Janda o Jakešově výroku, který propálil jeho příjmy. Ženu poznal, když ještě nebyl slavný

Zpěvák Dalibor Janda, který 21. března oslavil 71. narozeniny, se stal hvězdou už v osmdesátých letech. Před sametovou revolucí byl třikrát po sobě vyhlášen Zlatým slavíkem. Jak tehdy vnímal, když šéf komunistické strany Milouš Jakeš veřejně prozradil, jaké příjmy má on, Petr Janda nebo Hana Zagorová?

„No tak řekněme paní Zagorová, je to milá holka, všechno, ale ona už tři roky po sobě bere šest set tisíc každý rok. A další. Ne šest set, milion, dva miliony berou. Jandové a jiní... Každý rok,“ líčil ve svém plamenném projevu v létě 1989 komunistický pohlavár Milouš Jakeš.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Drsné praktiky v českém šoubyznysu za totality. Vládl Ladislav Štaidl, který měl nejlepší kontakty. Zpěváci a zpěvačky se kradli

Když svá slova tehdy přednesl, setkával se Dalibor Janda u některých lidí se závistí. „Nebylo to příjemné, dostával jsem to, jak se říká, sežrat,“ zavzpomínal zpěvák pro CNN Prima NEWS. „Na druhou stranu jsme si ty peníze vyjezdili. Hráli jsme 25 koncertů za měsíc, 250 koncertů za rok. Brali jsme 600 korun za jeden. To je, jako kdyby Michael Jackson zpíval za 50 dolarů za koncert. Prodával jsem statisíce desek a navíc jsem byl autorem hudby většiny skladeb, to se někde muselo projevit,“ zmínil Janda.

Na důchod je zajištěn

Dnes už se Jakešovým výrokem, který zlidověl, dobře baví. „S odstupem let už to beru s humorem. Nikdy se mi nesnilo o tom, že já, kluk z Drahotuš na Moravě, vyučený strojní zámečník, si budu vydělávat vlastními písničkami takové peníze, které, když to řeknu s trochou nadsázky, mě zajistí na důchod,“ poznamenal Dalibor.

Svoji životní lásku Jiřinu, kterou si v roce 1981 vzal za ženu, poznal v době, kdy ještě nebyl slavný. Dodnes žijí ve spokojeném manželství. „Byla to fanynka muziky, nikoliv moje. Já v té době hrával ještě amatérsky po tancovačkách a nebyl jsem veřejně známý. Pracoval jsem na letišti v Praze, kde jsem kontroloval a uklízel dráhy před startem letadel. Bydlel jsem na ubytovně mezi letuškami a samozřejmě často se dělaly mejdany. Při jednom z nich jsme se seznámili,“ přiblížil hitmaker osudové setkání.

Rodinná firma. Manželka je ředitelkou podniku

V manželství se jim narodil syn Dalibor, který bohužel v pouhých jednadvaceti letech spáchal sebevraždu, a dcera Jiřina Anna, která je úspěšnou zpěvačkou. Dalibor se svou ženou letos oslaví 43. výročí svatby. „Samozřejmě, jako asi v každém vztahu se nám krize nevyhnuly. Ale spíše to byly prkotiny, které po pár dnech odezněly. Vždycky to končilo tím, že zvítězil rozum. Dokázali jsme si všechno vyříkat. Cením si toho, že jsme se na sebe vždycky navzájem mohli ve všem spolehnout a vyhovět si, což trvá dodnes,“ prozradil zpěvák.

ČTĚTE TAKÉ: Fiala měl být prezidentem. V Česku máme novodobou totalitu, míní objevitel Bílé Hannig

Manželka mu řadu let dělala i osobní manažerku. „Po revoluci v roce 1990, kdy jsem odešel ze Supraphonu, jsme založili vlastní agenturu i vydavatelství. Je to v podstatě rodinná firma. Manželka je ředitelkou vydavatelství, dělá smlouvy, dcera Jiřina Anna se stará o internet, YouTube, sociální sítě a další věci. Ještě nesmím zapomenout na Karla Murína, který v naší agentuře pracuje jako manažer, to je skoro rodinný příslušník. Máme to hezky rozdělené a funguje nám to,“ uzavřel spokojeně Dalibor Janda.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zpěvák Dalibor Janda v upřímné zpovědi v pořadu Povídej na CNN Prima NEWS:

Tagy: