Rakušan k Vrběticím: Šlo o válečný zločin. Rusko je zodpovědné za smrt dvou Čechů

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN)

Rakušan ke kauze Vrbětice

Případ vyšetřování výbuchů ve Vrběticích z roku 2014 byl odložen jen proto, že Ruská federace odmítá spolupracovat. Je ale nepochybné, kdo a proč výbuchy způsobil. Máme jasné důkazy, že se jednalo o agenty GRU, řekl na pondělní tiskové konferenci ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Zdůraznil, že Rusko je stát s teroristickým režimem, který je „zodpovědný za smrt dvou českých občanů“. „Násilnou akci státu namířenou proti civilistům lze bez pochybností považovat za válečný zločin a akt terorismu,“ uvedl.

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů skladů v muničním areálu ve Vrběticích na Zlínsku, při kterém v roce 2014 zemřeli dva lidé.

ČTĚTE TAKÉ: Po střelbě v Praze se mění zákony. Půjde vzít zbraň, prodejci obdrží „červenou dlaždici“

„Jednalo se o náročné vyšetřování. Policisté provedli stovky vyšetřovacích úkonů a desítky výslechů, jednalo se o extrémně rozsáhlé a náročné vyšetřování,“ zdůraznil Rakušan. Zdůraznil, že je naprosto jednoznačně a bez pochybností policejním vyšetřováním prokázáno, že výbuchy obou skladů provedli příslušníci ruské vojenské rozvědky, Hlavní správy generálního štábu Ozbrojených sil Ruské federace známé pod zkratkou GRU. Podle policie chtěli zabránit dodání munice do oblastí, kde provádělo Rusko vojenské operace.

Výbuchy byly spáchány na základě pokynů

„Podezřelí se zdržují v Rusku a orgány Ruské federace odmítly splnit požadavky vznesené Českou republikou cestou mezinárodní právní pomoci s odůvodněním, že by vyřízení české žádosti mohlo poškodit svrchovanost, veřejný pořádek a důležité zájmy Ruské federace,“ vysvětlil Rakušan, proč kriminalisté nemohli zahájit trestní stíhání proti agentům GRU.

„Chci zdůraznit důležitou věc: případ je odložen jen proto, že Rusko odmítá spolupracovat. Je nepochybné, kdo a proč výbuchy ve Vrběticích způsobil. Potvrdilo se tak, že výbuchy byly spáchány na základě pokynů vlády Ruské federace, potvrdilo se, že Rusko je státem s teroristickým režimem, který je přímo zodpovědný za smrt dvou českých občanů,“ pokračoval ministr.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: V Česku vyrobili první kamion na dálkové ovládání. Impulsem byly výbuchy ve Vrběticích

Dodal, že útok Ruska na Vrbětice byl zcela netolerovatelný zásah do české suverenity a do bezpečnostního ohrožení země. „Šlo o násilnou akci státu namířenou proti civilistům, to je bez jakékoliv pochyby možné považovat za válečný zločin a akt terorismu,“ doplnil Rakušan.

Rusko v reakci na zjištění českých zpravodajských služeb zařadilo Českou republiku na seznam nepřátelských zemí. „Jednoznačně tím ukázalo, že o korektní vztahy s námi nestojí a chápe nás jako své nepřátele,“ podotkl ministr s tím, že „kauza Vrbětice nás všechny probudila z otupělosti“.

Policie správně označila viníka

„Režim ruského prezidenta Vladimira Putina dlouhodobě vede proti České republice hybridní válku. Výsledky vyšetřování výbuchu muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku ukazují, že zahraniční politika je správná a hájí zájmy českých občanů,“ reagoval premiér Petr Fiala (ODS). „K dnešní zprávě o odložení vyšetřování výbuchu skladu ve Vrběticích musím dodat, že považuji za správné, že policie jasně označila viníka,“ napsal prezident Petr Pavel na sociální síti X.

„Šlo o připravenou akci provedenou vojáky Ruské federace. Zavraždili při ní dva české občany a způsobili miliardové škody, které budeme řešit ještě desítky let. Suverenitu České republiky tím Rusko napadlo nejbrutálnějším způsobem od invaze roku 1968,“ dodal prezident.

Sklad číslo 16 ve Vrběticích explodoval 16. října 2014, druhý sklad číslo 12 pak 3. prosince téhož roku. Oba sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group. Munice uložená v dalších skladech byla z Vrbětic odvezena. Kromě smrti dvou lidí způsobily výbuchy podle policie škodu přesahující miliardu korun. Zjištění vyšetřovatelů o zapojení agentů ruských tajných služeb vyvolalo v roce 2021 diplomatickou roztržku s Ruskem. Česko i Rusko si vzájemně vyhostily desítky pracovníků ambasád.

ČTĚTE TAKÉ: Situace se vyostřuje. Rusku se místy daří postupovat, přiznal ukrajinský velitel

Čeští kriminalisté kvůli vyšetřování výbuchů zřídili vyšetřovací tým spolu s policisty Velké Británie. Dále podle státního zastupitelství spolupracovali s Ukrajinou a USA. „Další dílčí poznatky o pohybu a použité identitě zájmových osob byly opatřovány cestou mezinárodní justiční spolupráce na Slovensku, v Maďarsku, Polsku, Bulharsku, Rakousku, Nizozemí a Řecku,“ sdělil mluvčí Krajského státního zastupitelství v Brně Hynek Olma.

Tagy: