Rusové prchají po stovkách tisíc ze země. Bojí se zatčení i sankcí a nechtějí na vojnu

Arménie, Gruzie a Turecko se staly oblíbenými zeměmi pro Rusy prchající ze země kvůli válce na Ukrajině, kterou rozpoutal prezident Vladimir Putin. Od 24. února, kdy ruská vojska vtrhla do sousedního svrchovaného státu, se stovky tisíc Rusů obrátily ke své vlasti zády.

V tureckém Istanbulu a arménském hlavním městě Jerevanu podporuje ruská iniciativa s názvem Archa ty, kteří odešli ze své vlasti. „Poskytujeme ubytování hlavně lidem, kteří museli narychlo utéct ze strachu před zatčením,“ uvedla v rozhovoru pro Německou tiskovou agenturu Eva Rapoportová, dobrovolnice organizace Archa v Istanbulu, a doplnila: „Snažíme se jim nabídnout jakoukoli pomoc, aby u nás mohli alespoň nějakou dobu zdarma zůstat a zjistit, co bude dál.“

„Někteří opustili Rusko také kvůli špatným ekonomickým vyhlídkám v důsledku tvrdých sankcí uvalených Západem,“ poznamenala Rapoportová s tím, že mladí muži se bojí především povolání do vojenské služby. Mezi nově příchozími jsou hlavně vzdělaní lidé.

„Archa byla založena na začátku března, krátce po začátku války. Podle vlastních informací je financována z darů. Známým podporovatelem je exilový opozičník Michail Chodorkovskij, který žije v Londýně. Pro nově příchozí pronajímají byty až se šesti ložnicemi,“ popsala Rapoportová. Jen v Istanbulu organizace zajistila více než 200 ubytování.

Turecká vláda nezveřejňuje údaje o tom, kolik Rusů přišlo do země od začátku války na Ukrajině. Do tureckých rekreačních oblastí však každoročně přijížděly miliony Rusů. Na rozdíl od zemí Evropské unie nechalo a nechává Turecko, členská země NATO, svůj vzdušný prostor otevřený pro ruská letadla a nepodílí se na sankcích. Rusové mohou do země vstupovat bez víz, což z ní činí dopravní uzel. „Někteří z nově příchozích se v Turecku neusadí, ale cestují dál,“ vysvětlila Rapoportová.

V Jerevanu čekají na IT odborníky

Podle oficiálních údajů se nyní na území dnešní samostatné Arménie, bývalé republice rozpadlého Sovětského svazu, zdržuje 75 000 lidí z Ruska, odborníci na migraci odhadují dokonce 100 tisíc. Hotely, penziony a pronajaté byty v hlavním městě Jerevanu jsou plně obsazeny, informoval z místa reportér Německé tiskové agentury.

V Jerevanu mají šanci najít práci zejména programátoři, protože tam sídlí několik společností z oboru informačních technologií. Vzhledem k tomu, že se v Arménii mluví také rusky, neexistují pro nově příchozí, mezi nimiž je mnoho mladých rodin, téměř žádné jazykové bariéry.

Dalším častým cílem uprchlých Rusů se stala Gruzie ve východním cípu Černého moře. I v této zemi z bývalého Sovětského svazu se lze domluvit rusky, ačkoliv není ruština úředním jazykem. Tamní úřady registrovaly do poloviny března více než 30 tisíc příchozích ze sousední země. Podle ministerstva vnitra však Gruzii následně více než 17 000 Rusů opustilo.

Tagy: