Řidič zadržený kvůli udušeným migrantům v kamionu byl pod vlivem drog. Hrozí mu trest smrti

Řidič zadržený v souvislosti s nálezem desítek mrtvých běženců v kamionu u texaského San Antonia byl zřejmě pod vlivem drog. O oznámení místního kongresmana informovala agentura Reuters. Podle ní ve čtvrtek večer místního času v Texasu zahynuli při nehodě auta s migranty další čtyři lidé.

V nevětraném nákladním prostoru kamionu se v mimořádném horku udusilo 46 lidí, celkem jich bylo ve voze 67. Kamion byl objeven v pondělí, záchranáři poté odvezli přeživší do nemocnic v okolí texaského města. Sedm lidí pak následkům dehydratace či přehřátí podlehlo.

Podle soudních dokumentů našla policie texaského rodáka Homera Zamorana mladšího, jak se skrývá v křoví poblíž opuštěného tahače s návěsem. Agentura AP s odvoláním na mexické úřady ve čtvrtek uvedla, že muž se mezi přeživšími v chaosu následujícím po tragickém objevu pokusil schovat a vydával se za jednoho z přeživších.

Člen americké Sněmovny reprezentantů Henry Cuellar, který byl zvolen za okres v San Antoniu, s odkazem na Úřad celní a hraniční ochrany (CBP) uvedl, že Zamorano měl v těle metamfetamin – syntetickou drogu v českém kontextu známou pod názvem pervitin. Informace o drogách v krvi řidiče agentuře Reuters potvrdil i jeden z pohraničníků.

Řidiči hrozí i trest smrti

Pětačtyřicetiletý Zamorano je obviněn z pašeráctví vedoucího k úmrtí. Společně s 28letým Christianem Martinezem, který je obviněn ze zločinného spolčení, mu hrozí nejtěžší trest, a to i doživotí, nebo trest smrti.

Pondělní nález mrtvých uprchlíků u San Antonia se označuje v USA za jednu z největších tragédií zaznamenanou na jižní americké hranici, kde loni při pokusu překročit hranice do Spojených států přišlo o život celkem 557 lidí.

Pouhých několik dní po tragické události v San Antoniu zahynuli v Texasu další čtyři lidé při nehodě vozidla s migranty, které ujíždělo před pohraničníky. Jednalo se o dva Mexičany a jednoho Guatemalana, poslední zemřelý dosud nebyl identifikován. Tři osoby skončily v nemocnici, uvedl mexický konzulát v texaském městě Laredo. Řidič vozidla, které směřovalo z Lareda do San Antonia, byl americký občan.

Tagy:
Texas USA Henry Cuellar San Antonio droga Sněmovna reprezentantů Spojených států amerických Laredo