Šnobr: Ministerstvo financí jako z banánové republiky. Valná hromada ČEZ bude plná emocí

Minoritní akcionář ČEZ Michal Šnobr

Rekordní vyplacení dividendy ČEZ

Na valné hromadě polostátní skupiny ČEZ lze očekávat velkou vlnu negativních emocí. Myslí si to minoritní akcionář společnosti Michal Šnobr, který v rozhovoru pro CNN Prima NEWS nešetří kritikou. Vadí mu zejména chování ministerstva financí, které v poslední možné chvíli navrhlo zvýšit výplatu dividendy. Šnobr také nesouhlasí se snahou vlády Petra Fialy (ODS) ovládnout ČEZ.

Jaký bude proces na valné hromadě polostátní skupiny ČEZ?
Nejprve se bude hlasovat o schválení dividendy, kterou navrhlo představenstvo ČEZ ve výši 117 korun na akcii. Protinávrhem je ministerstvo financí se 145 korunami za akcii. Nejdřív se bude hlasovat o návrhu představenstva. Tam už bude zřejmé, jak se k tomu postaví hlavní akcionář skupiny neboli stát.

ČTĚTE TAKÉ: Pro Kreml jsme nepřátelským státem, řekl Votápek. Pavel má pravdu, na Rusy si máme dávat pozor

Co říkáte na celý proces návrhu dividendy, který ministerstvo financí zvolilo? Nejprve bylo spokojené s dividendou 117 korun za kus a v poslední možné chvíli navrhlo 145 korun za akcii, tedy vyplacení celého čistého zisku ve výši 78 miliard korun za celý loňský rok.
Chování ministerstva financí jako hlavního akcionáře nás řadí mezi banánové republiky. Resort totiž dříve hovořil o tom, že bude požadovat vyplacení zisku 100 procent, tedy jako v minulém roce. Představenstvo společnosti poté navrhlo dividendu ve výši 117 korun za akcii. Ministerstvo následně potvrdilo, že s takovým návrhem souhlasí a s dalším navýšením dividendy nelze počítat. Trh takovou informaci vnímá jako zásadní signál.

Následně ale dochází k tomu, že v poslední možnou chvíli přijde ministerstvo financí s vyplacením celého zisku. Naprosto z minuty na minutu. Je to velmi nešťastné a nikdy jsem se s tím nesetkal. Ukazuje to, jaký chaos panuje na ministerstvu financí.

Je dobře, že se bude vyplácet celý loňský zisk?
Vnímám to tak, že když návrh podalo ministerstvo financí, tak se jedná především o příjmy do státního rozpočtu. Stát si navýší příjem z dividendy o zhruba deset miliard korun, a navíc získá další peníze ze srážkové daně od ostatních akcionářů. Z tohoto pohledu je to legální. Společnost ČEZ prostředky má, vytvořila obrovský zisk a je minimálně zadlužená. Není důvod si myslet, že by jí to jakkoliv poškodilo.

Určitě tam emoce být mohou a nemůžeme se akcionářům divit.

Skupina ČEZ reagovala tím, že vyplacením stoprocentního zisku může dojít ke zhoršení ratingu společnosti a také k problémům s cash flow. Navíc uvedla, že dividenda by se měla pohybovat v rozmezí 60 až 80 procent ze zisku. Jsou to podle vás oprávněné obavy?
V minulosti byl dividendový poměr 80 až 100 procent. Poměr 60 až 80 procent byl stanoven před dividendou v loňském roce a stát následně stejně požadoval stoprocentní výplatu. Zprávu o zhoršení ratingu a s narušením cash flow beru jako čistě formální připomínku. Reálně je to samozřejmě nesmysl. Jak už jsem řekl: ČEZ je minimálně zadlužen a nikdy neměl tak nízký stav dluhů jako k dnešnímu okamžiku. Pokud ČEZ říká, že navýšení dividendy o 10 miliard může ohrozit jeho rating, tak se divím, že podobným způsobem neprotestoval proti zavedení windfall tax.

Co očekáváte od pondělní valné hromady. Bude tam plno emocí?
Určitě tam emoce být mohou a nemůžeme se akcionářům divit. V jeden okamžik vláda na ČEZ uvaluje speciální daň a ve stejnou chvíli chce mít nad společností stoprocentní kontrolu. A navíc nad částí výroby, která je klíčovou pro skupiny a vytváří většinu zisku. Zároveň máme v legislativním procesu zákon o přeměnách obchodních společností, který podle stanoviska právníků Úřadu vlády porušuje všechno, co porušit může. Tedy ústavnost České republiky, narušuje principy základních práv a svobod, porušuje evropské právo a ignoruje směrnici Evropské komise.

Budete mezi akcionáři tato témata probírat?
Myslíme si, že představenstvo společnosti se mělo ozvat proti naprosto účelové windfall tax a připravit žalobu na stát. V minulosti se to stalo, kdy chtěl stát danit přidělované emisní povolenky. Tehdy žaloba uspěla a představenstvo nad státem vyhrálo. Myslím si, že v těchto věcech představenstvo společnosti jde státu na ruku a tratí na tom ostatní minoritní akcionáři. To jsou věci, u kterých se nelze divit obavám a emocím.

Už jste jeden z kontroverzních návrhů zmínil. Nebude oficiálně bodem k projednání na valné hromadě. Přesto, bude se mezi akcionářemi probírat i zákon o přeměnách obchodních společností, který by státu pomohl lépe rozdělit společnost ČEZ?
Podle mě určitě. Jsem připraven na to, že představenstvo společnosti bude chtít tyto dotazy eliminovat tím, že valná hromada je na programu nemá a probírané věcí se týkají jen roku 2022. Ze srpna loňského roku si ale pamatujeme schůzku generálního ředitele ČEZ Daniela Beneše a premiéra Petra Fialy (ODS). Předseda vlády poté oznámil, že má na stole několik variant rozdělení společnosti. Hned poté byl podán návrh lex ČEZ I, který byl smeten legislativní radou vlády. I to bude téma, které se bude na valné hromadě řešit. Akcionáři jsou totiž pod velkým tlakem. Nebojím se tvrdit, že stát jako zákonodárce a akcionář manipuluje s hodnotou akcií ČEZ a ohrožuje majetek minoritních akcionářů. Nedivil bych se, pokud by to bylo jedním z hlavních témat valné hromady.

Vláda svými rozhodnutími hýbe s hodnotou ČEZ. Více v reportáži:

Kdy tento zákon může být schválen?
Se vším důrazem říkám, že navržený zákon je skutečný bizár. Nedokážu si představit, že by v současném znění mohl projít. To by nás opravdu posouvalo na úroveň banánového státu... Nechtěl bych urazit Afriku. To je naprosto šílený návrh, který odporuje všemu. Stát totiž navrhuje, aby souhlas 75 procent všech akcionářů stačil k rozdělení společnosti. Všude v evropských státech je ale minimální hranice 90 procent. Je to bezprecedentní a dokonce si myslím, že to mohl být trik, jak ovlivnit cenu akcií na veřejném trhu. Nakonec se stát může vydat jinou cestou.

To by podle vás bylo nejlepší řešení?
Je to otázka. Je spousta variant, jakou cestou se stát může vydat. Tu, kterou si vláda vybrala, je nejhorší a nejproblematičtější. Uvidíme, jak bude postupovat dál. Jsem přesvědčen, že během léta bude jasno.

Tagy:
ČEZ emoce ODS Petr Fiala akcie vláda Daniel Beneš valná hromada Michal Šnobr vláda Petra Fialy Ministerstvo financí České republiky