Statečná Jitka ohromila i policisty. Zastavila zloděje, který utíkal s kradenou peněženkou

Statečná svědkyně se postavila do cesty zloději a sebrala mu ukradenou peněženku. Jitka Davídková svým pohotovým zákrokem pomohla muži okradenému v Rokytnici nad Jizerou, její statečnost ohromila i policisty. „V tu chvíli člověk o ničem nepřemýšlí, chce pomoct. Že to mohlo dopadnout i hůř, mi došlo až se zpožděním,“ řekla CNN Prima NEWS Jitka Davídková.

Krádež peněženky se odehrála přímo v centru Rokytnice u supermarketu, kde si šedesátiletý muž skládal nákup do kufru auta. V tu chvíli k němu přišel mladý muž, který mluvil polsky a ptal se na cestu do Harrachova. „Starší muž mu ji ochotně vysvětlil, a když se k němu otočil zády, cizinec mu ze zadní kapsy montérkových kalhot vytáhl peněženku a začal s ní utíkat,“ popsala policejní mluvčí Ivana Baláková.

Následovala honička ulicemi Rokytnice. Starší muž se za mladíkem pustil, ten ale díky své kondici získával stále výraznější náskok. Právě v tu chvíli se poblíž objevil manželský pár z Prahy. „Pán volal, ať mu ho pomůžeme chytit, že mu ukradl peněženku. Ten mladík skutečně něco malého černého v ruce měl. Okamžitě jsme se manželem rozhodli, že pánovi pomůžeme. Manžel běžel s ním a já se rozhodla, že mu nadběhnu, protože byl opravdu rychlý. Mezitím jsem volala policii,“ uvedla statečná svědkyně.

Po malé chvíli se v postranní uličce skutečně setkala se zlodějem tváří v tvář. „Křičela jsem na něj, ať tu peněženku vrátí, ale on utíkal pořád dál směrem ke mně, jenže po pár krocích uklouzl na bahně a sednul si na zadek. To už byl prakticky u mě, takže já po té peněžence sáhla a začali jsme se o ni přetahovat. On z ní dokázal vytáhnout dvě stokoruny, a jakmile měl ty peníze v ruce, vzal nohy na ramena a utekl. V tu chvíli doběhl manžel i s okradeným pánem, takže jsem mu peněženku vrátila. Byl šťastný, protože v ní měl všechny doklady i platební kartu,“ doplnila Jitka Davídková.

Díky jejímu podrobnému popisu policisté dopadli cizince za pár minut a obvinili ho z krádeže. „V rámci zkráceného přípravného řízení jsme ho předvedli před soudce Okresního soudu v Semilech, který nad ním vynesl rychlý verdikt, a to trest vyhoštění na dobu dvou let,“ sdělila policejní mluvčí. Státní zástupce požadoval i podmíněný trest, tomu ale nakonec soudce nevyhověl.

Jitka Davídková si v každém případě získala respekt místních policistů. „Asi bychom pomohli znovu, i když policisté se divili, že jsem si takhle troufla se tomu zloději postavit. Já o tom v tu chvíli ale opravdu takhle nepřemýšlela. Stalo se to 6. ledna na Tři krále, tak jsme měli s manželem dobrý pocit, že jsme udělali něco užitečného,“ uzavřela žena, která tráví většinu času v práci v kanceláři jako účetní.

Tagy: