovala auta s menšími důsledky na životní prostředí,“ vysvětlil Kupka s tím, že ani v následujících letech ministerstvo neplánuje, že by se pravidlo mělo změnit.

Dálniční známku je možné koupit na stránkách e-dalnice.cz, na pobočkách České pošty a také na čerpacích stanicích EuroOil. Od roku 2025 začne ceny známek stanovovat automatická valorizace, která bude pracovat s kritérii vývoje spotřebitelských cen a rozšiřování dálniční sítě.

Tagy: