Koalice uspěla s korespondenční volbou v prvním čtení. Debaty poslanců trvaly desítky hodin

Hlasování v Poslanecké sněmovně

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Sněmovna ve čtvrtek podpořila koaliční návrh, který má umožnit korespondenční hlasování při volbách pro Čechy žijící v zahraničí. Vládnímu táboru se to zdařilo až šestý jednací den kvůli tomu, že schvalování novely blokovali poslanci opozičních hnutí ANO a SPD. Ve čtvrtek se to podařilo díky pevně zakotvenému času hlasování.

Předlohou se před dalším kolem sněmovního projednávání budou zabývat poslanci z ústavně-právního a zahraničního výboru. Opoziční snahu o zařazení na program jednání dalších výborů a ústavní komise Sněmovny koalice odmítla. Předsedkyně poslanců ANO Alena Schillerová neprosadila ani návrh prodloužit dobu na posuzování ve výborech z 60 na 90 dnů. Podle ní koalice nemá chuť ke kompromisům, aby novela přežila déle než jedno volební období. ANO by chtělo návrh kompletně přepracovat.

ČTĚTE TAKÉ: Ústavní soud v případě schválení volby poštou? Poradíme se s experty, řekla Schillerová

Předseda SPD Tomio Okamura označil volební novelu koalice za manipulativní a protiústavní, bude navrhovat její účinnost až po sněmovních volbách od roku 2026, ale nebude podle svých slov ani pro ni hlasovat. Předseda vlády a ODS Petr Fiala (ODS) nevyloučil pouze drobné technické změny v návrhu během debaty ve výborech, pokud se ukáže taková potřeba. „Odložení účinnosti nechceme připustit, není k tomu důvod,“ řekl novinářům.

Do debaty o novele měli řadoví poslanci podáno v jednom okamžiku až 77 přihlášek, přičemž někteří se hlásili opakovaně a mnozí vystupovali mimo pořadí formou dvouminutových poznámek. Bývalý předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) v obsáhlém vystoupení poukazoval na rizika falšování hlasů v korespondenční volbě. Vypočítával příklady ze zahraničí, systém posílání hlasů poštou ve dvou do sebe vkládaných obálkách přirovnal k ruským panenkám matrjoškám. Poslankyně SPD Lucie Šafránková uvedla, že koalice upřednostňuje „pofidérní pohodlí Čechů v cizině“ před dodržením ústavní podmínky tajnosti hlasování.

Polemiku vyvolal příspěvek Jany Mračkové Vildumetzové (ANO), podle níž koaliční strany tlačí volbu poštou rychle a na sílu, aby si „ukously“ nějaká procenta navíc, když jejich podpora v Česku „kvůli šílenému vládnutí nebývale klesá ke dnu“. Martin Exner (STAN) reagoval, že ANO předjímá výsledek hlasování voličů v zahraničí. „Musíte se o ně snažit stejně jako o voliče se stejným volebním právem v České republice,“ řekl.

Jeden z předkladatelů novely Michal Zuna (TOP 09) se ohradil proti znovu opakovaným tvrzením o protiústavnosti korespondenční volby. To, jak jsou koaliční návrhy protiústavní, podle něho dokládá středeční verdikt Ústavního soudu, jenž zamítl návrh ANO na zrušení novely, kterou vláda loni zkrátila mimořádnou červnovou valorizaci důchodů.

Přestože jednání trvalo šest dnů, ukončilo jej nakonec pevně dané hlasování ve čtvrtek odpoledne. Koalice zdůvodnila stanovení pevného času pro hlasování mimo jiné tím, že argumenty pro i proti se už jen opakují. „Debata je vedena ve stylu ‚už bylo řečeno vše, ale ještě to neřekli všichni‘, komentoval sněmovní jednání předseda pirátských poslanců Jakub Michálek. Poslanec ANO Martin Kolovratník to glosoval slovy, že asi právě proto se Michálek k vystoupení přihlásil.

Tagy:
volby koalice Jakub Michálek Radek Vondráček Česko Lucie Šafránková Poslanecká sněmovna ČR Ústavní soud České republiky