Stopa v historii světového hnutí Červeného kříže: V Praze proběhlo zlomové zasedání

Před Mezinárodní konferencí Červeného kříže plánovanou na rok 1963 (100. výročí jeho založení) se konalo v roce 1961 zasedání Rady guvernérů Ligy společností Červeného kříže a Rady delegátů Červeného kříže. Pro setkání vrcholných orgánů Mezinárodního Červeného kříže byla vybrána Praha, bylo to poprvé, co se schůze tohoto typu konaly v takzvaném východním bloku. Zasedání, včetně přípravných jednání, probíhalo od 25. září do 7. října 1961 a vybrán pro ně byl pražský hotel International, slavnostní zahajovací ceremoniál se konal v Rudolfinu 30. září.

Obě schůze byly pro Mezinárodní červený kříž významné. Na zasedání Ligy společností ČK bylo totiž na návrh Československého červeného kříže přijato další z hesel Mezinárodního červeného kříže, a to Humanitou k míru/Per Humanitatem ad Pacem, které měly národní společnosti užívat současně s heslem prvním – Milosrdenství mezi zbraněmi/Inter Arma Caritas.

ČTĚTE TAKÉ: Český řidič špatně odbočil. Byla z toho první světová válka, při které zemřely miliony lidí

Zasedání Rady delegátů Červeného kříže se zabývalo zásadními otázkami doktríny Červeného kříže – a sice jeho základními principy, které stanovují hodnoty a zásady činnosti a organizace všech složek Mezinárodního ČK. Významný teoretik mezinárodního humanitárního práva a Červeného kříže profesor Jean Pictet po systematické analýze předložil návrh na novou, sedmiprvkovou soustavu základních principů. Rada delegátů ČK tedy diskutovala návrh na nové Pictetovo znění základních principů a po „živé až bouřlivé diskusi” byl nakonec tento důležitý text přijat jednomyslně. Sedm základních principů, jak je známe dnes, tedy humanita – nestrannost – neutralita – nezávislost – dobrovolnost – jednota – univerzalita, bylo tedy na úrovni Mezinárodního červeného kříže schváleno roku 1961 v Praze. Až následně byly předloženy k finálnímu rozhodnutí XX. Mezinárodní konferenci Červeného kříže, která se však nakonec nekonala v roce 1963, ale až v roce 1965 ve Vídni.

Další příběhy z historie Červeného kříže si můžete přečíst na webu www.cervenykriz.eu či v těchto článcích:

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Francie, Itálie i Československo. Atentátníci útočili na evropské politiky noži i pistolemi

Tagy: