Šándor: Putin sjednotil NATO a vyléčil mozkovou smrt aliance. Rusům se na Donbase daří

Andor Šándor

K věci (513)

Ruský prezident invazí na Ukrajinu vlastně dosáhl toho, že proti sobě sjednotil státy NATO. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to řekl bezpečnostní expert a generál v záloze Andor Šándor. Podle něj Putin doslova vyléčil Severoatlantickou alianci z mozkové smrti. Rusové podle Šándora evidentně neuspěli v ofenzivě na Kyjev, úspěchy neslaví ani u Charkova, daří se jim ale proti ukrajinským silám na Donbase, tedy na východě země.

„Putin sjednotil alianci. Putin dokonce vyléčil tu mozkovou smrt, o které mluvil francouzský prezident Macron. Což je dobře, že aliance funguje,“ řekl k důsledkům invaze na Ukrajinu Šándor. Poukázal na fakt, že státy NATO začaly vystupovat velmi jednotně a postavily se proti ruské agresi.

K žádosti o vstup do NATO se velmi rychle blíží Finsko a očekává se, že brzy bude následovat i Švédsko. Šándor takové posily pro alianci vítá. „Finská armáda a finští důstojníci jsou velmi dobří,“ zmínil bezpečnostní expert. „Bude to velká posila pro Severoatlantickou alianci. To, že si Rusko vytvořilo takového nepřítele, to je samozřejmě dnešní realita. Nemůžeme čekat, že s tím budou souhlasit, určitě budou křičet,“ poznamenal Šándor.

Podle něj je ovšem zároveň nepravděpodobné, že by Rusové chtěli kvůli vstupu Finů do NATO podniknout další invazi. Připomněl takzvanou Zimní válku z let 1939 až 1940, kdy se Sovětský svaz neúspěšně pokoušel obsadit podstatně menší a slabší Finsko.

Právě v této válce vidí Šándor jisté paralely se současnou ruskou invazí na Ukrajině. Tehdejší sovětská vojska byla silně zasažená čistkami vůdce SSSR Stalina. „Hlavní problém ruské armády je ten, že všechno musí rozhodnout nějaký velký generál. Není tam žádná iniciativa, žádná aktivita těch nejnižších stupňů velení, které by měly rozhodovat a zachránit vojáky, když dojde k nějakému problému,“ řekl k současné ruské armádě Šándor.

Postup na Donbase není rychlý, ale je

Bezpečnostní expert popsal i aktuální situaci na Ukrajině. Tu označil za nepřehlednou, protože nelze zcela nezávisle zhodnotit veškeré události a informace. Je pravděpodobné, že Rusové značně snižují počty svých padlých a zveličují své úspěchy, ale podobným způsobem mohou fungovat i Ukrajinci.

„Je evidentní, že Rusko neuspělo, pokud šlo o Kyjev. Ne ho obsadit, to byl nesmysl. Ale vlétnout dovnitř, sebrat Zelenského a zlomit vládu,“ zhodnotil Šándor první část ruské ofenzivy na Ukrajině. Koncem března se ruské síly od Kyjeva definitivně stáhly. Neúspěch podle něj zažili a stále zažívají u druhého největšího města Ukrajiny Charkova.

Na druhou stranu však přiznává, že v jiné klíčové oblasti Rusové jistý postup zaznamenávají. „Na Donbase se jim daří. Je potřeba to říct na rovinu, že to tak je. Postup, byť není grandiózně rychlý, prostě je,“ poznamenal generál v záloze ve vysílání CNN Prima NEWS.

Podle něj je otázkou, kam až chce Putin se svými silami zajít. Možností by mohlo být dobytí přístavního města Oděsa. „Může se stát, že Putin půjde tak daleko, že uvidíme nějakou koreniazaci Ukrajiny, že by šel až po Dněpr. V tuto chvíli to není zřejmé,“ dodal Šándor.

Tagy: