Havlíček: Rozpočet je mrtvý. Vláda ho kvůli svým švindlům i Ukrajině bude muset předělat

Karel Havlíček

Rozhovor s Havlíčkem

Vláda bude muset přepracovat předpokládaný státní rozpočet na rok 2022. Ve vysílání CNN Prima NEWS to uvedl poslanec Karel Havlíček (ANO). Soudí tak na základě ruské invaze na Ukrajinu, která započala 24. února. Podle někdejšího ministra průmyslu a obchodu kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) dopředu vyčerpal rozpočtovou rezervu a nyní už nemá kde brát.

Poslanecká sněmovna schválila ve čtvrtek zákon o státním rozpočtu pro rok 2022. Návrh rozpočtu Fialova kabinetu předpokládá schodek 280 miliard korun, což je o 97 miliard méně, než navrhoval bývalý kabinet Andreje Babiše (ANO).

Návrh se schodkem 280 miliard odevzdal ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) vládě ještě před vypuknutím války na Ukrajině. „Je zcela jisté, že rozpočet je mrtvý. Bude se muset předělat, a to nejen kvůli krizi na Ukrajině, ale i kvůli vládním trikům a švindlům. Kabinet si dopředu vyčerpal rozpočtovou rezervu a nyní už nemá kde brát,“ uvedl Karel Havlíček.

V souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu ve čtvrtek prošlo Sněmovnou i několik pozměňovacích návrhů rozpočtu. Došlo k přesunu 1,5 miliardy korun na pomoc ukrajinským uprchlíkům pro resort vnitra, 300 milionů korun na humanitární pomoc rovněž pro vnitro a 1,5 miliardy armádě na nákup zbraní.

Konec biosložky a silniční daně

Vládní činitelé připouštějí, že se rozpočet může v souvislosti s dopady situace na Ukrajině v budoucnu dál měnit, peníze ale podle nich nedojdou. Evropa válku pociťuje například na základě nárůstu cen pohonných hmot. Jednotlivé státy se tento trend snaží co možná nejvíce eliminovat.

Fialova vláda zatím v otázce růstu cen nafty a benzínu zvolila cestu zrušení povinného přimíchávání biosložky do paliv i silniční daně pro auta do 12 tun. Rovněž hodlá pečlivě kontrolovat pumpaře, zda nenavyšují ceny benzínu a nafty uměle.

Havlíček považuje takovou pomoc za absolutně nedostatečnou. Bývalý ministr průmyslu je přesvědčen, že česká vláda reaguje na nárůst cen nejhůře v Evropské unii.

Spor o zastropování či DPH

„Opatření jsou nulová a nedělají s cenou nic. Biosložky pomůžou korunou, možná korunou dvacet, navíc nejdříve v horizontu měsíců. Silniční daně jsou zbytečný krok, který pomůže jen malé části firem, a naopak dopadne na kvalitu dopravy. Ohledně kontrol si neumím představit, jak to udělat u čtyř tisíc benzínových čerpadel,“ zkritizoval Havlíček.

Podle něj by vláda v rámci zvýšení cen pohonných hmot i energií měla volit jednu z metod plošné pomoci. Někteří členové hnuté ANO navrhují zastropování cen nafty a benzínu, jiní zase snížení DPH na pohonné hmoty. To však Fialův kabinet považuje za nezodpovědné a nebezpečné. Havlíček zmínil i možnost zastropovat marže pumpařů.

Tagy: