Prezident Zeman bude ve čtvrtek propuštěn z nemocnice. Měl by odjet do Lán

Prezident Miloš Zeman by měl být ve čtvrtek dopoledne propuštěn z Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN). Redakce CNN Prima NEWS má tuto informaci potvrzenou od dvou zdrojů. Propuštění by mělo být plánováno na čtvrteční dopoledne, záležet bude na aktuálním zdravotním stavu Zemana. Prezident z nemocnice zamíří na zámek do Lán. O čtvrtečním propuštění hovořil v Rádiu Impuls i premiér Andrej Babiš (ANO). V Lánech by měl Zeman v pátek jmenovat Petra Fialu (ODS) předsedou vlády.

Na čtvrteční odpoledne Pražský hrad svolal tiskovou konferenci, na které vystoupí kancléř Vratislav Mynář. Podrobnosti Kancelář prezidenta republiky nezveřejnila, dá se ale očekávat, že se její vedoucí vyjádří právě k otázce hospitalizace Zemana nebo k okolnostem jmenování nové vlády. Mluvčí ÚVN Jitka Zinke sdělila, že termín ukončení hospitalizace potvrdit nemůže.

S odvoláním na dva zdroje tuto informaci nejprve zveřejnil server Seznam Zprávy. O možném čtvrtečním propuštění Zemana z nemocnice hovoří i informace ČTK.

Zeman byl do ÚVN převezen 10. října s potížemi způsobenými nespecifikovaným onemocněním. Chirurg Pavel Pafko, který je členem prezidentova lékařského konzilia, redakci CNN Prima NEWS sdělil, že péči v Lánech nepovažuje za problém. „Proč by ho nemohli ošetřovat v Lánech? Je to pouze otázka personálu, jestli bude ochotný dojíždět. Pan prezident může být dál ošetřován v Lánech na odpovídající úrovni,“ uvedl.

Podle šéfa lékařského konzilia Tomáše Zimy by měl být pokoj Zemana v Lánech vybaven podobně jako v nemocnici. „Ošetřovatelskou péči, tedy rehabilitaci a dostatečnou výživu, musí obstarat kvalifikovaný personál,“ citoval ho web Deník.cz.

U prezidenta by nemusel být po celý čas lékař, nezbytné by ale byly pravidelné kontroly. Kvůli nepřetržité péči by podle Zimy bylo potřeba zajistit pět až sedm zdravotníků. „Zaměstnanci zámku Lány či Pražského hradu to mohou saturovat zhruba z 30 procent,“ dodal Zima.

Zima ve středu pro CNN Prima NEWS také uvedl, že by se Zeman mohl po krátké pauze vrátit do ÚVN . Do domácího léčení je totiž propuštěn na tzv. propustku. „Propustka do Lán je asi to nejvhodnější řešení,“ dodal šéf konzilia.

V ÚVN byl prezident původně hospitalizován na oddělení intenzivní péče, později byl přemístěn na rehabilitační oddělení. Nyní se zotavuje na lůžku dlouhodobé péče.

Tagy: