REPORTÁŽ: Volit Kaczyńského je masakr, říkají Poláci z Británie. V království jich žije milion

„Svobodné Polsko, ze kterého jsem před více než dvaceti lety odešel do Anglie, už neexistuje,“ stýská si 53letý fotograf Radosław Król. V polském obchodě Maya v jihoanglickém Portsmouthu právě nakupuje jídlo dovážené ze staré vlasti. „Kvalita polských potravin se asi zlepšila, jenže se strašně změnila společnost a lidé v ní. Ani komunisti nerozdělili Polsko tak, jako se to podařilo Kaczyńskému. Už to není moje země,“ říká rezolutně. Zároveň je plný obav, že nedělní parlamentní volby opět vyhraje vládnoucí strana Právo a spravedlnost předáka Jarosława Kaczyńského. CNN Prima NEWS odvysílá v neděli speciál plný aktuálního zpravodajství a analýz k polským volbám, sledovat ho můžete od 20:15 hodin.

Polští voliči ve Velké Británii se přiklánějí hlavně k opoziční Občanské koalici. A zpoza kanálu La Manche mohou boj o Sejm i Senát významně ovlivnit. K urnám jich totiž mohou dojít statisíce, což Kaczyński dobře ví. A proto úřady zahraničním krajanům volby i byrokraticky komplikují.

Do Polska se raději nevracet

Obchody s karibskými, indickými, africkými, pakistánskými, čínskými či singapurskými potravinami tvoří z ulice Fratton Road v jihoanglickém Portsmouthu kosmopolitní tržiště s výběrem produktů z celého světa. V rušné třídě stojí i velká polská samoobsluha Maya, která nabízí bezpočet druhů potravin z relativně daleké domoviny, i když jsou to vlastně jen dvě hodiny letu. Klobásy nejrůznějších tvarů a chutí, kozí sýry, selský tvaroh, nepřeberné typy polských piv a lihovin. Vlastně cokoliv se značkou Made in Poland.

Pokladní za kasou polského marketu Łukasz Frydrych se za moře vydal z polského Varmijsko-mazurského vojvodství, které sousedí s ruskou Kaliningradskou oblastí. Z jednoho z nejchudších krajů v zemi. „Už se tam nechci nikdy vrátit natrvalo. Byl jsem doma před měsícem, no a je to masakr, co udělal Kaczyński s myšlením obyčejných lidí. A když opět vyhraje, bude to ještě horší,“ říká 27letý prodavač, jenž si svobodomyslnou Anglii zamiloval. Když ale mluví o Polsku, pořád se mu na jazyk vrací slovo masakr.

Masakr, kam se podívá

Jarosławu Kaczyńskému a jeho straně Právo a spravedlnost vyčítá prodavač úplně všechno. „Podle mě je nejhorší, jak tahle strana zadlužuje zemi. Teď se tam žije na dluh a vláda rozdává, kde může. Moje děti to jednou budou muset bolestně splácet,“ přemítá. Ovšem jen obrazně, jeho děti v Polsku žít nebudou, stanou se občany Spojeného království. „Masakr,“ zopakuje pokladní svůj oblíbený výraz ve vztahu k rodišti.

Frydrych se narodil v roce 1996. „Komunismus jsem nezažil, ale podle mě je to teď v Polsku ještě horší. Bohužel, hlasovat nemůžu, jsem celý den v práci,“ dodá. Většina zaměstnanců polského marketu nedělní volby nevynechá, i když nejbližší volební místnost najdou až ve 30 kilometrů vzdáleném Southamptonu. Čím méně volebních místností pro krajany, tím lépe pro Kaczyńského. Do volebního okrsku přímo v Portsmouthu by si pokladní Łukasz mohl odskočit i během šichty.

Vláda krajanům komplikuje volby

„Nevím ještě, jak se k volbám dostanu, ale do večera tam nějak dorazím. Je to v Polském klubu?“ ptá se prodavače na volební místnost v Southamptonu Alicje Sacko z Varšavy. „No, z Varšavy, už 32 let žiju tady v Anglii,“ směje se. Ani ona nehodlá věnovat hlas Kaczyńskému, volí opoziční Občanskou koalici a Donalda Tuska. „Možná bych hlas hodila i nějaké menší straně, ale bojím se, že neprojde. A ztracené hlasy si teď nemůžeme dovolit,“ jako by říkala za všechny krajany, kteří stále věří v liberální demokracii. A líčí, jak se polská vládní strana pokouší ovlivnit i zahraniční voliče, načež přidá typickou polskou nadávku: „Cholera!“

Polské úřady komplikují volby ve Velké Británii hlavně byrokraticky, když zřídily jen 77 okrsků. Zájem o hlasování je přitom vyšší. Krajané už protestovali na nejvyšších místech, ale marně. V některých okrscích je nyní zaregistrováno 1 500 i více voličů, takže krajanský deník Polish Express vyjádřil obavy, zda komise stačí spočítat hlasy včas. Volby navíc zatěžuje i souběžné a komplikované referendum. Varšava přitom stanovila, že krajané musí hlasy spočítat do 24 hodin po uzavření volebních místnosti, jinak propadají. „To referendum je úplný nesmysl, tady v Anglii se ho podle mě skoro nikdo nezúčastní,“ říká paní Alicje.

