Proč jsou Mariupol a Azovstal pro Rusy tak důležité? Moskva by si splnila taktický sen

Ocelárny Azovstal pod ruským útokem (14. 4. 2022)

Velitel pluku Azov žádá o evakuaci

Vedle Kyjeva se stalo z Mariupolu nejskloňovanější město války na Ukrajině. Rusové podnikají na přístavní baštu tvrdé útoky už od začátku své invaze. Proč je pro ně potenciální zabrání Mariupolu tolik důležité? Roli v tom hraje průmysl, moře a taktika.

Mariupol začal čelit ruským útokům hned v první den války. Byli to právě občané Mariupolu, kteří na sociálních sítích zaznamenávali první hodiny invaze a mezi prvními byli svědky bombardování, ostřelování a tvrdých bojů. Po dvou měsících války je z Mariupolu rozbombardovaná pustina, kde se v průmyslovém komplexu Azovstal brání proti Rusům poslední hrstka vojáků.

Mariupol byl před válkou jedním z nejdůležitějších ukrajinských měst. A právě pro své vlastnosti se stal pro Rusy jedním z jejich hlavních cílů.

  • Hlavní roli v tom, proč Rusové tak mohutně zaútočili na Mariupol, hraje geografie. Z pozice útočící strany šlo zkrátka o nejbližší velké a strategické město, na které se dalo zaútočit. Mariupol protíná evropská silnice E58 z Rakouska do Ruska, což agresorům usnadnilo logistické operace.
  • Mariupol je rovněž největší přístav v Azovském moři, kde se nachází i obří doky. Před válkou odsud Ukrajina vyvážela do Evropy a na Blízký východ pšenici, železo i ocel. Ovládnutím Mariupolu by si navíc Rusové splnili taktický sen. Došlo by totiž k pevninskému propojení Ruskem ovládaných území na Krymu a Donbasu, což mohl být pro Moskvu jeden z hlavních cílů invaze. Rusové by tím získali vládu nad Azovským mořem a volný přístup do moře Středozemního.
  • Mariupol byl před válkou pro Ukrajinu rovněž klíčovým průmyslovým městem. Sídlí tam totiž dva metalurgické kombináty i strojírenský závod. Prostory místních oceláren Azovstal se v posledních dnech proměnily na bitevní pole, kde organizují svou obranu poslední ukrajinští vojáci.

Proč je důležitý Azovstal?

V průmyslovém komplexu Azovstal se před válkou ročně vyrobily asi čtyři miliony tun oceli. Teď se Azovstal proměnil na ocelovou pevnost, poslední baštu odporu. Pokud padne Azovstal, padne Mariupol.

Komplex je tvořen soustavou továrních budov, tunelů, pecí, mostů a schodišť a z hlediska obrany jde o ideální místo. Ukrajinských vojáků ale pravděpodobně v oblasti zůstává už jen pár stovek. Jejich šéf Serhij Volynskyj ve středu oznámil, že se dokážou bránit už jen několik hodin. Kapitulovat ale nikdo z nich nehodlá. V nitru oceláren se skrývají i civilisté a zranění vojáci.

Azovstal se stal už v minulosti dějištěm války. V roce 1943 komplex zničila nacistická vojska, která se stahovala do vnitrozemí Evropy.

Tagy: