Smrtelnější pandemie než covid. Expert se obává, že Putin použije biologickou zbraň

Vladimir Putin

Ruský prezident by mohl stát za další pandemií, která by byla „smrtelnější než covid“. S tímto tvrzením přišel plukovník a odborník na chemické zbraně Hamish de Bretton-Gordon. Biologickou zbraň by podle něj Vladimir Putin mohl stvořit spojením koronaviru s virem eboly, píší britské weby.

Hamish de Bretton-Gordon, který 23 sloužil v britské armádě a jako expert na chemické zbraně působil i v Silách rychlé reakce NATO, pro deník Scottish Sun vyjádřil obavy, že by se Rusko mohlo zmocnit jedné z ukrajinských laboratoří a použít ji jako základ pro vypuštění biologické zbraně.

Podle plukovníka tak existuje riziko, že by šlo o biologickou zbraň, která bude „smrtelnější než covid“. „Pokud covid spojíte s něčím, jako je ebola, budete mít obrovský problém. Bylo by to ideální – mohli by z vypuštění patogenu obvinit USA a Ukrajinu,“ dodal dále de Bretton-Gordon.

Vinu má na koho hodit

Tyto obavy vyplývají z opakovaných tvrzení ruského ministerstva zahraničí, že Spojené státy samy vyvíjejí na Ukrajině biologické a chemické materiály, které by mohly být použity jako základ zbraně, informuje britský web Express. Tyto informace však nejsou potvrzené.

Pro některé analytiky, jako je bývalý armádní kapitán a britský poslanec Tobias Ellwood, představují tato tvrzení „podlou záminku“, aby Rusko ospravedlnilo svůj vlastní biologický nebo chemický útok. Třeba tvrzením, že „zbloudilá ukrajinská raketa“ ohrozila výzkumné zařízení provozované USA.

Pro specialistu na vnitřní lékařství a zpravodaje Fox News Marca Siegela jsou v případě biologických zbraní znepokojující dva potenciální původci, a to obě formy pravých neštovic. K počátečním příznakům neštovic patří horečka a zvracení, po nichž následují vředy v ústech a kožní vyrážka, která přechází v puchýře, po jejichž zahojení zůstávají jizvy.

Předpokládá se, že díky očkování se podařilo virus eliminovat. Světová zdravotnická organizace prohlásila neštovice za vymýcené v roce 1980. Předtím se však podle odhadů vyskytovalo 15 milionů případů ročně, přičemž přibližně 30 procent z nich bylo smrtelných a nejvyšší úmrtnost byla mezi dětmi.

Tagy: