Štěrba: Polní nemocnice snad nebudou potřeba, medici už nechtějí pomáhat jako na jaře

Jaroslav Štěrba

Vláda dala Armádě ČR pokyn ke stavbě polních nemocnic. Začít se má o víkendu v pražských Letňanech, kde bude až 500 lůžek. Další prostory by měly vznikat i jinde, kapacity koronavirových lůžek navyšují i fakultní nemocnice. Budou polní nemocnice skutečně potřeba? Jaká by v nich byla péče o pacienty s těžkým průběhem nemoci? A lze počítat s mediky? Na tyto a další otázky odpovídal v pořadu 360° ředitel Fakultní nemocnice (FN) Brno Jaroslav Štěrba.

Štěrba ve vysílání 360° řekl, že si pamatuje polní nemocnice ještě z dob, kdy v Česku působila vojska Varšavské smlouvy. „Doufám, že jak jsme je nepotřebovali tehdy, tak že ani nyní,“ řekl ředitel Fakultní nemocnice Brno s tím, že jeho nemocnice je schopna již v tomto týdnu vytvořit 200 nových lůžek pro pacienty s COVID-19, následující týden pak až 300. „Takže naše kapacita je snad dostačující,“ doplnil ředitel s tím, že tato opatření vnímá jako „rezervu systému“.

V případě, že by polní nemocnice byly skutečně potřeba, pak by samozřejmě záležela péče především na kvalitě personálu, uvedl ředitel.

Armádní nemocnici v Těchoníně zatím neaktivujeme, říká Štěrba

Uvažovalo se i nad využitím armádní nemocnice v Těchoníně. „Nyní se rozhodlo, že se to nebude aktivovat, všechny páteřní fakultní nemocnice posilují kapacity,“ řekl Štěrba s tím, že jeho nemocnice bude moci držet krok s pražským Motolem.

V brněnské nemocnici je aktuálně hospitalizováno 110 pacientů s nemoci COVID-19. Štěrba prozradil, že 90 z nich je na relativně standardních lůžkách, zbylých 20 pak na intenzivní péči.

Stejně jako na jaře i nyní nemocnicím chybí personál. Potřebné jsou zdravotní sestry i medici. Ti často dobrovolně sloužili již na jaře během první vlny. Jejich nynější ochota je však podle Štěrby již nižší. „Studenti po právu očekávají, že to není záležitost jednoho či dvou týdnů, ale déle,“ řekl Štěrba s tím, že pokud by studenti například pouze stáli ve stanech, kde jsou prováděny testy na COVID-19, tak je to ve studiu příliš neposune.

Tagy: