SPD v nervech. Okamurovi vysává voliče Babiš, protestující Rajchl a další „protivládní živly“

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš a předseda SPD Tomio Okamura v Poslanecké sněmovně.

Exkluzivní průzkum pro CNN Prima NEWS

V protivládním táboře se schyluje k boji o voliče. Zatímco kabinet Petra Fialy (ODS) odráží kritiku za nepopulární úsporná opatření, opoziční i mimoparlamentní strany posilují v preferencích. Jak ale ukázal exkluzivní průzkum agentury STEM pro CNN Prima NEWS, loajální podporovatele v současnosti ztrácí hnutí SPD. Vysávají ho jak opoziční „kolegové“ z ANO, tak rozdrobené politické subjekty jako PRO Jindřicha Rajchla a další protivládně naladěné síly. „To, že předseda SPD Tomio Okamura taktizoval během prezidentských voleb, mu mnozí stále nedokážou odpustit,“ okomentoval data z průzkumu politolog Jan Kubáček.

Nejnovější volební model od agentury STEM byl představen v nedělní Partii Terezie Tománkové, kde se střetl premiér Fiala s bývalým předsedou vlády Andrejem Babišem. Právě jeho hnutí ANO nabírá podle posledních dat na síle – volby by podle květnového modelu vyhrálo se ziskem 33,5 procent.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vláda rozhodla o důchodech pozdě kvůli volbě prezidenta. Měla strach, řekla Nerudová

Ve srovnání s předchozími průzkumy překvapivě oslabilo opoziční hnutí SPD, pro které by hlasovalo 9,3 procenta voličů. Ačkoliv podle STEM stále nese silný kritický náboj proti vládě a nadále soustřeďuje protestní hlasy, část jeho elektorátu začala od oznámení konsolidačního balíčku a parametrů důchodových reforem pokukovat po jiných politických uskupeních.

Úbytek je vidět především u tzv. loajálních voličů. Ještě v prosinci 2022 mělo SPD okolo 8,5 procenta věrného elektorátu. V květnových statistikách už mělo na kontě jen 5,9 procenta. V praxi jde o poměrně nečekaný výsledek šetření vzhledem k tomu, že podporovatelé SPD patří spíše k loajálnějšímu voličstvu. Ze všech analyzovaných parlamentních stran byl propad voličů SPD překvapivě největší.

„Hnutí SPD je v době zjitřených nálad a nejistých výhledů díky svému dlouhodobému založení stále hlavním reprezentantem protestních hlasů. Od minulého podzimu však oslabilo a o část voličů se zřejmě dělí s menšími stranami stejného rázu, nově se stranou PRO,“ uvedla agentura STEM ve své prezentaci pro CNN Prima NEWS.

Podle analytiků se však Česká republika nachází v období relativního klidu „mezi volbami“. Roste tak podíl lidí, kteří deklarují, že by se voleb nezúčastnili.

Rajchl? Hrozbou pro SPD zůstává Babiš

Právě strana PRO Jindřicha Rajchla se v posledních několika měsících stala tváří protivládních demonstrací. Do toho se o přízeň voličů i pozornost veřejnosti perou další neparlamentní politické subjekty, jako jsou Přísaha, Trikolóra, Svobodní či KSČM. Všechny se nacházejí pod zákonnou hranicí pro vstup do Poslanecké sněmovny, ve světle vládních kroků ale každé uskupení dokázalo oslovit pár procent podporovatelů.

„Zatím se ukazuje, že většina hlasů jde spíš ke hnutí ANO. Tam stále funguje prezidentský dozvuk a to, že Tomio Okamura taktizoval. To mu mnozí nedokážou odpustit. Část nespokojených se ještě poohlíží po alternativách, taktizuje a vyčkává, co bude. Uvidíme, co s preferencemi udělá také spolupráce mezi SPD a Trikolórou, kterou mohou někteří voliči považovat za ‚příliš salonní‘. I to je důvod, proč se mohou dívat jinam,“ okomentoval výsledky průzkumu politolog Jan Kubáček.

Určitou část voličů SPD může sebrat i sociální demokracie, kterou hnutí Tomia Okamury dokázalo v minulých letech „vysát“ společně s ANO. „Ukazuje se, že spousta voličů není vůbec nadšená a nemá svou srdeční volbu. Jsou tu hnutí, která mají velký potenciál coby druhá nebo třetí preference. Voliči hledají nové alternativy, pak se vracejí k původním favoritům a po zklamání zase pokukují po nových politických silách. Ale záleží také na jejich aktivitě. Proč volit kováříčka, když mohou ke kováři. Dokud bude hnutí ANO protestně aktivní proti vládě, osloví tím i voliče z jiných stran,“ pokračoval Kubáček.

„Nemyslím si ale, že by Jindřich Rajchl představoval pro Okamuru takový problém. To spíš protestně naladěný Andrej Babiš. V momentě, kdy by bylo hnutí ANO pasivní a začalo jít vládě na ruku, dá se očekávat, že bude SPD naopak sílit,“ řekl pro web CNN Prima NEWS.

Exkluzivní květnový volební model agentury STEM byl vytvořen krátce poté, co kabinet představil své návrhy konsolidačního balíčku na ozdravení rozpočtu a důchodové reformy. Průzkumu se mezi 18. a 29. květnem zúčastnilo 1 141 lidí.

Jak další komentátoři hodnotí nejnovější průzkum agentury STEM? Další názory si můžete pustit ve videu níže:

Tagy: