Rusové na okupovaných územích vyhlazují prakticky vše, co je ukrajinské, míní expert

Ruští okupanti v Mariupolu, 29. dubna

Rozhovor s Lubomírem Zaorálkem

Ruská invaze na Ukrajinu trvá již déle než tři měsíce a mírová vyjednávání jsou v nedohlednu. Jak dlouho ještě válka bude trvat? I o tom v pořadu 360° na CNN Prima NEWS diskutovali exministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD), politolog Petr Drulák a bezpečnostní analytik Daniel Koštoval. Podle něj Ukrajinci bojují o holé přežití i vzhledem k tomu, jaké zrůdnosti Rusové páchají na okupovaných územích.

Obě strany jednaly o míru naposledy na konci března v tureckém Istanbulu. Od té doby se zdá, že jsou další vyjednávání na mrtvém bodě. Tvrdí to jak Kyjev, tak i Moskva.

„Konflikt může trvat roky a jeho konec je v nedohlednu. Situace je bohužel taková. Otázkou je, jestli jsou západní země schopny vydržet takto dlouho posílat podporu, kterou Ukrajina očekává. Je na to Evropa připravena?“ zmínil Zaorálek. Podle něj už nyní panují k otázce ruské invaze mezi západními zeměmi odlišné postoje.

„Jeden tábor chce podporovat Ukrajinu a potrestat Rusko kvůli jeho agresi za každou cenu, druhý poukazuje na devastační potenciál konfliktu a chce jeho ukončení. Bylo by dobré, kdyby byl Západ jednotný,“ dodal exministr zahraničí. Podle Koštovala ale v současnosti není ani možné, aby mezi oběma válčícími stranami došlo k vyjednávání.

„Není k tomu vůle ani z ruské, ani z ukrajinské strany. Putin je přesvědčen, že je Západ slabý. Rusko má vůli pokračovat i za silných ekonomických ztrát. Ukrajinci dobře chápou, že jim jde o holé přežití. Co Rusko podniká na okupovaných územích, je prakticky vyhlazování všeho ukrajinského,“ podotkl analytik.

Pravdou je, že v médiích se už dlouhé týdny objevují znepokojivé zprávy o chování ruské armády na okupovaných územích. Například v jihoukrajinském Chersonu, který Rusové jako jediné větší ukrajinské město dobyli po necelém týdnu od začátku invaze, prý dennodenně dochází k transformaci, která má de facto eliminovat jakékoliv ukrajinské vlivy.

Kromě tvrdého potírání jakékoliv opozice a zavedení prokremelské propagandy ve všech možných aspektech Rusové na místě údajně pálí ukrajinské knihy, zavedli ruštinu na školách jako primární jazyk a místní obyvatele odpojili od internetu. Rovněž prý chtějí prosadit rubl jako standardní měnu.

Že se válka v současnosti nachází na mrtvém bodě, si myslí i Drulák. Podle něj je diskutabilní, jak moc velký vliv na porážku Ruska mají západní sankce.

„V Rusku sankce cítit jsou. Otázkou ale je, do jaké míry dokážou změnit průběh vojenských událostí. Dlouhodobě Rusy poškodí, o tom není pochyb, ale vyhrají Ukrajincům válku? Západ na Ukrajinu posílá zbraně, za jadernou válku mu ale tato země nestojí,“ dodal bývalý velvyslanec.

Tagy: