Ruská vojenská základna na Krymu v plamenech. Běžná nehoda, tvrdí okupanti

Snímek zachycuje výbuch v ruském muničním skladu v Kirovském okrese na okupovaném Krymu.

Na ruské vojenské základně v Simferopolu vypukl požár. Rusové ho označili za běžný, snímky z místa ale působí jinak. Úspěch ukrajinské protiofenzivy nutí Rusy změnit obrannou taktiku, uvedli analytici z Institutu pro studium války (ISW). Letouny britské Royal Air Force (RAF) byly vyslány na ochranu lodí, které převážejí obilí v černomořské oblasti. Ukrajinské jednotky dosáhly taktických úspěchů v Záporožské oblasti a u Bachmutu, uvedli analytici z ISW. Ruské úřady tvrdí, že ve čtvrtek zneškodnily několik ukrajinských dronů na vlastním území.

„Na vojenské základně v Simferopolu došlo k běžnému požáru,“ napsal v sobotu na sociální síti Telegram Oleg Krjučkov, poradce šéfa ruské správy na anektovaném černomořském poloostrově. Požár se již podařilo lokalizovat. Na sociálních sítích se ale objevilo video, na němž je zaznamenán sloup černého kouře. Příčina požáru zůstávala zatím nejasná, informoval web týdeníku Focus.de.

O pár hodin dříve hlásili svědci z města Staryj Krym dvě velké exploze. Město se nachází 78 kilometrů východně od Simferopolu.

Rusko bylo v důsledku úspěchu ukrajinské protiofenzivy nuceno výrazně změnit svůj přístup k formování velitelské struktury, uvádí analýza amerického Institutu pro studium války. „Ruské síly pravděpodobně provedly významné změny ve své velitelské struktuře na Ukrajině, aby ochránily svou infrastrukturu a zlepšily sdílení informací,“ uvádějí analytici. Rusové údajně přesunuli svá velitelství mimo dosah většiny ukrajinských úderných systémů a zvýšili hloubku svých předsunutých podzemních velitelských stanovišť tím, že je umístili za vysoce opevněné obranné pozice. Experti institutu rovněž poukazují na problémy při zásobování ruských útočníků dělostřeleckými granáty. „Potíže s dělostřelectvem vedou ruskou armádu k urychlení dlouhodobého úsilí o zavedení palebné doktríny, která upřednostňuje přesnost před množstvím,“ uvádí se ve zprávě.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ať Ukrajina nedopadne jako Československo. Hitlerovi ústupky nestačily, říká Reznikov

Britské ministerstvo obrany vyslalo do blízkosti přístavů v černomořské oblasti letouny RAF, uvedlo v tiskové zprávě. Ty mají zajistit bezpečnost nad ukrajinskými přístavy, a to v reakci na vlnu ruských útoků v červenci a srpnu po odstoupení Rusů od obilné iniciativy. „V rámci těchto sledovacích operací provádějí letadla RAF přelety nad oblastí. Jejich hlavním cílem je odradit ruské jednotky od útoků na civilní plavidla, která přepravují obilí,“ stojí ve zprávě.

Ukrajinské protiofenzivní síly dosáhly úspěchů ve dvou sektorech fronty a postoupily v západní Záporožské oblasti a jižně od Bachmutu, napsal Institut pro studium války. „Ukrajinské síly dosahují taktických úspěchů a úspěšně atakují bránící se ruské síly,“ uvedl ISW. S odvoláním na geolokační záběry a ruské vojenské komentátory institut uvedl, že ukrajinské jednotky postoupily severně od Verbove a dosáhly severozápadního okraje osady.

ISW rovněž uvádí, že protiofenzivní jednotky dosáhly úspěchů jihozápadně od Bachmutu. S tím, jak ukrajinské síly začínají prolamovat vnější obranné linie Ruska, se mění očekávání ohledně další fáze protiofenzivy. Představitel amerických zpravodajských služeb Trent Maul řekl, že existuje „reálná možnost“, že Ukrajina do konce roku prolomí druhou a třetí obrannou linii Ruska.

Ruská protivzdušná obrana v noci na čtvrtek a během dne zneškodnila pět ukrajinských dronů směřujících na cíle v Ruské federaci, oznámily ruské tiskové agentury s odvoláním na ministerstvo obrany a další úřady. Jeden stroj byl podle resortu sestřelen v Moskevské a další dva v Rostovské oblasti na jihozápadě země.

Později ruské úřady informovaly o sestřelení bezpilotního letounu nad Brjanskem a dalšího stroje nad Volgogradskou oblastí na jihu evropské části země. Šestý dron, o kterém ruské úřady informovaly, zasáhl v Brjansku průmyslový objekt, kde způsobil podle místního gubernátora požár.

Tagy: