REPORTÁŽ: Babišstán na Bruntálsku. Lampasák Sudetám moc nevadí, i když Pavel propastně zaostal

Pokladní ve vesnické samoobsluze v Úvalně v okrese Bruntál nechce prozradit, komu dá hlas v druhém kole prezidentských voleb. „Nechám si to pro sebe,“ říká 55letá Jarmila Darebníčková. O Andreji Babišovi ani o Petru Pavlovi přitom neřekne křivé slovo, nad volbou asi váhá. První kolo v okrese vyhrál Babiš (51,42 %), za kterým Pavel propastně zaostal (23,10 %). Ten přitom v pohraničí paradoxně sbírá body i za to, že byl komunistický lampasák.

V obci Úvalno je na seznamu voličů 797 občanů. V prvním kole prezidentských voleb většina z nich hodila hlas Andreji Babišovi (56,08 %), zatímco druhý Petr Pavel mu ani zdaleka nedýchal na paty (17, 15 %). Může ale Pavel ve druhém kole Babiše dohnat či dokonce předběhnout? „Jak znám Babišovi voliče, tak asi ne. Ti názor nezmění a komu dají hlas, o tom jsou rozhodnuti už dávno,“ uvažuje živnostník Pavel Toman.

Hospodská víra jménem Babiš

Toman od jara do podzimu provozuje populární hospůdku v bývalé vlakové zastávce v Úvalně. Sedí se tam pod velebnými lipami, občas kolem projede motorový vlak a od škopků je krásný výhled do širých polských rovni. Úžasné posezení, ale také možnost politologického výzkumu. „Chodí ke mně hromada lidí, takže jsem slyšel spoustu názorů, nejpopulárnější kandidátem je u nás jednoznačně Babiš. Jsme chudý kraj a lidé prostě věří jeho populistickým slibům,“ zjistil hospodský Toman, volič generála Pavla. „Konečně chci na Hradě trochu kultury,“ přeje si. A zapózuje u místního kostela svatého Mikuláše, který tu vyrostl ještě v čase gotiky.

Před chrámem stojí knihobudka a naskládané knížky jako by vyprávěly také o minulosti prezidentských kandidátů. Babiš i Pavel vstoupili do Komunistické strany Československa (KSČ) a oba se zapletli také s tajnými službami. V knihobudce jasně převládají knihy vydané za socialismu, namátkou beru do ruky několik učebnic ruštiny anebo tlustý svazek vzpomínek Gusty Fučíkové, družky Julia Fučíka.

Čerstvý vítr na Hradě nezavane

„S manželem jsme v prvém kole volili Nerudovou,“ prozrazuje 47letá Milada z Úvalna, která zrovna nakoupila v místní samoobsluze. Nerudová podle ní mohla na Pražský hrad přinést čerstvý vítr a národ by už nemusel řešit komunistickou minulost hlavy státu. Ale ať teď zvítězí Pavel, nebo Babiš, pořád zůstane bývalým „komoušem“.

Paní Milada si myslí, že kdo v Úvalně volil Babiše v prvním kole, dá mu hlas i v druhém. „To budou třeba skoro všichni mí kolegové z práce.“ Proto nechce prozradit název firmy ani své příjmení. Prezidentské volby rozdělují vesnici, pracovní kolektiv i staré přátele. „A Babiše tu volí skoro všichni,“ mávne žena rukou.

Tajnosti paní pokladní

Paní Milada dá ve druhém kole hlas Petru Pavlovi. Pokladní ve vesnické samoobsluze v Úvalně jméno favorita nechce prozradit. „Máme tady hodně starých lidí, kteří volili Babiše. Asi proto, že jim zvedl důchody. Koho budu volit já, to si nechám pro sebe,“ drží se 55letá pokladní Jarmila Darebníčková ústavního práva, které říká, že volby jsou tajné.

O Babišovi ani Pavlovi prodavačka neřekne křivé slovo, zřejmě nad volbou váhá. S nějakým fanatickým odporem vůči generálovi ve výslužbě se v Úvalně ani jinde na Bruntálsku nesetkávám. Co je v Praze anebo Plzni nepříjemným přívažkem na životopise Petra Pavla, to v okrese Bruntál kandidátovi paradoxně přidává body. Lampasák v komunistické armádě, a navíc někdejší člen KSČ, to jsou i plusy. Minimálně pro část generace, který kus aktivního věku prožila za socialismu.

Dcera volí Pavla, nic proti tomu

„Volil jsem Babiše a dám mu hlas i ve druhém kole. Dcera volila Pavla a asi ho bude volit znova. Nic proti tomu nemám, každý to má nějak nastavené,“ vypráví 50letý Leoš Němec z obce Liptaň v okrese Bruntál. Z dědiny se 406 občany s volebním právem, která leží v Osoblažském výběžku. V mimořádně chudém regionu, který se zakusuje do polských hranic.

Žádná domácí válka kvůli rozdílným kandidátům se u Němců nevede, zřejmě jsou oba přijatelní. „Volbami se až tolik nechci zabývat. Pro mě je lepší Babiš, pro dceru Pavel. A to je asi tak všechno, co k tomu můžu říct,“ míní Leoš Němec a loučí se.

Babiš získal v Liptani v prvním kole 64,11 procenta hlasů, Pavel jen 19,35 procenta. Rozdíl je výrazný, expremiér se tu vlastně hlavou státu již teoreticky stal, neboť získal nadpoloviční počet hlasů. A stejná informace platí pro celý okres Bruntál, ve kterém leží 67 obcí a měst. Skoro všude Babiš získal přes 50 procent hlasů, včetně okresního města.

Média ho jen špiní

Nejen v Liptani voličům vadí, že Pavel je prý kandidátem vládní koalice, jak to všude hlásá Andrej Babiš. Fialovu vládu totiž moc rádi nemají, jenže Pavel vládní kandidát není, nenominovala ho žádná politická strana. Je to občanský kandidát, který do klání vstoupil díky podpisům 80 tisíc občanů, vláda ho pouze doporučila jako vhodného prezidenta. „Generál Pavel je provládní. Pokud bych byl zvolen já, budu nadstranický, jsem nezávislý,“ říká Babiš, kudy chodí. A v Liptani mu věří.

O kabinetu Petra Fialy si nic dobrého nemyslí ani maminka Leoše Němce, 82letá Evelína. „Vláda i média se Babiše pořád snaží pošpinit, proto také soudní líčení s ním nařídila krátce před prezidentskými volbami. Jenže se ukázala pravda, Babiš je nevinný, tak ho budu znova volit,“ rezolutně tvrdí Evelína Němcová.

Na autobusové zastávce se čeká na spojení s civilizací. S Krnovem, to je také okres Bruntál. Stojí tu pouze dva lidé, ten mladší je 15letý Karel Kocián. Volit zatím nemůže, má ale představu, komu by dal hlas? „Jasně, že mám. Babišovi.“ Také 64letá Anna Pušová nezaváhá ani vteřinu: „Volím Babiše.“ Když má rozhodnutí zdůvodnit, chvíli mlčí, pak ji zachrání přijíždějící linka.

Kořeny populismu v pohraničí

V Liptani žili až do konce druhé světové války téměř výhradně sudetští čili čeští Němci. Když je prezident Edvard Beneš nechal v letech 1945 až 1946 vyhnat z republiky, německé majetky přebrali noví osídlenci ze všech koutů Československa. Rodiče Evelíny Němcové přišli do Liptaně z Hané, její pozdější manžel zase pocházel z Moravskoslezských Beskyd. A právě tehdy se rodil důvěrný vztah obyvatel pohraničí ke komunistům a po roce 1989 k populistům všeho druhu.

Když KSČ vyhrála první poválečně a zatím částečně svobodné volby v roce 1946, značně k tomu přispěli i osídlenci pohraničí. Byla to obrovská masa voličů, jen do jara 1946 šlo o 1,8 milionu vesměs nemajetných lidí. Centrální osidlovací úřad byl přitom ovládán komunisty, kteří za přidělenou konfiskovanou půdu očekávali vděk při volebním klání. Vždyť díky KSČ se z chudých rolníků stávali malí sedláci, z prodavačů majitelé živností i menších podniků.

„Prosadili jsme, že držitelům usedlostí, majícím na to nárok a schopnosti, bude usedlost, půda a živý i mrtvý inventář přidělen natrvalo do vlastnictví,“ chlubil se Klement Gottwald před volbami v roce 1946. „Zvlášť markantní jest úspěch komunistů v pohraničí,“ všiml si po volbách odborářský deník Práce. V bývalých Sudetech dosáhla KSČ famózní sukces, v mnoha okresech získala přes 60 procent hlasů, hlavně na severu a západě Čech, ve Slezsku i jinde. Rekord padl v okrese Tachov, kde KSČ nasbírala přes 70 procent hlasů.

Babiš vycucal státní kasu

Babišův úspěch v pohraničí z prvního kola letošních prezidentských voleb kopíruje sukces komunistů z roku 1946. Jenže Gottwald svoje sliby nesplnil. Německý majetek, který napřed daroval osídlencům, byl záhy znárodněn. Živnosti byly zkonfiskovány, polnosti zkolektivizovány. „Lidé v pohraničí přesto pořád věří falešným slibům populistů,“ kroutí hlavou 48letý živnostník Petr Duda z Krnova v okrese Bruntál. V Krnově v prvním kole voleb Babiš předběhl Pavla o 21 procent.

„Aby se zalíbil lidem a oni ho volili za prezidenta, tak ještě jako premiér rozhazoval plnými hrstmi peníze ze státní pokladny. Dneska vidíme následky, teď si kvůli tomu rozhazování musíme utahovat opasky, ale Babišovi voliči tohle vůbec nechápou, oni to nechtějí vidět,“ přemítá Duda, soukromý vodař a topenář. „Vycucal kasu, aby se mohl stát hezkým prezidentem,“ dodá živnostník.

Rekordní vítězství Andreje Babiše na Bruntálsku padlo v zapadlé obci Slezské Pavlovice. Generál Pavel tam získal 9,33 procenta hlasů, zatímco Babiš 82,66 procenta. Podle společnost PAQ Research, slavil expremiér v regionech, které tíží vysoká míra exekucí, chudoby i nižší míra vzdělání. A to jsou i největší bolesti Slezských Pavlovic a celého okresu. Bruntálsko patří mezi deset okresů s nejvyšším počtem osob v exekuci, v zemi je uvalena na takřka 12 procent obyvatel.

Čapí hnízda z okresu Bruntál

„Pavel má slušné vystupování,“ uznávají bratři Kotáskové, které potkávám na okraji Slezských Pavlovic. Už se dávno setmělo, ale stále jsou v pilné práci a svařují nějakou konstrukci. Podle sousedů jsou to dříči, makají od nevidím do nevidím. Slušné vystupování generála Pavla jim ovšem nestačí, Kotáskové budou v druhém kole volit Andreje Babiše. „Za covidu pomohl živnostníkům a vůbec jako kandidát mi prostě vyhovuje více,“ vysvětluje 37letý Hynek Kotásek. „A taky má dost peněz, aby už nemusel sám krást,“ říká.

Kauzu Čapí hnízdo považují bratři za marginálii. V dotacích se trochu vyznají a jmenují několik podobných případů z okolí. Nechtějí však, abych o nich psal. Někteří místní podnikatelé prý také získávají evropské peníze na bohulibé projekty pro veřejnost, které veřejnosti nikdy nesloužily. „Proč to novináři vyčítají jen Babišovi, když to dělá každý druhý?“

Pražáci je jezdí učit jíst příborem

Bratrům se nelíbí, že novináři z Prahy hledají na Bruntálsku hlavně to negativní. „Nejsme s bráchou multimilionáři, ale ani nežijeme z ruky do huby. Máme se dobře, jenže o Bruntálsku se pořád píše jen jako o vyloučené lokalitě. Každého zajímají cikáni v Osoblaze, ale že tu máme zajímavé spolky, zachraňujeme kulturní dědictví i vojenské památky, to už se nenapíše,“ povzdechne si Hynek Kotásek.

Získávám pocit, že bratry především uráží, že centrum tento konec republiky ostentativně přehlíží. „Někdy máme pocit, že nám přijíždějí vysvětlovat, co je to vidlička a nůž, protože jsme ještě nikdy neviděli příbor,“ postesknou si. Volba protivládního kandidáta Babiše je tak i odpovědí na věčné ignorování Bruntálska.

Když negativní jevy v pohraničí vysvětluji i historickým vývojem, tedy odsunem Němců, vděkem nových osídlenců komunistické straně, nepovedenou restrukturalizací místního průmyslu po pádu socialismu i nižším vzděláním obyvatel, souhlasí i nesouhlasí. „Naši dědové nebyli žádní zlatokopové ani sem nepřišli dělat komunistické funkcionáře. Přijeli z Beskyd, aby tady poctivě hospodařili,“ vyprávějí Kotáskové. A totéž je i jejich cíl: „Neskáčeme tady po stromech jako opice, my se jen snažíme odvést poctivou práci, aby se tu žilo lépe.“

První kolo prezidentských voleb v okrese Bruntál vyhrál Babiš (51,42 %), za kterým Pavel pořádně zaostal (23,10 %). S trochou nadsázky tak lze region aktuálně nazvat jako Babišstán. Zda to tak zůstane i po druhém kole, to se ukáže v sobotu odpoledne.

Tagy: