Snadnější vyhazov i kratší výpovědní doba. Vláda i odborníci chtějí rozhýbat trh práce

Úřad práce

Nové návrhy NERV pro vládu

Český pracovní trh je zkostnatělý a větší propouštění zaměstnanců by státu jenom prospělo. Myslí si to odborníci a také poradci z Národní ekonomické rady vlády (NERV). Kabinet Petra Fialy (ODS) i na popud poradců připravuje změnu, po které by se práva zaměstnanců upravila. S novinkou nesouhlasí odbory, které jsou připraveny protestovat ve prospěch pracovníků.

Česká republika má jednu z nejvyšších zaměstnaností v Evropské unii. Celá řada firem proto nemůže najít kvalifikované pracovníky. Už několik let navíc převyšuje nabídka volných pracovních pozic počet lidí zaregistrovaných na úřadech práce. Právě proto by vláda Petra Fialy (ODS) chtěla upravit zákoník práce, aby firmy mohly snadněji propouštět zaměstnance.

ČTĚTE TAKÉ: Další faul od STAN, říká Zdechovský. O zmocněnci pro euro se vláda dozvěděla přes internet

Podle poradce premiéra a ekonoma BHS Štěpána Křečka je český pracovní trh velmi zkostnatělý a pracovní právo je nejsložitější v Evropské unii. „To brání přechodu pracovníků do jiných firem a na různé pozice. Současný stav vede k tomu, že lidé setrvávají v pracovních pozicích, kde nemají nejvyšší finanční ohodnocení. Vede to k horším ekonomickým výsledkům,“ řekl pro CNN Prima NEWS Křeček.

Větší flexibilita zákoníku práce by pro společnosti znamenala jednodušší nábory. „Lidé by se nemuseli tolik bát přecházet do jiných pozic. To by trhu práce velmi pomohlo. Zvlášť ve chvíli, kdy žijeme v přelomové době a celou řadu firem trápí nedostatek pracovních sil,“ řekl dále Křeček.

Ten také zmínil jeden konkrétní příklad, který by se v budoucnu nemusel opakovat. „Máme zde společnosti, které před sebou nemají velkou budoucnost. Přesto je tam zaměstnanců hodně, jsou tam zvyklí a neustále čekají do poslední chvíle. Jako třeba v Liberty Ostrava,“ dodal Křeček.

Zmíněná společnost je dočasně uzavřena kvůli sporu s Tameh Czech. Liberty Ostrava vyrábí ocel pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl. Už delší dobu má problémy s poklesem poptávky a bojuje s neschopností platit zakázky. Proto je od začátku roku okolo šesti tisíc pracovníků společnosti doma a čekají, jak se spor vyvine.

Menší odstupné i snadnější výpověď bez udání důvodů

A jak by měla změna zákoníku práce vypadat v praxi? Poradci z Národní ekonomické rady vlády navrhují, aby se oslabila ochrana zaměstnance a posílilo právo zaměstnavatele. „Problémoví zaměstnanci nebo zaměstnanci bez výkonu, pokud hrubě neporuší pracovní kázeň, jsou v České republice nepropustitelní. Obtížné propouštění, například i v reakcích na externí šoky, váže zaměstnance v méně produktivních firmách a tím také brzdí rozvoj více produktivních firem, které mají zájem nabírat nové zaměstnance,“ uvádí materiál NERV.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ministr Jurečka chystá revizi sociálních dávek. Co se změní?

Řešení tohoto problému vidí poradci v modernizaci pracovního zákoníku. „Možnost propuštění zaměstnance bez udání důvodu, v rozumné lhůtě s odstupným závislým například na výši odpracovaných let apod.,“ uvádějí poradci.

Na změnách už pracuje ministerstvo práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL). V návrhu by mohlo být zkrácení dvouměsíční výpovědní lhůty na polovinu či prodloužení tříměsíční zkušební doby. V případě podání výpovědi bez udání důvodu by ale lidé mohli získat větší odstupné.

Proti novince se ale zvedají odbory. Svou nelibost dal najevo například šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. „Výpověď bez udání důvodů? Naprostý nesmysl v 21. století. Takové ustanovení zákona nepotřebuje žádný slušný a zodpovědný zaměstnavatel,“ uvedl někdejší kandidát na prezidenta.

Podobný postoj zastává i předseda Odborového svazu KOVO Roman Ďurčo. „Budeme tvrdě vystupovat proti těmto návrhům,“ řekl po jednání s ministrem Jurečkou.

Tagy: