Stoniš k volbám: ODS čeká náraz do zdi. Hejtman Kuba ukázal, kudy vede cesta, míní Fischer

Potenciál koalice Spolu se vyčerpal, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS šéfredaktor webu Deník.TO Marek Stoniš. ODS by si podle něj neměla „výsledky voleb přemalovávat na růžovo, jinak ji čeká náraz do zdi“. Komentátor týdeníku Echo Petr Fischer připomněl, že úspěch jihočeského hejtmana Martina Kuby ukazuje celostátnímu vedení dobrou cestu, jak zvrátit nepříznivý vývoj.

Lidé se podle Stoniše nerozhodli pro koalici Spolu, protože pochopili, že se „potenciál uskupení vyčerpal“. „Odrazilo se to na výsledcích. Hejtman Kuba vyhrál díky tomu, že kandidoval samostatně za ODS,“ je přesvědčen.

ČTĚTE TAKÉ: Kdo převezme kormidlo Pirátů po Bartošovi? Ve hře je uznávaný ministr i kritička vlády

Kuba podle Stoniše slaví úspěch mimo jiné i z toho důvodu, že „se distancoval od vedení své vlastní strany“. „Spolu také vyhrálo v Jihomoravském kraji díky hejtmanovi Jiřímu Grolichovi, jenže ten je členem KDU-ČSL. Vedení ODS by si mělo tuto těžkou porážku analyzovat, a ne si příčiny neúspěchu malovat na růžovo,“ poznamenal.

„Pokud se tomu nepostaví čelem, v příštích sněmovních volbách je čeká ještě větší náraz do zdi,“ zdůraznil Stoniš v pořadu Zprávy PLUS. Fischer připomněl, že i když ODS v případě mandátů mírně nabrala, Spolu je v souhrnu na nule.

„Jde o neúspěch ohledně laviny ANO, která by mohla naznačovat výsledky voleb do Poslanecké sněmovny v příštím roce. Byla by to katastrofa, jak pro Spolu, tak pro ODS,“ zdůraznil komentátor. Vše nyní záleží na tom, jestli občanští demokraté dokážou pod vedením Petra Fialy (ODS) změnit za rok strategii.

„Cestu naznačuje právě hejtman Kuba – méně ideologizovat, méně mluvit o hodnotách a zaměřit se více na praktické činy. Funguje to i u voličů, kteří nikdy nevolili ODS, ale jsou přesvědčeni, že Kuba dělá dobrou politiku,“ poradil Fischer.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Kdo povládne krajům? Někde jsou koalice „upečeny“, jinde se intrikuje a jednání stále běží

Tagy: