V ČR stoupá reprodukční číslo, opatření zpřísňují. Poláci svévolně otevírají hospody

Muži v hospodě

Index protiepidemického systému PES pro neděli stoupl ze 68 na 70 bodů. I nadále ale zůstává ve čtvrtém, tedy druhém nejvyšším stupni rizika. Mírně stouplo také zjednodušené reprodukční číslo, naopak oproti minulé neděli klesl počet nově nakažených i hospitalizovaných. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. V Česku nadále platí přísná opatření proti šíření covidu, stejně tak je tomu například Polsku. Tam se ale majitelé hotelů nebo restaurací rozhodli nařízení hromadně porušovat.

V Česku oficiálně platí nejvyšší, pátý stupeň pohotovosti PES. Indexem PES se měla původně řídit opatření proti šíření nemoci COVID-19. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ve čtvrtek řekl, že skóre PES už není pro určování opatření relevantní. Laboratoře v Česku potvrdily v sobotu 4 025 nových případů covidu, o zhruba 200 méně než o týden dřív. Pozitivních bylo 28 procent otestovaných vzorků.

Reprodukční číslo udává, kolik lidí v průměru nakazí jeden pozitivně testovaný. Po pátečním mírném poklesu hodnoty na přibližně 0,98 se v sobotu reprodukční číslo dostalo mírně nad 0,99, což je jeho nejvyšší hodnota od 13. ledna. Počet hospitalizací osob s covidem v sobotu klesl o 476, na 5 391. Méně pacientů s koronavirem bylo v českých nemocnicích naposledy 27. prosince.

Ke zvýšení rizika o dva body ale přispěl nárůst hospitalizovaných s nemocí COVID-19, u kterých se v posledních dnech nákaza prokázala až v nemocnici. Oproti pátku byl jeho růst sice minimální, statistici ale připočetli dva trestné body za jeho mezitýdenní nárůst ze 47,2 na 47,5 procenta.

Opět se naopak snížil průměr nakažených na 100 tisíc obyvatel za dva týdny. Nižší je také čtrnáctidenní průměr nakažených mezi seniory.

Nejvyšší hodnoty dosáhl index PES na začátku roku, kdy se tři dny držel na 90 bodech. Ve čtvrtém stupni, který je vymezen 61 až 75 body, je index od 14. ledna. V tomto týdnu hodnota indexu kolísá mezi 68 a 70 body.

V Polsku se plošně rebeluje

Například v Polsku, kde panuje tvrdý lockdown, se tisíce majitelé hotelů, restaurací, fitness center nebo lyžařských areálů rozhodly vládní nařízení nedodržovat. Mnoho podniků se snaží vymyslet, jak restrikce obejít, Pořádají tak například šachové turnaje. Například v posilovnách lidé oficiálně necvičí, ale jen testují stroje.

Ministr zdravotnictví Adam Niedzielski jednání odsoudil a říká, že chování lidí zapříčiní zhoršení pandemie v zemi. Podle něj občané vědomě vystavují ostatní Poláky možným zdravotním komplikacím.

Tagy:
Polsko hotel restaurace hospoda ANO 2011 počet nakažených Česko koronavirus COVID-19 Jan Blatný protiepidemický systém PES počet hospitalizovaných nedodržování nařízení Adam Niedzielski Ministerstvo zdravotnictví České republiky Protiepidemický systém České republiky