Putin mění strategii. Chce ovládnout východ Ukrajiny do květnového Dne vítězství

Ukrajinská armáda svádí na Donbasu válku s Ruskem (24. 2. 2022).

Ukrajina má za sebou další den války

Rusko přehodnotilo svoji vojenskou strategii na Ukrajině a soustředí se na ovládnutí východu země včetně oblasti Donbasu do začátku května, uvedla stanice CNN s odvoláním na nejmenované americké činitele obeznámené s informacemi amerických tajných služeb. Podle jednoho ze zdrojů stanice se toho ruský prezident Vladimir Putin bude snažit dosáhnout do 9. května, kdy se v Rusku slaví konec druhé světové války neboli Den vítězství.

Ruským pozemním silám se na Ukrajině zatím nedaří udržet kontrolu nad oblastmi, o které svádějí boje, napsala CNN na svém webu. Putin je tak pod stále větším tlakem, aby ukázal, že Rusko přeci jen dosáhlo vítězství. Oblast, kde by mohly být ruské síly nejúspěšnější, je východ Ukrajiny, uvedly zdroje CNN.

Devátý květen zaujímá v ruském kalendáři prominentní místo, poněvadž v tento den si Rusko připomíná porážku nacistického Německa v druhé světové válce a na moskevském Rudém náměstí pořádá rozsáhlou vojenskou přehlídku a ukázku armádní techniky. Podle amerických představitelů by Putin rád oslavil tento den alespoň dílčím vítězstvím ve válce na Ukrajině.

Američtí a evropští představitelé ale podle CNN upozorňují, že i přes lhůty, které si může Rusko stanovit v rétorické rovině, se Moskva pravděpodobně připravuje na vyhlídku dlouhodobé války. Nejmenovaný evropský diplomat sdělil, že Putin se zřejmě chystá na „dlouhou a vleklou válku ve stylu té v Čečensku, protože mu do určité míry nic jiného nezbývá“. Druhá rusko-čečenská válka začala v srpnu 1999 vpádem ruských jednotek a bombardováním. V únoru 2000 po dobytí čečenské metropole Groznyj úřadující ruský prezident Vladimir Putin prohlásil vojenskou operaci za skončenou. Ruská média ale označila za konec čečenské války až duben 2009, kdy Moskva po deseti letech ukončila v Čečensku zvláštní bezpečnostní režim.

Tagy: