Přichází sezóna obstrukčního pekla? Čekáme, kdy vláda zpoplatní i vzduch, zní z opozice

Zatímco vláda Petra Fialy (ODS) horlivě diskutuje o tom, která úsporná opatření zavede, opoziční hnutí ANO a SPD se pomalu připravují na další kolo obstrukcí v Poslanecké sněmovně. Pakliže se strany nedomluví, budeme svědky dalšího bouřlivého jednání, míní oslovení politologové a právníci. Téměř každý škrt či zdražení se totiž neobejdou bez novely zákona, což dává opozici munici pro sérii obstrukcí. Nejtřaskavější diskuze se ale pravděpodobně odehraje při projednávání důchodové reformy, která nevyhnutelně přijde.

Kde konkrétně šetřit a odkud vytáhnout další miliardy do státního rozpočtu, je dle informací CNN Prima NEWS předmětem ostrých, ale věcných koaličních sporů. Pracovní materiál, který má redakce k dispozici, hovoří například o zdražení dálničních známek, navýšení spotřební daně u tabáku, lihovin a piva či zvýšení věku odchodu do důchodu. Zároveň to nebude jediné říznutí do systému penzí. Chystaná důchodová reforma proto bude s velkou pravděpodobností nejdiskutovanějším tématem na poslanecké půdě – a možným důvodem k obstrukcím.

„Určitě bude u každého škrtacího projednávání obstrukce. Počítám, že se možná bude opět uvažovat o legislativní nouzi, či řešit možnosti eliminace obstrukcí. Bude to bouřlivé projednávaní, podobně jako u valorizace,“ řekl redakci CNN Prima NEWS politolog Jan Kubáček.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Špatná zpráva pro miliony lidí. Stát ukončí podporu stavebního spoření, jak se změní smlouvy?

Situaci v dolní komoře hodnotí pesimisticky také ústavní právník Jan Kysela. „Uvážíme-li, kvůli čemu všemu opozice od počátku volebního období k obstrukcím sahá – od korespondenční volby po změny volby rad České televize a Českého rozhlasu, úplně optimistický nejsem. Záleží ale na tom, jestli se bude vláda pokoušet s opozici dohodnout, resp. zda opozice bude k dohodě ochotna,“ napsal redakci.

„To riziko je samozřejmě obrovské. Nehledě na to, že důchodová reforma musí být přijata konsensuálně, aby nedošlo k jejímu zrušení s novou vládou,“ podotkl také politolog Lukáš Valeš.

Podle politologa Lukáše Jelínka se kabinetu Petra Fialy nabízí v praxi jen dvě možnosti – buď bude vláda válcovat opozici a atmosféra ve Sněmovně i společnosti zhoustne, nebo se kabinet s opozicí pokusí o dialog. „Už jen proto, aby po příštích volbách přijatá opatření nezrušila. Obavám se ale, že situace spěje k prvnímu přístupu,“ přidal do pesimistického soudku Jelínek.

Obstrukce ze strany poslanců ANO a SPD roztáhly jednání dolní parlamentní komory na několik dní. Poté, co byla opozičním zákonodárcům s přednostním právem omezena doba vystoupení, expremiér Andrej Babiš (ANO) a předseda SPD Tomio Okamura obsadili řečnický pultík a odmítali odejít. Vzápětí se k nim přidal i zbytek opozičních poslaneckých klubů.

Maříková: Čekám, kdy vláda zpoplatní vzduch

Předsedkyně poslanců hnutí ANO Alena Schillerová nicméně doufá, že vláda plánované zákroky projedná s opozicí. Zatím se tak podle ní ale nestalo.

„Pokud vláda konečně představí citlivý plán konsolidace, který bude zohledňovat ekonomickou situaci země a bude se v souladu s deklaracemi realizovat primárně na výdajové straně rozpočtu, jsme připraveni o něm konstruktivně diskutovat. To samé platí o důchodové reformě. Podmínkou je dostatečný prostor pro diskuzi založenou na konkrétních datech a scénářích a ta zatím rozhodně neproběhla,“ řekla redakci CNN Prima NEWS.

Že nebude nutné okamžitě sahat po obstrukcích, uvedl také její stranický kolega Aleš Juchelka. „Určitě se chceme racionálně domlouvat nad jednotlivými položkami. Nicméně ani vláda není domluvena na všech opatřeních. Například omezení školkovného někteří poslanci z vládní koalice dementovali. Oni sami neví, která opatření budou a která ne. Jsme ale pragmatici – pojďme jednat. Potom bude ve Sněmovně hladký průběh projednávání,“ doplnil Juchelka.

Plánované kroky vlády na poli zdražování a šetření se ale nelíbí poslankyni SPD Karle Maříkové. I ta doufá v nějakou formu domluvy mezi stranami. „Od této vlády čekám už jen to, kdy zpoplatní vzduch. Pod ní přijdou lidé na mizinu. Co se týká důchodové reformy, tak v zájmu vlády by mělo být, aby byla projednána napříč politickým spektrem,“ konstatovala Maříková.

Vládní pětikoalice zatím jedná nad jednotlivými parametry důchodové reformy. Ve hře je například změna valorizačního schématu, parametrické úpravy nových penzí a úpravy předčasných důchodů. Současně ministerstvo práce a sociálních věcí připravuje osvětovou kampaň, v níž chce cílové skupině lidí mezi 18 a 55 lety vysvětlit, jak fungují důchody a na co se mají v budoucnu připravit. Spustí se ovšem až v momentě, kdy kabinet oficiálně potvrdí podobu důchodové reformy.

Tagy: