Rozemleli nás na prach, všichni se bojí. Zoufalí Rusové hlásí rodinám těžké ztráty

Ruští vojáci se z Ukrajiny vracejí zničení, doslova až jako „zombíci“.

Ruští vojáci si svým blízkým stěžují na těžké ztráty i nedostatečnou výzbroj a podporu od vlastního velení. Jejich zoufalé telefonáty zachytila ukrajinská zpravodajská služba a záznamy sdílela s agenturou Reuters. „Z druhého batalionu nic nezbylo. Rozemleli ho na prach,“ seznámil jeden z okupantů svoji manželku s osudem druhů nasazených na lymanské frontě. Podle dalšího z nich v armádě panuje strach z hlášení vysokých ztrát. Ti, kteří je přiznají, prý rovnou za trest putují do první linie.

Ukrajinští zpravodajci předali agentuře Reuters záznamy 17 zachycených telefonických hovorů ruských vojáků ze začátku července, kdy se dlouho očekávaná ukrajinská protiofenziva dostala teprve do druhého měsíce. „Vy*ebávájí s námi. Oni s námi, ne my s nimi. Jsme jako žebráci, připomíná to rok 1941 s jednou puškou pro pět vojáků. Nic se nezměnilo,“ lamentoval ruský voják Andrej v telefonátu manželce.

ČTĚTE TAKÉ: Ukrajinci obracejí válku ve svůj prospěch, tvrdí expert. Rusové jsou pod extrémním tlakem

Jeho popis žalostného stavu výzbroje částí ruské armády připomíná řadu starších svědectví okupantů. „Nemáme žádnou munici, nic. Ale stejně nám říkají, ať jdeme bojovat. Co máme ku*va používat? Máme místo bajonetů používat prsty?“ rozohnil se v hovoru.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Záběry přesného náletu a exploze. Ukrajinský kamikaze dron zmasakroval tři okupanty

Zbyly jenom ‚dvoustovky‘

Další z nasazených mužů popisovali těžké ztráty, které jejich jednotky utrpěly. „Z druhého batalionu nic nezbylo. Rozemleli ho na prach. Naši nemohli ani vyzvednout ‚třístovky‘, zbyly z nich jen ‚dvoustovky‘,“ vylíčil partnerce otřesený Maxim ztrátu pravděpodobně stovek mužů, z nichž se zpravidla prapor skládá.

Ve svém sdělení odkazoval na v ruské armádě známý pojem „náklad 200“. Tím se označují padlí vojáci, číslovka 300 označuje raněné. Původ výrazu má kořeny v ruské invazi do Afghánistánu z 80. let. Tehdy jej Rusové používali jako kódové označení pro zinkové rakve, ve kterých se tisíce ruských mužů vracely z války do vlasti.

Shnili a sežrali je červi

Drastickou realitu války popsal své matce i další ruský voják Alexej. „Je jich spousta. Jsou roztrhaní na kusy. Leží tam, některé z nich odtamtud ani nemůžeme dostat. Už shnili a sežrali je červi,“ odpověděl matce na otázku, zda mají mnoho padlých.

„Jen si to představ, poslali je do první linie bez výbavy, bez ničeho. Se samopaly a čtyřmi zásobníky proti dělostřelectvu. I ženy a matky už poslaly Putinovi a Šojguovi videoprosbu. Ptaly se jich, co se sakra děje,“ vylíčil Alexej, kterého úřady mobilizovaly koncem září loňského roku.

Podle Služby bezpečnosti Ukrajiny se Alexej nacházel v zákopech u města Rubižne v Luhanské oblasti. „Bůhví, proč se tohle děje. Náš velitel je totální ha*zl. Dostává zprávy o těžkých ztrátách a trestá ty, kdo je nahlašují, aby se informace nedostaly k Putinovi. Do p*dele, všechno se ututlává. Všechno se skrývá, k Putinovi to nedostanou, každý se bojí. Kdo se to pokouší hlásit, okamžitě dostane trest a pošlou ho do první linie,“ popsal armádní praktiky.

Podobně jako mnoho předchozích zpráv z fronty, i Alexej zmínil nenaplněné sliby ruského prezidenta: „Posílají mobilizované vojáky do první linie, i když Putin říkal, že je tam nepošlou. Generálům je to nakonec stejně jedno. Dostávají dál svoje frčky a se*ou na lidi, i když by měli všichni umřít.“

Situace na frontě není jednoznačná

Reuters upozorňuje, že telefonické záznamy nemusejí být reprezentativním obrazem situace ruských jednotek na frontě. Ukrajinské služby nekomentovaly, jakým způsobem proběhl výběr zveřejněných záznamů. Podobná svědectví ruských mužů o tristním stavu výzbroje i kvality velení se objevují již od začátku konfliktu. I sami Ukrajinci však občas upozorňují, že situace na frontě není jednoznačně nakloněná v jejich prospěch, jak se z těchto zpráv může zdát.

Muži z různých ukrajinských brigád listu The Kyiv Independent řekli, že ruští vojáci na východ od Kupjansku jsou schopní, nebojácní a dobře vybavení a mají velké zásoby dělostřeleckých granátů a raket odpalovaných z raketometů MLRS.

„Rádi bychom dosáhli velmi rychlého postupu. Jenže ve skutečnosti je to prakticky nemožné. Náš postup opravdu nejde tak rychle, jak bychom chtěli,“ zhodnotil v červenci generál Oleksandr Syrskyj pro BBC situaci na Donbase. Na druhou stranu – vzhledem k výrazně zaminovanému území a ruské obranné linii plné nejrůznějších bariér – nelze rozhodně říct, že by ukrajinský postup zaostával za očekáváním.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: To nejtěžší Ukrajinci překonali. Blíží se ke klíčové tepně Rusů, míní experti o průlomu linií

Tagy:
válka armáda vojáci invaze Ukrajina vybavení vzkaz ztráty Rusko telefonát Ozbrojené síly Ruské federace ruská invaze na Ukrajinu