REPORTÁŽ z Pavlova mítinku v Ostravě: Pro příznivce formát, pro odpůrce prodejný generál

Pravda a řád. S takovým heslem čekaly na Petra Pavla v Ostravě hned tři generace jedné rodiny. „Babiš lže a krade, jenže já chci slušného prezidenta. A generál Pavel zloděj není, je to moc sympatický člověk,“ říká 70letá Dana Humplíková s transparentem v ruce. Heslo vyrobila 28letá dcera Markéta Schmidt, ta na mítink dorazila i s půlroční Magdalénkou v náručí. Přišli i Pavlovi oponenti. „Kdyby nebylo sametové revoluce, tak dnes Pavel velí Varšavské smlouvě,“ myslí si penzista Josef Šubrt.

Mohu srovnávat, v Ostravě už jsem prožil přes pět desetiletí. A naposledy na nějaký mítink na Masarykovo náměstí tolik lidstva dorazilo asi 3. ledna 1990. Tehdy do metropole uhlí a oceli přijel čerstvě zvolený prezident Václav Havel.

Generál ve výslužbě Petr Pavel je teprve prezidentský kandidát, ale i tak ho na náměstí vítá asi pět tisíc lidí, což je i odhad místního Moravskoslezského deníku. Může akce změnit nepoměr z prvního kola, kdy Babiš v Ostravě předběhl Pavla o téměř 14 procent hlasů?

Prý by dnes velel Varšavské smlouvě

Ne úplně všichni účastníci mítinku přicházejí generála Pavla podpořit. V hloučcích po stranách davu se i nadává. „Ten Pavel je prodejný jak svi*a, že se nestydí,“ zaslechnu rodilé Ostraváky. Hned se jich ptám, jak výrok myslí. „Helé, helé, my zme z Ostravy, a nééé z Prahy, my se s vámi bavit nebudeme,“ odmítnou mě v domnění, že jsem pražský novinář. A napodobují hovorovou češtinu. „Od šesti let jsem bydlel tady kousek, u pivnice Baník v Revoluční ulici,“ protestuji. „Tak to jo, tak se ptejte,“ říká muž v důchodovém věku, který se představí jako Josef Šubrt.

„Jsem tu dneska přišel proto, že absolutně nepochopím, jak může kovaný komunista tak snadno převrátit kabát,“ vysvětluje Šubrt. A dodá: „A to si zapište, co teď řeknu. Máte tužku?“ Ukazuji na diktafon, to bude ještě přesnější záznam. „Tak si to nahrajte: Kdyby nebyla ta revoluce v roce 1989, tak dneska je generál Pavel velitelem Varšavské smlouvy.“

Jenže revoluce přišla a Petr Pavel komunistickou stranu opustil. „Já jsem nikdy nebyl v žádné straně, tak jsem nikdy nemusel převracet kabát, ani vystupovat z KSČ,“ dodá Šubrt. Věk prozradí jen orientačně, prý něco přes sedmdesát. Vyfotografovat ho nesmím.

Přiznává, že v prvním kole volil Andreje Babiše. „A v druhém ho budu volit taky,“ slibuje. Na mítinku reprezentuje 67 250 obyvatel Ostravy, kteří dali v prvním kole hlas Babišovi. Pavel jich dostal 46 344. Vyjádřeno v procentech, Babiš získal v prvním kolek 44 procent a Pavel 30 procent hlasů.

Generál je formát

Generál Pavel se nepoměr snaží změnit právě mítinkem na centrálním ostravském Masarykově náměstí. Účast je hojná, nemusí to však nic znamenat. Na náměstí přišlo pět tisíc příznivců ze 46 tisíc voličů, kteří už pro liberálního kandidáta hlasovali. Babišovy voliče mítink nezajímá, tedy až na pár výjimek. K urnám ale zřejmě zamíří jistým krokem.

