PŘEHLEDNĚ: Západní stroje, které mohou přinést obrat. Podívejte se, co zamíří na Ukrajinu

Německý Leopard 2, britský Challenger 2, švédský CV90, americký M2 Bradley či francouzský AMX-10RC. Ukrajina se brzy pravděpodobně dočká velice pestrého výběru západní válečné techniky. Ty svou výbavou a efektivitou významně převyšují možnosti ruských bojových strojů. Součástí arzenálu obránců se stanou nejen tanky a obrněná vozidla, ale také jedny z nejlepších samohybných houfnic na světě. Co všechno má Ukrajina dostat a kde mohou nastat problémy?

Doposud se museli obránci spokojit se zastaralými, ale stále bojeschopnými tanky a obrněnými vozidly z éry Sovětského svazu. Nemalým počtem těžké vojenské techniky přispěla i Česká republika, která poslala na Ukrajinu ze zbrojařských skladů tanky T-72 či bojová vozidla pěchoty BVP-1. Po sérii dlouhých jednání a apelů ale nyní ukrajinská armáda dostane zbraně, s nimiž budou mít nad ruskou válečnou mašinerií velkou výhodu.

V následujících týdnech či měsících obdrží Kyjev pomoc v podobě tanků, obrněnců a dělostřelectva západní výroby. Ve srovnání s ruskými protějšky mají modernější vybavení, efektivnější zbraně i lepší ochranu osádky. Podívejte se na aktuální přehled západní vojenské techniky, která zamíří na Ukrajinu.

Challenger 2

Britové byli první, kdo se „rozhoupal“ k darování západních tanků ukrajinským obráncům. Do výzbroje se Challenger 2 dostal v první polovině 90. let. Dlouhé roky šlo o jeden z nejlépe pancéřovaných válečných strojů na světě, který dokázal ustát nejednu protitankovou střelu. V současnosti jako jediný těžký bojový tank pálí z drážkovaného hlavního kanónu ráže 120 mm, který doplňuje dvojice kulometů ráže 7,62 mm.

Čtyřčlenná osádka využívá pro zaměřování cílů noční vidění i laserový naváděcí systém, v případě ohrožení se dokáže zahalit do clony díky zabudovaným modulům s kouřovými granáty. Stejně tak není problém doplnit ochranu tanku o dodatečný reaktivní pancíř. Minimálně dle parametrů by si dokázal poradit i s novějšímu ruskými tanky, jako je model T-90M. Určitou nevýhodou druhé generace Challengerů je její nízká mobilita a rychlost. O britských tancích se více dočtete v tomto článku.

Leopard 2

Německo bylo kvůli své neochotě poslat Ukrajině tanky terčem velké kritiky. Nakonec ale ustoupilo tlaku a rozhodlo se podle webů Bloomberg a Spiegel poskytnout ukrajinské armádě páteř svých obrněných sil – tanky Leopard 2. Stejně tak konečně dá zelenou svým spojencům, kteří chtěli na Ukrajinu poslat vlastní kusy techniky, jmenovitě Polsko či Norsko.

Pro obránce půjde o velmi vítanou posilu na bojišti – ostatně jde o jeden z nejlepších tanků, které jsou v současnosti k mání. Když v roce 1979 poprvé vešel Leopard 2 do aktivní služby, už tehdy v mnoha ohledech předčil své konkurenty. Jako první tank západních armád se mohl chlubit kanónem ráže 120 milimetrů.

Nejnovější varianty Leopardů 2 přišly s lepším, šípovitě tvarovaným plátovým pancířem, zvýšenou ochranou osádky proti protitankovým střelám i minám nebo s vyspělejším informačním systémem. Řidič se rovněž dočkal vylepšeného nočního vidění, střelci zase stabilizované hlavně, lepšího kulometu a 40mm automatického granátometu. Více jsme o Leopardech 2 psali v tomto článku.

M1 Abrams

Po dlouhých spekulacích se Ukrajina dočká samotného jádra americké obrněné kavalerie. M1 Abrams se řadí mezi velice bojeschopné a vyzkoušené tanky, které mají za sebou bohaté zkušenosti v terénu. Osvědčily se například ve válce v Zálivu či během konfliktů v Afghánistánu. Současné verze disponují 120mm kanónem německé výroby, který doplňují dva kulomety ráže 7,6 mm a jeden kulomet ráže 12,7 mm.

Co do ochrany má Abrams na kontě sofistikované složené pancéřování (místy posílený ochuzeným uranem), počítačem řízený systém palby či infrakameru, která sehrála ve válce v Zálivu klíčovou roli během nočních útoků. Jde rovněž o jeden z nejtěžších západních tanků s hmotností okolo 62 tun. Existuje několik variant Abramsů včetně speciální verze určené pro boj ve městech, která se může chlubit přídavným reaktivním pancéřováním a dálkově ovládanou kulometnou věží. Více jsme o tancích M1 Abrams psali v tomto článku.

CV90

Nemalou chválu sbírá také švédské obrněné vozidlo pěchoty CV90. Na první pohled vypadá jako menší tank a patří mezi nejmodernější západní techniku v aktivní službě. Švédská varianta, která má zamířit na Ukrajinu, má v základní výbavě nadstandardní věž Bofors s kanónem ráže 40 mm. V praxi tak CV90 dokáže prostřelovat boční pancíře ruských tanků a aktivně se zapojovat do bitev s papírově mnohem těžšími stroji.

Exportní verze jsou vyzbrojeny kanóny s menšími rážemi, od 30 nebo 35 mm. Všechny varianty nicméně doplňuje standardní spřažený 7,62mm kulomet a šestice granátometů, které zvládnou vystřelovat kouřovou clonu pro krytí před nepřáteli i bojovou munici. Velkou výhodou vozidla je poměrně široká škála možných úprav. Více jsme o vozidle CV90 psali v tomto článku.

M2 Bradley

Velice ceněnou zbraní se stanou americká obrněná vozidla pěchoty M2 Bradley. Svými parametry překonávají stejně jako švédské CV90 jakékoliv ruské bojové vozidlo pěchoty nasazené na frontě. Kromě rychlého 25mm autokanónu a kvalitního pancéřování je Bradley vybaven také obávaným protitankovým TOW systémem s řízenými průbojnými střelami. Na bojišti tak americký obrněnec dokáže vyřadit z provozu výrazně těžší bojové stroje ruské výroby.

I Bradley se může chlubit řadou variant, vylepšení a modifikací. V současnosti není ještě zcela jasné, kterou verzi americké techniky dostanou Ukrajinci do svých rukou. V posledních modernizacích dostalo vozidlo nové digitální řídicí systémy, výkonnější motor či lepší reaktivní pancíř, který dokáže odolat hojně rozšířeným protitankovým střelám RPG-7.

AMX-10RC

Francouzské obrněné vozidlo AMX-10RC by se dalo kategorizovat jako „stíhač tanků“. Oproti výše zmíněné válečné technice totiž nejde o pásový, ale kolový stroj. To znamená výrazně vyšší mobilitu, což mohou Ukrajinci zužitkovat během průzkumných operací či bleskových výpadech proti ruské armádě. Hlavní zbraní AMX-10RC je kanón ráže 105 mm, který s kvalitní municí dokáže prorazit pancíř starších ruských tanků, jmenovitě T-62 a T-72. Ten doplňuje dvojice kulometů ráže 7,62 mm.

Nejnovějším modelům nechybí ani termovize, rušičky řízených střel či zadýmovací granátomety. Poměrně slabý pancíř vynahrazuje AMX-10RC svou nízkou hmotností a rychlostí. Určitou nevýhodou je ovšem fakt, že vozidlo nepoužívá do svého hlavního kanónu standardizovanou alianční munici, ale vlastní střely. V momentě, kdy vypadnou dodávky unikátní munice, nebude AMX-10RC příliš bojeschopný.

Stryker

Kanadská chlouba se stala páteří amerických ozbrojených sil. Pancéřovaný transportér má za sebou bohaté zkušenosti z nasazení v Afghánistánu či Iráku, a ačkoliv neslouží vyloženě k přímým střetům s nepřátelskými obrněnci, ukrajinské armádě nejlépe poslouží pro rychlý přesun vojáků, průzkum terénu i přepravu zraněných mimo „horkou zónu“. Ve své základní výbavě totiž má „jen“ dva kulomety, jeden ráže 12,7mm a druhý ráže 7,6 mm. Ty občas doplňuje dálkově ovládaný granátomet ráže 40 mm.

Spojené státy přislíbily přes 500 kusů Strykerů v několika různých variantách – bude tedy zásadní, které verze vozidla nakonec Ukrajina dostane. Některé jsou vybaveny zmíněným protitankovým systémem TOW se řízenými střelami, 105mm kanónem či minometem ráže 120 mm. USA mají k dispozici rovněž varianty vozidla pro bezpečný průzkum v radioaktivním či chemicky zamořeném prostředí.

Marder

Německé obrněné vozidlo Marder pochází ze 70. let minulého století, nejde tudíž o nejnovější vojenskou techniku z arzenálu evropského velikána – postupně ji totiž nahrazuje modernější a efektivnější vozidlo Puma. To ovšem neznamená, že Marder nebude představovat pro ruské obrněnce velký oříšek.

Kromě automatického kanónu ráže 20 mm a 7,6mm kulometu má ve své výbavě protitankový systém MILAN, což vozidlu zajišťuje určitou míru ochrany proti mnohem těžší nepřátelské technice. Ve většině případů se do terénu vydává s plným zásobníkem čtyř řízených střel. Ve svých útrobách zvládne Marder přepravit až 12 plně vyzbrojených vojáků. Nejnovější verze obrněnce má také zvýšenou ochranu podvozku proti minám.

Archer

Kromě vozidel CV90 obdrží ukrajinská armáda nejlepší houfnice na světě. Ve světě dělostřeleckých zbraní je švédský Archer absolutní špičkou – střílí nejen rychle a přesně, ale také se zvládne bleskově přesunout pryč do bezpečí ještě dříve, než ho zaměří odvetná palba z nepřátelské artilerie.

Jeho hlavní zbraní je plně automatický moderní kanón ráže 155 mm. Podle typu munice se jeho dostřel odhaduje na 30 až 60 kilometrů, a to pekelnou rychlostí 20 střel za 150 sekund. V nouzi dokáže „lučištník“ vystřelit i přímo do vzdálenosti dvou kilometrů. Operátor může rovněž nastavit více různých trajektorií hlavně a nastavit režim palby tak, aby střely dopadly na různých místech ve stejný čas. Ochranu osádky zajišťuje kulomet ráže 7,6 mm.

Různorodé tanky, různorodá rizika

Z různorodého seznamu vojenské techniky ale vyplývá hned několik problémů. Ukrajinci se budou muset velice rychle naučit se západními stroji, pokud je budou chtít efektivně používat na bojišti. To nebylo doteď potřeba, jelikož používali vyřazené sovětské stroje, které znali velmi dobře.

Dalším problémem by mohla být různorodá munice – ne všechny zmíněné tanky a bojová vozidla pěchoty používají standardizovanou munici, efektivita západních zbraní na Ukrajině tak bude záviset i na bezproblémovém zásobování.

Tagy: