Schillerová: Válka na Ukrajině nás vyjde až na desítky miliard. Porostou i ceny

Alena Schillerová

Co na to vaše peněženka 16.3.2022

Válka na Ukrajině se nejspíš velmi tvrdě podepíše na české ekonomické kondici. Ve vysílání pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS se na tom shodli exministryně financí Alena Schillerová (ANO) a místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS). Podle Schillerové může jít až o desítky miliard korun. Kromě toho varuje, že ještě více porostou ceny, a to až o desítky procent.

Schillerová předpovídá, že současná krize na Ukrajině se výrazně promítne do cen v Česku. „Problém jsou energie, pohonné hmoty a promítá se nám to i do potravin a dalších věcí. Já se bojím, že ten růst cen nebude jen o pár procent, ale až o desítky,“ poznamenala předsedkyně poslaneckého klubu ANO.

Má za to, že česká ekonomika bude muset kvůli válce na Ukrajině a s ní spjatou uprchlickou vlnou, která míří do Česka, vydat možná až desítky miliard korun navíc. To připouští i Skopeček. „Budeme je muset vzít z rozpočtu,“ řekl v pořadu Co na to vaše peněženka místopředseda Sněmovny. Dodal, že se vláda bude určitě snažit, aby peníze nešly na úkor vyššího schodku státního rozpočtu.

Schillerová nicméně zmínila, že díky rostoucím cenám nakonec stát vybere od občanů více peněz. „Díky těmto brutálním cenám vybírá a bude vybírat mnohem více na příjmové straně. Ať část vrátí občanům,“ vyzvala ve vysílání CNN Prima NEWS bývalá šéfka státní kasy.

S takovým názorem ovšem Skopeček nesouhlasí. „Je nesmysl si myslet, že inflace přináší peníze do státního rozpočtu navíc,“ reagoval místopředseda Sněmovny a ekonomický expert ODS s tím, že kvůli inflaci sice stát vybere více peněz, ale zároveň se značně zvýší tlak na výdajovou stránku rozpočtu.

Jak vyřešit růst cen paliv?

Schillerová současný kabinet premiéra Petra Fialy kritizuje, že toho nedělá dost proti rostoucím cenám pohonných hmot. Jako příklad uvádí ostatní země Evropské unie, kde se státy rozhodly různými kroky snížit finanční zátěž řidičů.

Vláda sice oznámila zrušení nutnosti přidávat do paliv biosložky, ale to podle ní příliš velký efekt nepřinese. „Biosložka znamená korunu, když budu moc velkorysá, tak možná dvě koruny,“ zmínila Schillerová s tím, že další zvažované opatření, zrušení silniční daně pro některá vozidla, se ještě neprojednalo v Poslanecké sněmovně. Sama by byla pro zastropování cen pohonných hmot.

Skopeček naopak odmítá, že by vláda nic nedělala. „Dohodli jsme se na vypouštění biosložky, která zbytečně zdražovala benzín o pár korun. Chápu, že to hnutí ANO znervóznilo, protože na tom vydělává jejich šéf,“ řekl Skopeček s odkazem na podnikání expremiéra Andreje Babiše (ANO).

Podle místopředsedy Poslanecké sněmovny ale vláda nemůže udělat opatření, kterým by reálně snížila cenu ropy. „Vláda nemůže ze dne na den měnit daň z přidané hodnoty podle toho, jak kolísá cena nafty nebo benzínu na trhu,“ pokračoval Skopeček.

Ekonom: Vládní opatření se nestihla projevit

Hlavní ekonom NATLAND GROUP Petr Bartoň souhlasí, že vláda neměla reálnou možnost ovlivnit cenu. „Vládní opatření jsou hlavně dvě. Zrušení silniční daně se ani nemohlo projevit,“ zmínil Bartoň. A projevit se podle jeho mínění nedokázalo ani zrušení přimíchávání biosložek do paliva.

Řešení Schillerové, tedy zastropovat ceny pohonných hmot, hodnotí velmi negativně. „Řešení, které navrhovala paní exministryně, by vedlo k ještě většímu ekonomickému zoufalství,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS Bartoň s vysvětlením, že by částku musel zřejmě doplácet stát, potažmo občané v budoucnu.

Tagy: