Prigožin je jako Trump. Putin ho netrestá, nepřítele chce mít co nejblíž, soudí generál

Vladimir Putin a Jevgenij Prigožin

Ruský prezident Vladimir Putin vnímá působení šéfa vagnerovců Jevgenije Prigožina na ruskou veřejnost, také si je vědom oligarchovy politické síly. To je důvod, proč ho hlava státu za jeho kritické výroky netrestá. Myslí si to americký brigádní generál ve výslužbě Mark Kimmitt, který hovořil se CNN.

Prigožin během války na Ukrajině nešetří kritikou. Šéf žoldnéřské skupiny, která bojuje po boku ruské armády, se často obouvá do vojáků Moskvy, do ministerstva obrany a nepřímo i do Putina. Někoho jiného by možná za takové výroky stihl tvrdý trest, Prigožin má ale v Rusku specifickou pozici.

„Abychom to pochopili, musíme se vrátit do časů pádu Sovětského svazu. Do mezidobí mezi vládou Borise Jelcina a Vladimira Putina. Tehdy bylo Rusko hotový Divoký západ. Byl to čas vzestupu oligarchů, kteří se snažili privatizovat celý průmysl v Rusku,“ sdělil pro americkou CNN brigádní generál ve výslužbě Mark Kimmitt, který v minulosti sloužil v administrativě exprezidenta George W. Bushe na ministerstvu zahraničí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Čínu živí strach z jejího růstu, míní profesor z Harvardu. Zhodnotil její velmocenské choutky

Během změny vlastnických vztahů v Rusku získali oligarchové v zemi obří finanční a politickou moc. „Prigožin byl jedním z nich, stejně jako ostatní vydělal miliardy dolarů,“ řekl Kimmitt.

Putin se následně dostal k moci i díky oligarchům, se kterými během vlády udržoval přátelské vztahy. „Putin Prigožinovi dluží,“ domnívá se generál.

Prigožinova moc

Druhý důvod Putinovy apatie vůči Prigožinově kritice tkví podle Kimmitta v politické moci šéfa Vagnerovy skupiny. Americký generál se domnívá, že Prigožin v lecčem připomíná bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa.

„Něco takového jsme už viděli ve Spojených státech. Vzestup pravicového nacionalisty, člověka, který působí na lidi. V mnoha ohledech sdílí charakterové rysy s Trumpem, je velmi hlasitý, přímý, mluví přímo k veřejnosti,“ soudí Kimmitt, podle něhož Putin vnímá také úspěchy Vagnerovy armády na Ukrajině, kde si žoldáci údajně vedou lépe než ruská konvenční armáda.

Přístup ruského prezidenta k Prigožinovi může mít také vypočítavý politický podtext.

„Putin ho vnímá jako potenciálního politického kandidáta, jenž by se proti němu mohl postavit,“ prohlásil Kimmitt.

Šéf Kremlu se tak zřejmě snaží nedávat Prigožinovi další argumenty, které by proti němu mohl zneužít. „Jak se říká, drž si své přátelé blízko. A nepřátele ještě blíž,“ uzavřel americký brigádní generál.

Tagy:
Vladimir Putin CNN Ukrajina kritika Rusko oligarcha Jevgenij Prigožin Mark Kimmitt