Poláci druhou nejsilnější menšinou

V zahraničí se k volbám registrovalo 600 tisíc Poláků, nejvíce ve Spojeném království. Polish Expres uvádí, že podle sčítání lidu v roce 2021 žije v Anglii a Walesu 740 tisíc Poláků, nicméně úřady odhadují, že číslo může být vyšší, až 900 tisíc. Přes milion Poláků totiž po brexitu požádalo o status, který jim umožňuje ve Velké Británii nadále zůstat. Výsledky sčítání lidu ze Skotska zatím nejsou známy, odhadem tam žije dalších 100 tisíc Poláků, zatímco v Severním Irsku minimum. Suma sumárum jde v Anglii o druhou největší menšinu po Indech, pokud jde o statistiku migrantů, kteří se narodili mimo území Velké Británie.

Polština je často slyšet i ve dvěstětisícovém Portsmouthu, což je též významný jihoanglický vojenský přístav, v němž kotví jediné dvě britské moderní letadlové bitevní lodě. Město leží na ostrově Portsea Island, což z něho činí zvláštní enklávu, která se nemá kam rozšiřovat. Na katastru Portsmouthu je přelidněno a mnoho Poláků tu úspěšně podniká, třeba 53letý fotograf Radosław Król. I jeho potkávám v polském obchodě Maya na Fratton Road, v němž se mluví výhradně polsky.

Svobodné Polsko neexistuje

„Svobodné Polsko, ze kterého jsem před více než dvaceti lety odešel do Anglie, v tuto chvíli neexistuje,“ stýská si Radosław Król. „Nechci ale všechno jen odsuzovat, třeba kvalita polských potravin se hodně zlepšila, v Polsku vyrostly nové dálnice, ale co s tím, když se zásadně změnila společnost a lidé v ní,“ uvažuje, než vyřkne zklamaný rezultát: „Moje země už to není. Mám britský pas, stejně jako žena a děti, zůstaneme tady.“

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ženy coby nevinné oběti i kriminálnice. Jak třaskavé téma potratů ovlivní polské volby?

Žádný Polák se ale od vlasti nedokáže úplně odpoutat, to je láska na celý život, byť někdy i nenávistná. Také fotograf Król se teď vážně obává, že nedělní parlamentní volby opět vyhraje vládnoucí strana Právo a spravedlnost. „Volit nepůjdu, ani jsem se letos neregistroval. Strach o výsledek mám, protože to může být ještě horší než teď. Ani komunisti nerozdělili Polsko tak, jako se to podařilo Kaczyńskému,“ myslí si muž, který vyrůstal ještě za socialismu. „Tehdy měla většina společnosti stejného nepřítele, komunisty. Teď si lidé v politicky rozdělené zemi vrážejí nože do zad.“ Naději vidí v jistém volebním patu, kdy se Kaczyńskému nemusí podařit sestavit vládu.

Zpátky do středověku

V Anglii si Radosław Król užívá svobodu, v Polsku ho děsí autokratické pokusy utahovat šrouby. „Nenávist k menšinám, k LBGT komunitám, zákaz potratů, to všechno mi hrozně vadí. Když jsem z Polska před 23 lety odcházel, čekal jsem, že ta země půjde dopředu. Měla k tomu našlápnuto a byla svobodná. Teď se vrací někam zpátky, v případě potratů až do středověku,“ říká Król, původem z polské Lodže.

„Lodž byla textilním centrem, a když jsem odcházel do Anglie, měla milion obyvatel, teď tam žije 680 tisíc lidí. Hodně kamarádů z mládí potkávám tady ve Spojeném království.“ V Polsku už by se prý asi nedokázal svobodně nadechnout. „Když jsem se domů podíval po pěti letech, ještě to šlo. Po deseti letech už jsem ale svoji vlast nepoznával, hlavně díky názorům lidí, kteří tam žijí.“

Kult osobnosti a piwo Tyskie

Kult osobnosti, jaký si hlavně polský venkov vytvořil ke Kaczyńskému, nechápe ani Anna Papierzyńska, která v Anglii žije 15 let. „Měla jsem plán vrátit se domů, ale když vyhraje Kaczyński, tak si to ještě rozmyslím. Celý život si přeji, aby polský národ volil vzdělané lidi a demokraty, ale oni volí populisty. Hlavně venkov je úplně odtržený od reality a věří tomu, co hlásá Kaczyńského státní televize. Ten pán už by to měl vzdát, začíná mít výpadky paměti a měl by odejít do důchodu,“ vybízí předáka strany Právo a spravedlnost. Do urny hodí hlas Občanské koalici.

„Je to masakr,“ znova si posteskne pokladní v polském obchodě Maya Łukasz Frydrych. „Před sedmi lety jsem přijel do Anglie, abych to tady zkusil maximálně tři měsíce. Teď mi nezbývá než tu zůstat.“

Jen o několik domů dál v portsmouthské ulici Fratton Road stojí tradiční anglický výčep s názvem The John Jacques. Majitel zrovna pořádá slevovou akci, všechna čepovaná piva typu ale se prodávají za pouhé 2,25 libry. Pinta za nějakých 65 korun. Jeden z místních Poláků si ale raději poroučí polské lahvové piwo Tyskie za čtyři libry. „Mám ho nejradši,“ vysvětluje. Poláci ve Velké Británii mají vlast pořád hodně rádi, ale domů se teď neženou.

CNN Prima NEWS odvysílá v neděli speciál plný aktuálního zpravodajství a analýz k polským volbám, sledovat ho můžete od 20:15 hodin.

Tagy: