Krok Ruska je výraz frustrace z odmítání Západu, míní Klaus o invazi na Ukrajinu

Exprezident Václav Klaus

Reakce politiků na rusko-ukrajinský konflikt

Bývalý prezident Václav Klaus se prostřednictvím svého institutu vyjádřil k ruské invazi na Ukrajinu. Rozhodnutí Vladimira Putina uznat nezávislost dvou samozvaných separatistických republik na východě Ukrajiny označil za překvapivé a riskantní. Z eskalace konfliktu však neviní pouze ruskou stranu.

„Rozhodnutí Ruska považujeme za překvapivé a riskantní. Rusko na sebe vzalo roli toho, kdo porušil minské dohody, i když to byla zejména Ukrajina, kdo znění těchto dohod nectil po celých sedm let od jejich podpisu,“ prohlásil Klaus.

Kroky ruské strany chápe jako výraz frustrace z údajného odmítání Západu jednat s Ruskem o bezpečnostních zárukách. „Je to důsledek přesvědčení Ruska, že tímto činem už asi nemůže nic ztratit,“ dodal. Nutno podotknout, že před začátkem invaze probíhala intenzivní jednání mezi zeměmi Západu a Ruskem. Klaus se také ve svém prohlášení vyjádřil kriticky přímo k ruskému prezidentovi.

„Putinovo rozhodnutí je poškozením těch z nás, kteří jsme nepodléhali povrchnímu a snadnému přístupu hodnotit tamní vývoj pohledem československých zkušeností s komunistickým SSSR z roku 1968. Právě proto, že jsme takové postoje zastávali, máme dnes právo kritizovat rozhodnutí Ruska, o němž se domníváme, že bude mít vážné důsledky nejen pro Ukrajinu samotnou,“ uvedl.

Klaus zhruba před týdnem napsal české vládě otevřený dopis. V něm premiéra Petra Fialu vyzýval k tomu, aby se v případě ukrajinsko-ruského konfliktu zasadil o jednání s cílem najít bezpečnostní záruky pro všechny zúčastněné strany.

„I když Rusko nepochybně sleduje své vlastní zájmy, které nejsou totožné se zájmy dalších účastníků konfliktu, jeho obavy jsou legitimní a je třeba je brát vážně. Bez Ruska a na jeho úkor nelze dnešní konflikt vyřešit,“ tvrdil exprezident.

Ruské obavy spočívaly mimo jiné v možném rozšíření členů NATO. Od Západu pak Rusko chtělo záruku, že Ukrajina nevstoupí do NATO. Takový požadavek Západ rezolutně odmítl. Více o ruské invazi na Ukrajinu se dočtete zde.

Tagy: