Lidé budou chtít cestovat, proto se nechají očkovat, věří šéf praktiků Šonka

Lékař Petr Šonka

Informační kampaň o proočkování Čechů má zpoždění, zatímco ta dezinformační náskok. V pořadu 360⁰ Pavlíny Wolfové na CNN Prima NEWS to uvedl předseda Sdružení praktických lékařů (SPL) Petr Šonka. Podle něj se k lidem dostává mnoho zavádějících zpráv. Musí se proto otevřeně, upřímně a férově informovat i o jednotlivých vakcínách.

„S informační kampaní o proočkování Čechů je nutné začít co nejdříve, má zpoždění, zatímco ta dezinformační má náskok. Dozvídáme se spoustu nepravdivých nebo zavádějících informací a myslím, že je načase obyvatele začít informovat o tom, jak to ve skutečnosti je. Musíme lidem vysvětlit, že vakcína je bezpečná, a důvody, pro které je důležité se očkovat,“ uvedl v pořadu 360⁰ Pavlíny Wolfové Šonka s tím, že rozhodnout se ale musí každý sám za sebe.

Vakcína podle něj bude k dispozici v prvním kvartálu příštího roku, ale ne hned pro každého. Obyvatelé budou rozděleni do několika skupin podle rizikovosti nebo důležitosti pro chod státu. „Cílem je dostatek pro všechny, ale ne hned na začátku. Napřed budou prioritně očkovány skupiny rizikových pacientů a infrastruktury státu,“ vysvětlil Šonka.

Na ministerstvu zdravotnictví nyní vzniká a připomínkuje se strategie, podle které se bude očkování řídit. Ta by měla být předložená vládě příští pondělí. „Já jsem dokument viděl a řeší se tam celá řada otázek. Zejména pořadí, distribuce, logistika a tak dále,“ podotkl předseda SPL.

Motivací k očkování bude celá řada

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v Hlavních zprávách CNN Prima NEWS připustil, že k naočkování bude potřeba občany České republiky motivovat, a to v žádném případě negativně. Podle Šonky jsou některé motivační faktory dány tím, že pro očkované se zmírní epidemická opatření.

„Třeba aktivní obyvatelstvo, které cestuje, zřejmě bude mít jednodušší překonávání hranic v rámci Schengenského prostoru. Pro seniory může být motivací, že nebudou muset být zavření doma, ale budou se moct potkat s blízkými v podstatě svobodně, takže motivací asi bude celá řada,“ souhlasil lékař s ministrem. Znovu však zdůraznil, že je potřeba o tom začít mluvit a vysvětlovat vše občanům.

Je potřeba začít otevřeně, upřímně a férově informovat

Proočkování až 70 procent obyvatel České republiky by mělo být podle Blatného cestou, jak zabránit třetí vlně pandemie koronaviru. Objednány jsou zatím vakcíny od dvou firem – Pfizer a AstraZeneca — asi pro pět a půl milionu Čechů. První dávky by měly dorazit na přelomu roku.

Vakcíny se však liší. Například ze dvou kandidátních vakcín, které jsou nejblíže k dodání, může být podle Blatného jedna uchovávána při teplotě chladničkové a druhá potřebuje na uchování -70 °C. Objevují se ale také zprávy, že mohou mít různé vedlejší účinky. Podle ministra si ale občané vybrat, jaké očkování chtějí dostat, moci nebudou.

„Čím se moc neliší, je podle informací, které máme, jejich účinnost. Liší se třeba v tom, že jedna má dvoudávkové schéma, jiná jednodávkové, ale nejsem si jist, že bude schopen člověk sám vyhodnotit, která vakcína je pro něj lepší, nebo horší, a ani já v tuto chvíli takové informace nemám,“ okomentoval Šonka.

Podle něj mohou podobné údaje o vakcínách vyvolávat zmatek a je potřeba začít otevřeně, upřímně a férově informovat o jejich vlastnostech a zveřejnit data, která mají odborníci k dispozici. „Že některá vakcína má 100% účinnost a jiná 95%, jsou nešťastné informace, které se mezi lidi dostávají, přestože to není objektivně hodnotitelné pro obyčejného člověka ani obyčejného lékaře v terénu. Samozřejmě je možné, že vzniknou zmatky a že pacienti budou říkat, že nechtějí tu za čtyři eura, ale tu za 80 dolarů, protože musí být lepší, a tak dále,“ odůvodnil informační kampaň šéf praktiků.

Tagy: