Ruský „mlýnek na maso“ u Bachmutu se zasekl. Ukrajinci vytlačili řezníky z Vagnerovy skupiny

Ukrajinské síly zatlačily členy žoldnéřské Vagnerovy skupiny zpět do pozic, které obsadili před několika dny. Uvedl to americký Institut pro studium války (ISW) s odvoláním na jednoho z ruských bloggerů, kteří se věnují válce na Ukrajině.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj 20. prosince prohlásil, že Bachmut na východní Ukrajině patří k místům nejintenzivnějších bojů na celé frontové linii. Obsazení Bachmutu by mohlo ruským jednotkám usnadnit začátek útoků na města jako Kramatorsk či Slovjansk.

Podle odhadů ISW ale ruští vojáci zaznamenali v oblasti v listopadu a prosinci méně úspěchů než v říjnu. Současné operační schopnosti ruských sil v oblasti Bachmutu by mohly být ovlivněny velkými ztrátami Vagnerovy skupiny, píše institut.

Ruské síly pravděpodobně budou mít potíže udržet tempo svých útočných operací a mohou se pokusit zahájit taktickou nebo operační pauzu, uvádí ISW.

Bachmutský mlýnek na maso

Střet ruské a ukrajinské armády u Bachmutu v posledních měsících připomíná svým stylem první světovou válku. Z vojenského hlediska je tato bitva tím asi vůbec nejbrutálnějším, co ruská invaze na Ukrajinu přinesla.

Putinovi muži dlouhé měsíce (zhruba od května) vynakládají až neuvěřitelné úsilí, aby ve směru na Bachmut dosáhli postupu. Každý den však naráží na tvrdý odpor z ukrajinské strany. Bitvu proto vojáci začali nazývat jako „bachmutský mlýnek na maso“. Podle některých expertů je toto rozbombardované město v současnosti nejnebezpečnějším místem na planetě.

Podle bývalého náčelníka Generálního štábu Armády ČR Jiřího Šedivého je dost možné, že Rusové nakonec Bachmut obsadí. Šlo by ale spíš o symbolický úspěch než strategický. Bachmut byl ještě před válkou 72tisícovým městem, které se soustředilo na výrobu šumivých vín. Vlivem ruského bombardování z něj příliš nezbylo. Smrt tam číhá prakticky za každým rohem.

Krátce před Vánoci Bachmut navštívil prezident Volodymyr Zelenskyj. Ukrajinskou vlajku, kterou místní popsali vzkazy, pak odevzdal během svého projevu v Kongresu americké předsedkyni Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové.

Tagy:
válka Vladimir Putin Ukrajina Vagnerova skupina Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj ruská invaze na Ukrajinu Kramatorsk Slovjansk