„Hlavně musí k volbám i všichni příznivci pana Pavla, a ne zůstat sedět doma,“ vyzývá 28letá Markéta Schmidt. Večer před mítinkem vyrobila transparent, který Pavla podporuje těmito slovy: „Pravda a řád.“ Pojem řád má naštěstí více významů, není to jen pořádek či pěvně organizovaný režim, řád je i synonymem pro právo. Heslo drží Markétina maminka Dana Humplíková. „Generál Pavel je formát,“ je přesvědčena. A dcera dodá: „Pavel je perfektní, nenechá se Babišem vyprovokovat.“

Mítink zahajují dva ostravští divadelní baviči, scénka příliš nezaujme. Vzhledem ke státnické důstojnosti, kterou dav čeká od Petra Pavla, je to spíše trapný výstup. Hned poté moderátor vyzve na pódium prezidentského kandidáta. Ozvučení je mizerné, v zadních řadách není Pavlovu projevu téměř rozumět, příznivcům to ale nevadí. Z médií dobře vědí, na čem svoji kampaň staví. „Je to slušný člověk, zato Babiš lže a krade,“ myslí si 70letá Dana Humplíková.

Spontánní povaha

Masarykovo náměstí v Ostravě již přivítalo několik prezidentů, například 25. června 1924 tady kynul davům Tomáš Garrigue Masaryk. Jestli se hlavou státu stane i Petr Pavel, je zatím otázka pro křišťálovou kouli.

Ostraváci jsou spontánní, takže dokážou pružně měnit i priority. Lidem, kteří nejsou z regionu, napřed nedůvěřují, pochybnosti se ale mohou rychle měnit v upřímný obdiv. Dokázali to už mnohokrát, třeba během sametové revoluce v roce 1989 se napřed zdálo, že havíři a hutníci zůstanou pevnou oporou režimu. A na jejich věrnost spoléhali i nejvyšší komunističtí funkcionáři.

Ostrava je jako parní válec

„Na konci prvního revolučního týdnu v listopadu 1989 jsem v Praze jednal s Václavem Havlem, který vyjádřil značné obavy z toho, že Ostrava pořád zůstává rudou baštou. A že na demonstrace chodí málo lidí. Uklidňoval jsem ho, že Ostrava je jako parní válec, napřed se musí pořádně přiložit pod kotel, a nakonec to rozjedou i havíři,“ vypráví bývalý ostravský hornický předák, letos 74letý Ladislav Vrchovský. A válec se opravdu rozjel, už během generální stávky 27. listopadu 1989 hornicí zastavili práci a také zaplnili Masarykovo náměstí.

Hned u náměstí stojí kavárna Bongusto, v níž se po mítinku zastavuje neúspěšná kandidátka Danuše Nerudová. Přijela podpořit Petra Pavla a téměř zaplněné náměstí si pochvaluje i v krátkém rozhovoru pro CNN Prima NEWS: „Mám z toho skvělý pocit a věřím, že Pavel teď vyhraje i v Ostravě.“

Generál versus parkovné

Majitelka kavárny Markéta Broda slibuje, že se v podniku zastaví i Petr Pavel. Ten ale rovnou nasedá do vozu zaparkovaného na hlídaném parkovišti u kavárny. „Něco vám prozradím,“ nakloní se ke mně kavárnice za dalších deset minut. „Generál se neobtěžoval zaplatit parkovné. To mě fakt naštval, takže já k těm volbám asi nepůjdu,“ rozhoduje se spontánně, tedy v ostravském stylu. A uvažuje nad tím, proč lidé, kteří začnou rychle stoupat na kariérním žebříčku, tak rychle zapomínají ne realitu všedního dne.

Informaci ověřuji u hlídače parkoviště. „Dvě parkovací místa pro pana generála tady byl někdo objednat už dopoledne s tím, že se vyrovnají později, ale mohli si to také předplatit, že. A když auta odjížděla, nikdo se neobtěžoval zaplatit, třeba se ale ozvou zítra,“ vypráví hlídač. Nerudová tenhle přehmat neudělala: „Paní Nerudovou chválím, za parkování řádně zaplatila, tak jako všichni normální zákazníci.“

Tagy:
Varšavská smlouva Ostrava Václav Havel Danuše Nerudová Petr Pavel prezidentské volby v ČR 2023 předvolební mítink Masarykovo náměstí