Stomatová o hrůzách na Ukrajině: Pach a pohozená těla. Myslela jsem, že jsou to figuríny

Válečná reportérka Darja Stomatová byla hostem pořadu Povídej na CNN Prima NEWS.

Darja Stomatová v pořadu Povídej (10)

Válečná reportérka Darja Stomatová se v neděli objeví v premiérovém dílu pořadu Povídej na CNN Prima NEWS. Moderátorce Radce Červinkové popíše, jaké hrůzy během válečného konfliktu na Ukrajině prožila a jaké to pro ni bylo vrátit se zpátky do Čech. Celý rozhovor sledujte v neděli 20. března v pořadu Povídej od 21:30 na CNN Prima NEWS.

Stomatová strávila s kameramanem Jánem Schürgerem na Ukrajině celé tři týdny. Zažila chvíle, na které nikdy nezapomene. „Když jsme byli u školy v Charkově, kde se zabarikádovali ruští vojáci, viděla jsem poprvé mrtvá těla,“ přiznala reportérka.

V tu chvíli jí prý pomohlo to, že zrovna točili reportáž pro americkou CNN. „Nevím, co bych dělala, kdyby nebyla kamera zapnutá. Musela jsem však fungovat a mluvit dál,“ uvedla Stomatová s tím, že to pro ni byl jeden z nejtěžších momentů, které na Ukrajině prožila.

Právě v ten moment si totiž uvědomila, že je skutečně ve válce. „Je to pro mě strašně silný zážitek. Ten pach a pohled na lidská těla, to už z hlavy nikdy nedostanete. Připadala jsem si jako v nějakém filmu. Měla jsem pocit, že jsou to figuríny. Pamatuji si i detail, kdy jsem viděla mozek přes prasklou lidskou lebku. Bylo to pro mě strašně emocionální,“ svěřila se novinářka.

Získat si odstup od celé situace bylo velmi náročné. „Uvědomovala jsem si, že to byl něčí syn, bratr, anebo otec. I když jsou to ruští vojáci, agresoři, pořád jsou to lidské bytosti,“ popsala. V tu chvíli jí pomohl její kameraman. „Honza mi tehdy řekl, že už to nejsou lidé a nic z nich nezůstalo. Že jsou to jenom těla a že o tom nesmím takhle přemýšlet, protože se jinak zblázním,“ vylíčila Stomatová. V tu chvíli šla do sebe a všechny pocity nechala stranou.

„Uvědomila jsem si, že válka je zkrátka taková. Je hnusná, nepříjemná a také krutá. Ale já jako válečná reportérka musím fungovat,“ poznamenala. „Občas jsem měla namále. Brečet do polštáře ale nebyl čas,“ přiznala dále.

Rodiče to nesli hodně těžce

Z Ukrajiny se Stomatová se Schürgerem vrátili před více než týdnem. „Byli jsme fyzicky vyčerpaní a už jsme nemohli fungovat tak, jak jsme chtěli. Musíme získat odstup od situace, proto jsme se také vrátili zpět. A mimo jiné i kvůli mým rodičům, kteří to prožívali hodně těžce. Musela jsem je uklidnit, že jsem zdravá, naživu a v pořádku,“ přiznala v pořadu Povídej.

Rodiče novinářce volali a prosili ji, ať se vrátí zpět. „Maminka mi neustále posílala trasy, po kterých bychom se mohli vrátit. Rodiče velmi těžce chápou, že je to má práce a já se pro ni rozhodla, i když znám veškerá rizika. Mluvit s rodiči je pro mě teď hodně důležité,“ uvedla.

Přestože po návratu z Ukrajiny v Česku moc dlouho nepobyla, nyní už spolu se Schürgerem přemýšlí, jak se vrátit zpět do Charkova. „Čekají na nás lidé a informace stále mají hodnotu,“ dodala válečná reportérka. Celý rozhovor sledujte v neděli 20. března v pořadu Povídej ve 21:30 na CNN Prima NEWS.

Tagy: