Zlaté parohy v manželské poradně a okradená ježibaba. Navštivte Pohádkový statek u Břas

Na Pohádkovém statku jsou všichni vítáni.

Pohádkový statek

Kouzla, tajuplné bytosti a strašidla. To všechno můžete vidět na jednom místě – na Pohádkovém statku poblíž západočeským Břas. Ve venkovském stavení lze nahlédnout do světa skřítků, hejkalů či ježibab, navštívit divadelní představení nebo se dozvědět něco o zvířatech. Zamířili jsme tam v dalším díle pořadu Prima Česko. A vzhledem k netradičnímu pojetí pohádkového světa bude zdejší návštěva bavit i ty, kteří už takovému povídání zdánlivě odrostli.

Strašidýlka a pohádkové bytosti, na které si jen vzpomenete, i magie. To vše čeká návštěvníky na Pohádkovém statku na Rokycansku. Provedl nás po něm sám vládce zdejšího pohádkového světa, principál Zdeněk Zajíček: „Na mou duši, nastražte uši, vyplázněte jazyk, zamrkejte, zavřete pusu a poslouchejte! Tak abyste věděli, hned za vraty je bludný trám, tak prosím nešlapat. Jinak byste tu tři sta let zůstali a to byste zcela jistě nechtěli,“ varuje příchozí.

Každý, kdo přijde, může k pohádkám přiřadit jednotlivé postavy. Tak tedy bylo nebylo, za sedmero horami a řekami žilo sedmeru krkavců... „Šest jich sedí pospolu, sedmý se schoval do jiné pohádky. Tady máme i skřítky, kteří se zde schovávají. Děti si s nimi hrají, hledají je, úkoly plní, a když je splní, dostanou od nás něco z pokladu. Třeba malý diamant. Také nás hlídá drak, pak tady máme rybáře, který zlatou rybku loví. Když ji chytí, splní mu přání, ale samozřejmě že ji pustit musí,“ vykládá dále principál Pohádkového statku.

ČTĚTE TAKÉ: Místo, kde ožívají pohádkové bytosti: Muzeum strašidel v Plzni

Na kouzelném dvorečku, který vystihuje, jak to dřív na vesnicích chodilo, děti mohou hádat, jaký zvuk jednotlivá zvířata vydávají. „Je to zvláštní, ale někteří nevědí, jak dělá kráva, jak dělá býk ani jak dělá vůl. Nevědí to ani rodiče,“ diví se Zdeněk Zajíček a pokračuje v poutavém výkladu: „Jelen zlaté parohy, co nemůže už na nohy, na svých zádech Smolíčka Pacholíčka nosí. Ten nikdy nepracoval. A tak jelen v důchodu musí pracovat dál v manželské poradně v oddělení nevěry, proto zlaté parohy,“ říká Zdeněk Zajíček.

Klasické pohádky jsou tady díky vyprávění principála s nadsázkou a humorem převedeny do praktického lidského života. Návštěvu statku si proto užijí děti i rodiče. Ale netřeba se bát, všechna strašidla, která tady bydlí, a že jich není málo, jsou hodná a lidem by nikdy neublížila. S několika z nich nás principál v pořadu Prima Česko seznamuje blíže.

Jako prvního poznáváme zdejšího hejkala: „Ten tady sedí, hejká, křičí, vyje, legrace si neužije. Nejvíce ho potěší, když houbaře vyděsí. Paní ježibaba nejlepší perník peče v celém kraji. Než tam přišly dvě zlobivé děti – Jeník a Mařena –, které babičku okradly. Všechno jí sebraly. Na druhé straně máme Šípkovou Růženku. Růženka už tady tři sta let spí. Každý den ji pět šest princů navštíví. Když ale vidí úvěrové zatížení jejího zámku, tak krása nekrása, s úvěrem se nejásá, jdou o zámek dál.“

Na Pohádkovém statku na děti čeká také spousta sportovních aktivit, mohou si třeba zahrát badminton, chytit rybičku a shodit kuželky. Nebo si dopřát i trochu kultury. „Máme tady malé divadlo, ve kterém hrajeme pohádky, různá představení a hudební vystoupení. A je to tady proto, že pohádky a divadlo nezastupitelně patří právě k pohádkovému statku,“ dodává Zdeněk Zajíček.

Dále si děti na statku mohou prohlédnout nebo rovnou pohladit živá zvířata. Některá prý dokonce umějí mluvit, tedy lépe řečeno, jsou na dobré cestě se to naučit. „Na zadní zahradě máme ovečky. Ty už umí bé. Učíme je cé a brzy se dostaneme i k písmenku dé,“ směje se Zdeněk Zajíček.

Na jaře, v zimě a na podzim je tady otevřeno o víkendech a během státních svátků. Během letních prázdnin pak každý den, a milovníci pohádek tady mohou dokonce i přespat.

Tagy:
letní prázdniny hypoteční úvěr Česko pohádka statek Šípková Růženka Zdeněk Zajíček divadelní představení okres Rokycany Muzeum strašidel Břasy