Rakousko ve vleku ruské propagandy? Kancléř Nehammer čelí kritice kvůli cestě za Putinem

Kriticky se staví politici a experti v sousedním Rakousku k pondělnímu setkání kancléře Karla Nehammera v Moskvě s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, který v únoru rozpoutal válku na Ukrajině. „Nemyslím si, že by tato návštěva byla moudrým rozhodnutím,“ uvedl politolog a expert na Rusko Gerhard Mangott ve vysílání rakouské veřejnoprávní televize ORF.

Rakouský lidovecký kancléř Nehammer jako první šéf vlády jedné ze zemí EU míří do Ruska k osobnímu setkání s Putinem. Mělo by proběhnout v pondělí ve 14 hodin. Sám připouští, že jeho cesta je „riskantní misí“. Obhajuje ji tím, že se objevila možnost „mostu pro jednání“. Chce prý udělat vše pro to, aby pomohl ukončit válku na Ukrajině.

„Vůbec jeho cestu nechápu. Není moudrým řešením,“ řekl Gerhard Mangott, profesor na univerzitě v Innsbrucku a specialista na oblast východní Evropy a Ruska. Nikdo v EU podle něj nečeká, že právě Nehammer by měl sehrát roli stavitele mostů. Navíc malé Rakousko nejspíš nebude mít možnost ovlivnit formování názorů v Kremlu.

Rusko dosud nevyhovělo ukrajinskému požadavku na příměří a v otázce únikových koridorů by bylo lepší, kdyby si je bojující strany vyjednaly samy. „Je těžké pochopit, co kancléř od této návštěvy očekává,“ doplnil Mangott a varoval: „Toho využije ruská propaganda ve stylu: ‚Podívejte, tohle je hlava západní vlády, která mi vzdává hold.' Nehammer poskytne Putinovi velkolepou televizní reklamu.“

Francouzský prezident Emmanuel Macron ani německý kancléř Olaf Scholz do Moskvy nejeli a ani to v tuto chvíli neplánují. „S Putinem hovoří pouze telefonicky, právě proto, aby mu tyto televizní záběry neposkytli,“ poznamenal Mangott. Přesto by podle něj měli mít na Putina mnohem větší vliv než Nehammer.

Obavy ze zneužití ruskou propagandou

Skutečnost, že Nehammer navštívil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Kyjevě a v nedalekém městě Buča teprve uplynulý víkend, tedy týden po odhalení po masakru způsobeným ruskou armádou, byla zpočátku považována za projev solidarity s Ukrajinou. „Nyní už to tak není,“ řekl Mangott: „Tohle do sebe nezapadá ani z hlediska komunikace.“

Válečné zločiny, kterých se Rusko dopouští na ukrajinském území, stále probíhají. To, co jsme viděli v Buči, to mohlo být v Mariupolu ještě horší, i když se ruská armáda snaží zločiny ze všech sil ututlat. Nechápu, jak je možné v této době vést s Putinem rozhovor.

Kritika Nehammerovy cesty do Moskvy přišla okamžitě také z Ukrajiny, například od náměstka starosty Mariupolu Serhije Orlova. „To se do dnešní doby nehodí. Válečné zločiny, kterých se Rusko dopouští na ukrajinském území, stále probíhají,“ uvedl v rozhovoru pro německý deník Bild. „To, co jsme viděli v Buči, to mohlo být v Mariupolu ještě horší, i když se ruská armáda snaží zločiny ze všech sil ututlat. Nechápu, jak je možné v této době vést s Putinem rozhovor, jak je možné s ním obchodovat,“ kritizoval Orlov.

Rakouská poslankyně za Zelené Ewa Ernst-Dziedzicová na Twitteru uvedla, že s návštěvou nesouhlasí a že nejde o „dohodnutý plán jednání“ a zdůraznila: „Putin to využije ke své propagandě.“

Obavy vyjádřila i vedoucí představitelka rakouské strany zastoupené v Evropském parlamentu Neos Beate Meinl-Reisingerová. „Návštěva kancléře Nehammera u ruského prezidenta Putina nesmí vést k tomu, že Rakousko opustí společnou evropskou cestu. Putin je v této válce jednoznačně agresorem. V této otázce nemůže existovat žádná neutralita,“ uvedla ve vysílání televize ORF s tím, že už se stalo, že se rakouští politici nechali „zatáhnout do ruské propagandistické káry“.

Tagy: