Šokující objev v oblíbené destinaci. Velký žralok se u pobřeží ukázal po deseti letech

Žralok mako může dosáhnout rychlosti až 70 km/h.

K věci (713)

Vyrazil pozorovat velryby, náhlému objevu ale nemohl španělský fotograf David Jara uvěřit. Jen 16 kilometrů od pobřeží v Garrafu v provincii Barcelona spatřil žraloka mako. Nezajímavější na celé věci je, že tento typ mořského predátora nebyl ve zmíněných vodách zpozorován minimálně deset let.

„Zahlédli jsme velký černý pohybující se stín,“ cituje španělský web El País podvodního fotografa Davida Jaru, který spolu s kolegou Carlosem Molinou exkluzivní snímky pořídil. Za deset let výprav k pobřeží se prý se žralokem mako ještě nesetkal.

„Nevím o žádném videozáznamu žraloka mako z podmořského prostředí ve španělském Středozemním moři,“ potvrzuje mořský biolog Claudio Barría z Ústavu mořských věd v Barceloně a Španělské národní rady pro výzkum (CSIC).

K pozorování došlo asi 16 kilometrů od pobřeží. Vzhledem k hloubce vod se jedná o oblast, kam potápěči jezdí za velrybami. „Byli jsme zmatení. Najednou jsme ale uviděli něco, co vyčnívalo z moře. Brzy jsme si všimli hřbetní ploutve. Zastavili jsme v bezpečné vzdálenosti a on se sám přiblížil k naší lodi. Bylo to působivé,“ popsal Jara. Chtěl skočit do moře a natočit zvíře s fotoaparátem v ruce. „Ale věděl jsem, že by to nebylo správné,“ dodal.

Žralok mako může dosáhnout rychlosti až 70 km/h

Snímky nakonec pořídili podvodní kamerou. Členové expedice nejprve nevěděli, o jaký druh predátora se jedná. Například v roce 2018 zveřejnila expedice záběry, na kterých byl údajně zachycen žralok bílý, ve skutečnosti šlo ale o žraloka mako. „Až když jsme si byli jistí, rozhodli jsme se o všem říct světu,“ ujistil fotograf.

Žralok mako může podle biologů dosáhnout v teplých mořích délky až 4,5 metru a plout rychlostí až 70 kilometrů za hodinu. Zdokumentovaný jedinec byl dlouhý asi 2,5 metru a plaval klidně.

Biolog Claudio Barría označuje objev za dobré znamení pro středomořský ekosystém. Mako krátkoploutvý je podle Mezinárodní unie na ochranu přírody (IUCN) klasifikován jako kriticky ohrožený. Odborníci tvrdí, že tito dravci nejsou pro člověka nebezpeční, ale naopak představují klíčovou součást moří. Regulují populace různých druhů, čímž pomáhají udržovat rovnováhu mořských ekosystémů.

Téma výskytu žraloků hýbe v posledních týdnech světem. Střet s predátorem ale ne vždy končí šťastně. Například populární turistickou egyptskou destinací Hurghada nedávno otřásla smrt dvou žen. V resortu Sahl Hasheesh proto zavedli několikadenní zákaz vstupu do vody.

Plavčík se bránil holýma rukama

Ve vodách Long Islandu, který spadá pod newyorskou metropolitní oblast, pak v neděli plavčík Zach Gallo instruoval skupinu nováčků, jak zachraňovat lidi z vody. Chvilku volal o pomoc a předstíral, že se topí, když ho náhle napadl téměř dvoumetrový žralok. Muž se před predátorem ubránil holýma rukama.

Útoky žraloků na Long Islandu byly dosud podle místní administrativy extrémně vzácné, v poslední době k nim ale dochází čím dál častěji. Za uplynulé dva roky úřady zpozorovaly v místních vodách více žraloků než za celé předchozí desetiletí dohromady, což je přinutilo k posílení pobřežních hlídek.

Dokumentarista Steve Lichtag ve vysílání CNN Prima NEWS prohlásil, že se může klidně stát, že žralok k člověku připluje až na dotyk, ale pokud tak učiní v klidu a bez rychlých pohybů, k útoku se ještě nechystá. „Eventuálně nás párkrát obkrouží a popluje dál,“ řekl Lichtag. Pokud však na prudké a rychlé pohyby ze strany žraloka skutečně dojde, blíží se nejspíše nebezpečí. Pak platí jednoduchá rada. „Pěstí majznout do rypce,“ zdůrazňuje publicista.

Tagy:
fotografie moře žralok pobřeží Španělsko fotograf objev zahraničí Island Barcelona žraloci El País Spanish National Research Council Steve Lichtag žralok mako David Jara Carlos Amado Molina