Špinavci a zapáchající kandidáti? Blažek odsoudil kádrování ve Sněmovně. Zmínil ale výjimku

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) v Partii Terezie Tománkové

CO NA TO MINISTR (5)

Za mě osobně je nepřijatelné takzvané pokrytecké elitářství. Tedy že nás nebudou kádrovat jen voliči, ale i my, poslanci, mezi sebou. V pořadu Co na to ministr na CNN Prima NEWS to uvedl šéf resortu spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Zdůraznil, že všech 200 poslanců má stejně hodnotný mandát, a tak není potřeba o někom říkat, že je „špinavec“ nebo „zapáchající kandidát“. Za výjimku označil extremisty. „Kdyby kandidoval nějaký vyloženě extremista, tak se o tom bavme,“ podotkl.

„Obecně plátí, že nás, kteří kandidujeme, kádrují voliči. Jsou nás tisíce a volič pak na základě etických, racionálních či iracionálních kritérií a sympatií rozhoduje. Následně se nás na pracoviště sejde 200, kteří mají nějakým způsobem pracovat pro tento stát,“ vysvětloval uskupení Sněmovny Blažek.

ČTĚTE TAKÉ: Komentátor o obstrukcích: Je to jalový nástroj politiky, strany si ale nemají co vyčítat

To, jaká situace v ní panuje, ho znepokojuje. „Pro mě osobně, a zastával jsem to už kdysi dávno v Brně, je nepřijatelné takzvané pokrytecké elitářství. Tedy že se ještě budeme dál kádrovat mezi sebou. Všichni máme stejně hodnotný mandát, ale budeme o některých lidech říkat třeba: ‚Ty jsi špinavec‘ nebo ‚Ty máš mandát jiný a my budeme rozhodovat, co můžeš dělat, nebo ne‘. Výjimkou jsou extremisté. Kdyby kandidoval nějaký vyloženě extremista, tak se o tom bavme,“ líčil.

Chybí konkrétní důvody

Blažek vzpomněl na situaci „tehdy nejsilnějšího klubu“ – hnutí ANO. „Navrhovali nějaké kandidáty a začátek volebního období nebyl dobrý v tom, že se jim dávalo najevo, že kandidáti nějak zapáchají. Kdyby se řekly konkrétní důvody typu že tento člověk to být nemá, protože chce zavést diktaturu... Ale to se nestalo,“ pokračoval ministr.

Ve Sněmovně následně začaly panovat velmi špatné vztahy. „V momentě, kdy uděláte nějaký krok vůči jedné straně, tak ta druhá vám to chce vrátit. Máme si ale tyto věci vracet, když tvoříme zákony a politická rozhodnutí? To je má námitka,“ vysvětloval, proč taková jednání odsuzuje.

Již v Partii Terezie Tománkové Blažek přiznal, že se debat o jednacím řádu a jeho změnách neúčastní. „Je to věc poslanců. Opravdu to dělají předsedové poslaneckých klubů, případně v Senátu to dělají senátoři. Nevěřím na to, že změníme právní normu a svět bude lepší,“ vysvětloval.

„Jde o to, jak se k sobě vzájemně chováme i bez právních norem, a to nám v tomto období prostě jde hůře. A odpovědnost neseme úplně všichni. Na nikoho nechci vinu svalovat, ani to nemám rád – debaty, jestli za to může více koalice nebo opozice. Je nás tam 200 a všichni neseme svůj podíl odpovědnosti na tom, že komunikace a vztahy nejsou dobré na to, abychom ve Sněmovně mohli vytvářet dobrou pracovní atmosféru,“ dodal ministr.

Tagy:
chování politika opozice ODS kritika Terezie Tománková pořady CNN Prima NEWS ANO 2011 vláda ministr spravedlnosti Pavel Blažek obstrukce Poslanecká sněmovna ČR Senát Parlamentu ČR Co na to ministr