Höschl: Solidarita s Ukrajinci pomine. Promění se ve výčitky, jakmile začnou problémy

Psychiatr Cyril Höschl v pořadu Co Čech, to politik! na CNN Prima NEWS

Co Čech, to politik! (315)

Psychiatr Cyril Höschl v pořadu Co Čech, to politik! na CNN Prima NEWS varoval před ústupem solidarity k Ukrajincům, kteří do Česka uprchli před válkou v jejich zemi. Podle experta se vše rychle obrátí, situaci přirovnal k dění po invazi v Československu v srpnu 1968.

Češi se opět semkli a pomáhají Ukrajincům, jak to jen jde. Nabízejí uprchlíkům před válkou ubytování, darují jídlo nebo staré oblečení a neziskovým organizacím působícím na Ukrajině zasílají nemalé peníze. Situace v mnohém připomíná začátek koronavirové pandemie nebo první dny po tornádu na Moravě.

Jenže odborníci varují, že současná euforie dříve či později vyprchá. Mezi ně patří i psychiatr Cyril Höschl. „Fáze počáteční solidarity a nadšení pomine a promění se nejdřív ve výčitky a nakonec v pravý opak současné nálady,“ podotkl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Ukrajinci jsou lidé jako ostatní

Situaci dokonce přirovnal k ruské invazi v Československu v srpnu 1968. „Tehdy semknutí národa vydrželo do podzimu. Pak se začaly povahy třídit, do roka byla normalizace. Pak se ukázalo, že lepší je držet hubu a krok, než dělat hrdinu,“ konstatoval.

Jak se ale bude chování Čechů vůči Ukrajincům měnit? „Změna hrozí, až začnou určité problémy. Ukrajinci jsou prostě lidi jako ostatní, u nás také někdo ukradne kolo. Hned se to obrátí proti nim. Budeme říkat: ‚My jim pomáháme, ale koukejte na ně‘,“ odhadl psychiatr.

Přesto je současný jednotný postoj českého národa možná až obdivuhodný. A nevšímají si toho jen odborníci. „Lidé v Česku se snaží pomáhat, kde můžou. Zachovali se hrozně solidárně. Od roku 1968 vnímají tyto situace jinak, velice intenzivně. Nám tehdy nikdo moc nepomohl,“ řekl další host pořadu, bývalý fotbalista a hráč ruského Zenitu Petrohrad Pavel Mareš.

Nejvíce lidí stále míří do Polska

Z Ukrajiny už od začátku ruské invaze uprchly více než tři miliony lidí. Oznámila to v pondělí Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) a později i úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Téměř dvě třetiny uprchlíků – přes 1,83 milionu – zamířily do Polska.

Ukrajinci míří kromě do Polska i na Slovensko, do Maďarska, Moldavska a Rumunska, často ale pokračují dál do Evropy, zejména do Česka a Německa. Právě do Česka před válkou uprchlo zatím přes 200 tisíc Ukrajinců, speciální vízum jich tady získalo více než 161 tisíc. Jen za pondělí jich bylo přibližně 11 tisíc.

Tagy: