Dánskou premiérku napadl agresivní muž, policie ho zadržela. Politička je v šoku, píší média

Dánskou premiérku Mette Frederiksenovou v pátek večer v centru Kodaně napadl a udeřil muž, kterého následně zadržela policie. Informovala o tom agentura Reuters. Politička utrpěla šok, ale jinak vyvázla bez vážnějších zranění, uvedla dánská média.

Premiérka byla napadena nedaleko od místa svého bydliště, informoval dánský deník Jyllands Posten. „Mette je z celého incidentu v šoku,“ uvedl na síti X dánský ministr životního prostředí Magnus Heunicke.

ČTĚTE DÁLE: Do Česka může přijít podle expertů milion migrantů. Pakt je přiznáním, že neumíme chránit hranici

Událost otřásla dánskou společností. „Tohle v žádném případě není Dánsko, které znám. V myšlenkách jsem s Mette a její rodinou,“ vyjádřila projevy solidarity na síti X dánská politička za stranu Konzervativců Mai Mercadová. Policie během pátečního večera útok blíže nekomentovala.

Napadení dánské premiérky je dalším útokem na vrcholného evropského politika během posledního měsíce. V polovině května byl spáchán ve městě Handlová atentát na slovenského premiéra Roberta Fica (Směr–SD). Slovenský premiér během útoku utrpěl vážná zranění. Útočník Juraj Cintula byl zadržen okamžitě po činu. Motivy jeho činu zůstávají stále nejasné.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Afgánec, který zabil policistu, býval vzorný, tvrdí sousedé. Útočil zřejmě na vlastní pěst

Tagy:
policie Dánsko Mette Frederiksen