Šinkora: Komu je blbě, ať zůstane doma. Omikron napadne všechny, testování bych zrušil

Jiří Šinkora

Aktuální vývoj v pandemii s omikronem

V pondělí začala platit nová protiepidemická opatření, kterými chce vláda premiéra Petra Fialy (ODS) čelit přítomnosti covidové varianty omikron. Mimo jiné se vrací povinné plošné testování v zaměstnáních. To kritizují někteří odborníci včetně biochemika Zdeňka Hostomského či imunologa Jiřího Šinkory. Podle něj testování nemá smysl, protože omikron infikuje celou populaci tak jako tak.

Všichni zaměstnanci se budou od 17. ledna testovat dvakrát týdně antigenními testy. Opatření by mělo trvat nejméně tři týdny. Testy se budou hradit z veřejného zdravotního pojištění. Pokračuje také testování ve školách, i když pouze jedenkrát týdně, a to každé pondělí, za stejných pravidel. To se imunologovi Jiřímu Šinkorovi nelíbí.

„Omikron je tak nakažlivá varianta, že napadne všechny. Komu je blbě, ať zůstane doma. Při současné nakažlivosti není šance tomu uniknout. Testování bych zrušil. Nejvíce proočkované země, jako je Portugalsko, mají obrovské vlny. Jenže vlny infekce, ne nemoci. Buďme v klidu, přejde to a budeme zase všichni zdraví,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Nová vládní opatření se nepozdávají ani biochemikovi Zdeňku Hostomskému. „Považuji to za naprostý úlet, je to rok a půl stará taktika. Možná rozložíme vrchol omikronu o týden, ale za cenu velkých ekonomických ztrát. Existuje velké riziko, že pokud budeme nastavená opatření opravdu dodržovat, dostane se třetina lidí do karantény, i když jim nic nebude,“ prohlásil Hostomský.

Antigenní testy podle něj bývají často nepřesné nebo falešně pozitivní. „I kdybychom nedělali nic, omikronová infekce se za tři týdny sama skloní. Omikron je to nejlepší, co nás mohlo v aktuální mizérii potkat,“ podotkl biochemik.

O poznání opatrnější je zatím v takových předpovědích imunolog Václav Hořejší. Přestože počet těžkých průběhů a hospitalizací nejspíše bude vůči pozitivním testům procentuálně nízký, při statisících nakažených se podle něj může dostat naše zdravotnictví do potíží.

Grubhoffer: Mohl by to být konec epidemie

„Uvidíme za čtrnáct dnů. Byl bych opatrný, několik týdnů bychom mohli opatření vydržet. Pokud by vše šlo podle pozitivního scénáře, mohli bychom restrikce uvolnit,“ dodal Hořejší. K opatrnosti vyzývá také biochemik Libor Grubhoffer. I on ale v příchodu omikronu vidí jistou naději.

„Omikron je minimálně třikrát nakažlivější, má ovšem patrně výrazně nižší patogenitu, což je velká naděje. Počkejme si na nějaká zásadnější stanoviska. V žádném případě bych se ale ještě neunáhloval v nějakých závěrech. Mohl by to být konec epidemie, doufám v to,“ sdělil ve vysílání CNN Prima NEWS.

Mnoho odborníků v posledních týdnech už vyzývá k tomu, že je čas vnímat covid jako běžnou chřipku, a to právě díky omikronu, který má být přes svou větší nakažlivost mnohem méně patogenní než indická delta. Například nová zpráva od vědců z Washingtonské univerzity dokonce tvrdí, že je omikron méně nebezpečný i než běžná chřipka.

Tagy: