Putin ví, že plynový klacek na Evropu se dá zvednout kdykoliv, míní analytik

Svět podle Putina - Vladimir Putin a Oliver Stone 64

K věci (502)

Země Evropské unie se dostávají pod čím dál větší energetický tlak. Buď přistoupí na požadavky Moskvy a začnou platit za ruský plyn v rublech, čímž budou ještě více financovat ruské běsnění na Ukrajině, nebo podmínku odmítnou, a budou tak riskovat polský či bulharský scénář. Podle analytika Libora Dvořáka by ale odpojení od plynu bylo výrazně nevýhodné i pro Rusko. Vyhrožování Kremlu pak komentátor označil za „zvedání Putinova plynového klacku“.

Rusko ve středu zastavilo dodávky plynu do Polska a Bulharska. Své rozhodnutí odůvodnilo tím, že oba státy odmítly platit v rublech. V médiích se nyní často spekuluje o tom, že by Kreml kromě těchto zemí na svůj seznam přidat i další členy Evropské unie včetně Německa, a tím pádem i Česka.

„Jsem docela zvědav, jak si Evropa s Putinovými výhružkami poradí. Někteří ekonomové tvrdí, že zastavit dodávky ruského plynu dnes je pro nás téměř nemožné, protože neexistují alternativy,“ zmínil v pořadu K Věci na CNN Prima NEWS analytik Libor Dvořák. Zemní plyn z Ruska proudí nejdříve baltským plynovodem Nord Stream 1 do Německa a odtamtud pak do Česka.

Státy Evropské unie nadále odmítají za ruský plyn platit v rublech. Vydrží však tlak, který Moskva vyvíjí? Právě Česko je jednou ze zemí, která je na plynu původem z Ruska závislá skoro ze 100 procent.

„V mnoha ohledech je spolupráce s Ruskem výhodná. Vzdávat se příliš rychle jejich plynu vypadá sice dobře, ale je otázka, jestli je to vůbec proveditelné. Plyn je strategická záležitost, která v případě takovýchto krizí působí téměř nepřekonatelný problém,“ uvedl Dvořák.

Podle něj by ale konec evropsko-ruského obchodu s energiemi nebyl výhodný ani pro Moskvu. „Putin si je určitě vědem toho, že tento plynový klacek se dá tasit kdykoliv, byť ještě před rokem Rusko tvrdilo, že ono přece plní své dohody naprosto stoprocentně,“ prohlásil komentátor Českého rozhlasu.

Nutno podotknout, že objem dodávek ruského plynu do Evropy se již postupně snižuje. Ruská státní plynárenská společnost Gazprom ho směrem do EU a Turecka od ledna do dubna meziročně snížila o 26,9 procenta. Naopak přísun do Číny prostřednictvím plynovodu Síla Sibiře o 60 procent vzrostl.

„Jde o výraz odklonu od Evropy a příklonu k asijskému světu. Rusko ale v současnosti nemá dostatečné potrubní kapacity, aby mohlo veškerý plyn, který nebude dodávat do Evropy, vrhnout do Číny. Stejně věřím, že starý kontinent by si nějak poradil, i kdyby byly ruské kohouty zavřené ihned,“ dodal Dvořák.

Tagy: