Další čistky na ukrajinských úřadech. Skončil zástupce velitele národní gardy

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal zástupce velitele Národní gardy. Při té příležitosti prohlásil, že změny na úřadech budou pokračovat. Vrcholní zástupci britského zbrojního průmyslu jednají se svými ukrajinskými protějšky o možnostech společné výroby na území Ukrajiny. Ukrajina by s pomocí stíhaček mohla ve válce zvítězit do jednoho roku, věří americký generál ve výslužbě Ben Hodges. Žádosti prezidenta Volodymyra Zelenského o západní letouny se pokusí vyhovět i Slovensko.

Zelenskyj v sobotu pomocí prezidentského dekretu odvolal Ruslana Dziubu, zástupce velitele Národní gardy, jež spadá pod ministerstvo vnitra. V oficiálním dokumentu svůj krok nezdůvodnil. Ve svém pravidelném večerním projevu pak přímo Dziubu nejmenoval, personální změny na úřadech však zmínil. S kolegy prý probral možnosti ochrany státních institucí od pokusů snížit jejich efektivitu zevnitř či zvenčí. „Není to jenom o konkrétních případech či proviněních. Stát bude nadále modernizovat i instituce samotné,“ uvedl ve videu.

K TÉMATU: Putin jako krab či trpaslík. Tajný tým chrání prezidenta před vtipy, odhalují uniklé dokumenty

Kyjev se poslední dobou potýká s řadou korupčních kauz ve vysokých politických kruzích. Na mnoha úřadech včetně ministerstva obrany probíhají rozsáhlé personální čistky. Brusel stanovil Ukrajině potření korupce jako jednu z podmínek k možnému přijetí do Evropské unie.

Britské zbraně a vojenská vozidla by se mohly vyrábět přímo na Ukrajině. Zástupci obranného průmyslu z Británie jednají se svými ukrajinskými protějšky o možnostech zakládání společných podniků, které by vojenskou techniku vyráběly přímo v napadené zemi pod místní licencí, informoval deník Telegraph. Podobný krok by znamenal významné posílení vztahů mezi Ukrajinou a Spojeným královstvím, a zároveň by upevnil její vazby na NATO.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Svérázné dary pro vdovy po padlých Rusech. Místo peněz dostaly kožichy, přesto děkovaly

Vznik spolupráce by nejspíš dále vyostřil napětí mezi Ruskem a Západem, zřejmě by proto vyžadoval posvěcení i od premiéra Rishiho Sunaka. Britské úřady se k věci odmítly vyjádřit, jedná se prý o záležitost soukromých firem. „Ze začátku mohou spolupráci označit za komerční, ale bude potřebovat alespoň nevyřčený politický souhlas,“ zhodnotil výzkumný pracovník v britském Royal United Services Institute (RUSI).

„Čím dříve jim poskytneme možnosti dosažení rozhodujícího výsledku, tím dříve může válka skončit,“ uvedl k případným dodávkám stíhaček pro Ukrajinu americký generál ve výslužbě Ben Hodges, informoval deník Ukrajinska pravda. Napadená země podle něj ruského agresora porazí nehledě na poskytnutí západních letounů, může to však trvat tři až pět let.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj žádal při své návštěvě Bruselu lídry unijních zemí o rychlejší dodávky zbraní včetně bojových stíhaček. Podle vojenského analytika Lukáše Visingra Západ žádosti Kyjeva vyhoví, i kvůli náročnému tréninku ovládání strojů to ale může trvat. Zelenskyj mimo jiné požádal i slovenského premiéra Eduarda Hegera o letouny Mig-29. Ten uvedl, že se žádosti pokusí vyhovět. Naopak bývalý premiér Robert Fico případný krok kritizoval.

Tagy:
stíhačka Slovensko Polsko invaze zahraničí Ukrajina Joe Biden on-line Andrzej Duda Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Ben Hodges ruská invaze na Ukrajinu Karine Jean-Pierreová