Škromach: S Rathem jsem se kvůli Sobotkovi držel pod krkem. Jeho zatčení nás vyděsilo

360° 11.1.2022 21:15

Zatčení Davida Ratha nás všechny překvapilo, vzpomínal v pořadu 360° bývalý ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD). Období kolem roku 2012 označil za velmi divoké, s nastupujícím předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou se kvůli Rathovi dokonce drželi i pod krkem. Konflikt s bývalým hejtmanem za Středočeský kraj zažil i bývalý ministr pro místní rozvoj Cyril Svoboda (KDU-ČSL). Rath byl odsouzen za korupci, v úterý ale po třech a půl letech opustil vězení.

„V době, kdy ho (Davida Ratha, pozn. red.) prezident Václav Klaus nechtěl jmenovat ministrem, tak jsem byl i ministrem zdravotnictví. Vnitrostranické střety byly výrazné. Při volbě Sobotky předsedou byl David v jeho týmu. Tenkrát jsme se drželi pod krkem, bylo to divoké,“ řekl Škromach ve vysílání CNN Prima NEWS.

On i další sociální demokrati byli překvapeni, když Ratha policie zatkla. V polovině května 2012 ho přistihla s krabicí, v níž bylo sedm milionů korun. Podle obžaloby pocházely z peněz, které Rath a manželé Kottovi brali za zajištění vítězství v tendrech.

Chyba či trestný čin?

„Bylo to zděšení. Mělo to (kauza, pozn. red.) dopad na vnímání ČSSD, ale nakonec to strana zvládla a předseda Sobotka (ČSSD) se k této věci jasně postavil. Každý může udělat chybu, někdo má pocit, že už přerostl, ale ukázalo se, že každý je zodpovědný za to, co dělá, a nikdo není nedotknutelný,“ podotkl dále. Kauzu označil jako memento pro současné politiky.

S Rathem musel jednat i ministr pro místní rozvoj Cyril Svoboda (KDU-ČSL). „Já jsem se s Rathem dostal spíše do konfliktu. On byl člověk, který šel naprosto za svým. Vnímal jsem ho jako velmi schopného politika, jako rétor byl ale někdy až příliš agresivní a bavilo ho vytvářet konflikty, byly i velmi osobní,“ líčil vzpomínky Svoboda.

Kroky Ratha na rozdíl od Škromacha ale bere jako trestný čin a nikoli chybu. „Byl dopaden poté, co přijal úplatek, takže to byl trestný čin. Překvapení to bylo, ale na druhé straně je to varování pro všechny, že se trestná činnost páchat nemá,“ uvedl Svoboda ve vysílání CNN Prima NEWS.

Ani další politici se neshodnou

Ze sedmiletého trestu si bývalý středočeský hejtman odseděl tři a půl roku. Jak prozradil v rozhovoru pro CNN Prima NEWS, potkal se zde se spoustou „normálních a fajn lidí“.

„Nepřekvapilo mě to, očekával jsem propuštění už před Vánoci, mluvilo se o tom začátkem prosince. S ohledem na situaci jsem to očekával dříve, podle informací, které byly veřejné. Choval se příkladně, pracoval v nemocnici, chce tam pracovat i do budoucna na kratší úvazek,“ uvedl pro CNN Prima NEWS bývalý předseda vlády Jiří Paroubek.

Podle něj je Rath chytrý člověk a odborník. „Když se ale dostane do problému se zákonem, a on sám říká, že rozsudek přijímá bezezbytku, tak si nemyslím, že by bylo dobré, aby šel do politiky. Další jeho důvody chápu a respektuji,“ dodal.

O něco odlišnější názor má na Ratha bývalý hejtman Středočeského kraje Petr Bendl z ODS. „Říkal jsem si, že kdo s čím zachází, s tím také schází. David Rath jako velmi schopný manipulátor zkriminalizoval lidi kolem sebe. Výsledek známe všichni. Myslím, že teď má velkou radost, že se o něm mluví, protože z něj pak děláme celebritu,“ uvedl Bendl.

„Kauza Davida Ratha je bohužel jedna z velmi mála korupčních kauz, které někdo v České republice dotáhl do toho, že si ji šel někdo odsedět. V České republice to není úplně zvykem,“ dodala předsedkyně KSČM Kateřina Konečná.

Tagy: