Developer mává žalobou a lidé se bouří. Odmítají obří věže na pražském sídlišti Kamýk

Developer plánuje výstavbu na sídlišti Kamýk

Developer vyhrožuje

Zastínění části sídliště, ohrožená zeleň nebo zoufalá situace s parkováním. To jsou argumenty, kterými se brání někteří občané proti novému developerskému projektu v Praze. Ten totiž chce na sídlišti Kamýk s několika tisíci obyvateli postavit dvě obří věže.

Oporu v táhlém sporu měli občané v místním zastupitelstvu. To teď ale developer žaloval o miliony. Zhruba pětitisícová čtvrť si docela spokojeně žila se dvěma školkami, školou, zdravotním střediskem, nebo nákupním střediskem, tedy alespoň do té doby, než přišel developer.

Ten tu chtěl už před čtyřmi lety postavit obří projekt dvou obytných věží, které měly mít 18 a 14 pater. Neuspěl. Zabránili tomu občané, zastupitelstvo městské části, magistrát i ministerstvo pro místní rozvoj. Teď to zkouší znovu. Takticky u vyšší věže ubral tři patra. A koupil a zavřel nákupní středisko, kde má stavba stát. „Když si chci něco koupit, musím chodit až nahoru na Jasnou,“ popsala CNN Prima NEWS jedna z dotazovaných místních.

„Objekt obchodního centra zmodernizujeme a revitalizujeme tak, aby se vrátili nájemníci, kteří tam v tuto chvíli kvůli nevyhovujícím obchodním podmínkám být nechtějí,“ uvedla mluvčí investiční skupiny Trigema Petra Martínková a odmítla, že by důvodem nezájmu nájemníků bylo to, že jim vypověděli smlouvy. „Tak to vůbec není,“ uvedla Martínková.

S tím ale nesouhlasí spolumajitel papírnictví Jiří Kadlec. „To není pravda. My bychom tam zůstali rádi s tím krámem. Středisko začalo fungovat výborně. Vím, že několik dalších pronajímatelů odtamtud nechtělo jít a byli tam naprosto spokojení,“ popsal Kadlec.

Přístavba se 154 byty

Podmínkou pro otevření obchodního centra je přístavba se 154 byty. Podle informací, které má městská část k dispozici, by jedna věž měla mít devět podlaží a druhá patnáct, tedy zhruba dvakrát tolik než ostatní budovy v okolí na stejné úrovni. „Podle mě je to úplný nesmysl, já si dokážu představit, jak to tady bude stínit, až se bude otáčet sluníčko,“ popsal v anketě CNN Prima NEWS jeden z dotazovaných.

„Pražský územní plán říká, že je to stabilizované území, kde by nemělo docházet k nové výstavbě,“ má jasno právnička Petra Humlíčková.

To samé si myslela i městská část Prahy 12, když se stavbou nesouhlasila. Výsledkem bylo, že developer přišel se žalobou ve výši 160 milionů na městskou část. „Odpírá nám právo na spravedlivé stavební řízení. To je jediné, proti čemu se bráníme, protože Praha 12 nezná aktuální podobu projektu,“ uvedla mluvčí investiční skupiny Trigema.

Tagy:
sídliště projekt CNN Prima NEWS Hlavní zprávy zprávy Praha 12 developer Praha Kamýk Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky městská část Ondřej Kadlec Trigema a.s.