Rodiče mě prosí, abych se vrátil domů. Český student popsal z Petrohradu dění v Rusku

Ruskou invazi na Ukrajině odsuzují světoví lídři a v řadě zemí probíhají demonstrace proti prezidentu Vladimiru Putinovi. Protesty se konají ale i v samotném Rusku. Již ve čtvrtek večer proběhly v Moskvě, Putinově rodišti Petrohradě a dalších velkých městech. Situaci přímo z místa popsal pro CNN Prima NEWS Ondřej H., který v Rusku studuje.

V Petrohradu, kde mladý Čech bydlí, jsou podle něj lidé z ruské invaze překvapení. „Jsme v nejistotě. Lidé v Petrohradu jsou docela v šoku z toho, co se děje,“ přiblížil.

Putin má podle něj v zemi stále řadu odpůrců, i když se snaží své oponenty umlčovat. Jde zejména o lidi s vysokoškolským vzděláním. „Mluvím většinou s lidmi, co umí anglicky. Ti jsou většinou vzdělaní a dlouhodobě protiputinovští. Jsou si ale vědomi, jak jsou bezmocní, a z toho jsou zoufalí,“ vysvětlil Ondřej H.

On a další mezinárodní studenti jsou podle jeho slov na rozpacích. „Šli jsme normálně do školy jako vždy, ale vznáší se tu taková pachuť z toho, co se děje. Nikdo neví, co bude dál,“ poznamenal.

Aktuálně zvažuje, zda v Rusku vůbec zůstane, přestože mu studia ještě neskončila. „Lidé z Prahy mi celý den píší, jaká tu je atmosféra, a prosí mě, ať jedu domů,“ popsal Ondřej s tím, že stejné přání má i jeho rodina. „Nejraději by byli, kdybych se vrátil domů. Někteří mě k tomu přímo vyzývají. Chápu, že mají obavy, ale nechci se unáhlit,“ váhá.

Čím více na východ, tím větší podpora Putinovi

On sám se zatím s agresí Rusů vůči své osobě coby cizinci nesetkal. „Řekl bych, že je moc brzy na to vnímat nějaké změny nálad či přístupu k cizincům. Doteď nás brali velice vřele a jen výjimečně, ne-li vůbec, jsem se setkal s nějakým odsouzením, či kritikou. Naopak jsem byl mile překvapen, jací zde lidé jsou,“ sdělil redakci mladý Čech.

Podle svých slov již v minulosti Rusko navštívil a procestoval, tudíž má vlastní názor na rozpoložení jeho obyvatel. Podíval se nejen do velkých měst, ale i na východ země, tedy například až k jezeru Bajkal či hranicím s Mongolskem. „Ze sociologického hlediska bylo zajímavé, že čím více jsme byli na východě, tím nižší byla životní úroveň lidí a paradoxně tím větší podpora současného putinovského Ruska,“ vysvětluje.

Takovou cestu zažil před dvěma lety, ale má za to, že se myšlení lidí za tu dobu příliš nezměnilo. „Proto má zkušenost z Petrohradu nemusí odrážet názor celého Ruska, ale řekl bych zejména vyspělého západního Ruska, a čím více bychom šli na východ, tím více by se měnil pohled lidí na dnešní události a pohled na nás jako na cizince – představitele toho ‚Západu’, který za to ‚může’,“ chápe.

Tagy: