Šéf vagnerovců stoupá vzhůru. Neúspěch u Bachmutu chce svalit na rivala, pokukuje i po Kremlu

Ruský oligarcha a hlava žoldnéřské organizace Vagnerova skupina Jevgenij Prigožin je v Rusku čím dál tím mocnější a vlivnější postavou. Ani jeho figura však neznamená automatický úspěch, což je vidět na jeho ozbrojencích. Vagnerovcům se totiž podle zahraničních médií na frontě proti Ukrajincům nedaří a tak se Prigožin snaží z neúspěchu svých mužů vyvlíknout. Údajně se chystá veškerou vinu za jejich porážku hodit na ruského ministra obrany Sergeje Šojgua, ze kterého se již delší dobu snaží udělat obětního beránka.

S informací o Prigožinově plánu přišel například americký Institut pro studium války (ISW). Podle něj se šéf vagnerovců již nyní pokouší vysvětlit neúspěchy svých žoldáků i tím, že Ukrajinci u Bachmutu, kde probíhají nejtěžší boje, postavili takřka neproniknutelnou linii, kterou velmi svědomitě brání.

„Vojáci Vagnerovy skupiny řekli Prigožinovi, že nejsou schopni překonat ukrajinské linie u Bachmutu kvůli nedostatečnému množství obrněných vozidel, munice do zbraní či nedostatku střel do polních kanónů,“ doplňují lidé ze zmiňovaného institutu.

Prigožin však kromě toho podle analytiků z ISW chce vinu za neprolomení ukrajinské obrany svalit především na Šojgua, respektive jeho ministerstvo a velení ruských ozbrojených sil. Institut dodává, že Prigožin si tak jednoduše připravuje půdu, aby mohl ještě více podlomit kredit Šojgua v očích ruské veřejnosti a prezidenta Vladimira Putina.

Podle dřívějších zpráv z Kremlu jsou totiž Prigožin a Šojgu na opačných stranách pomyslné barikády mezi lidmi, kteří tvoří nejužší kruh kolem ruské hlavy státu. Zatímco Prigožin společně s čečenským vládcem Ramzanem Kadyrovem mají vést skupinu, která volá po dosažení vítězství nad Ukrajinci i navzdory jakýmkoliv ztrátám, Šojgu má představovat jejich protipól.

Vzhledem ke kupícím se nezdarům Ruska na Ukrajině se tak Šojgu velmi často dostává pod kritiku Prigožina, Kadyrova a jejich frakce.

Prigožin jako Putinův nástupce?

Prigožinova hvězda v posledních měsících neustále stoupá vzhůru. Před lety jej svět znal pouze jako majitele společnosti, která zajišťovala catering na různé akce, především na ty, na nichž se objevil i sám Putin. Proto se mu začalo přezdívat „Putinův šéfkuchař“.

Objevovala se rovněž tvrzení, že tento oligarcha má zároveň stát v čele žoldáků z Vagnerovy skupiny. To ovšem odmítal. Dokonce se kvůli tomu i soudil. Že však organizaci velí a financuje ji, se nakonec přiznal právě během současné války na Ukrajině.

Zajímavostí je, že podle amerického webu New York Post navíc roste i Prigožinova obliba u ruské veřejnosti, a to zejména u těch, kterým je blízké nacionalistické myšlení. Šéf vagnerovců si je mohl získat i svojí mimořádně drsnou rétorikou, kterou nešetří ani své vlastní muže, nebo provokativními a drsnými činy. Když byli například vagnerovci osočeni, že jednoho ze svých vojáků za zradu umlátili kladivem, Prigožin reagoval tak, že ono kladivo poslal do Evropského parlamentu. Zbraň měla být ještě zakrvácená.

Že by Prigožin mohl mít v budoucnu čím dál větší roli, a to klidně v čele Ruska, zmínil v nedávném rozhovoru pro CNN Prima NEWS vojenský analytik Lukáš Visingr. I on má za to, že Prigožin místo Putina by byl podstatně horší variantou, neboť v současnosti jde o jednoho z nejhlasitějších válečných štváčů, kteří se v okolí ruské hlavy státu pohybují.

Vzhledem k tomu, že jde o bohatého oligarchu, který má navíc k dispozici svoji soukromou armádu v podobě vagnerovců, tak jeho vliv rozhodně nelze podceňovat. „Má k dispozici vlastní ozbrojené síly a má lidi, kteří ho budou poslouchat nezávisle na Kremlu,“ dodal Visingr.

Tagy:
válka Vladimir Putin invaze Ukrajina Evropský parlament Rusko Vagnerova skupina Ozbrojené síly Ruské federace Moskevský Kreml Lukáš Visingr ruská invaze na Ukrajinu Jevgenij Prigožin