Vojtěch kritizuje přístup teenagerů k očkování: Nákazu šíří, ale sami se necítí ohrožení

Očkovaní vs. neočkovaní

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch považuje za velký problém pandemie zdrženlivý přístup mladých lidí k očkování. Uvedl to ve vysílání CNN Prima NEWS. Covid se aktuálně nejvíce šíří mezi Čechy do 20 let, obzvlášť vysoký výskyt nákazy je pak u dětí ve věku mezi dvanáctým až patnáctým rokem.

„Jsou to lidé, kteří si nepřipadají rizikoví. Nemají pocit, že by zkrátka pro ně covid představoval nějaké riziko. Na druhou stranu jsou to lidé, kteří když se nakazí, mohou nakazit někoho, kdo v tom riziku je,“ říká ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

„Dlouhodobě se tu vedou diskuse, jestli se školy podílejí na šíření nákazy. Na datech vidíme, že jednoznačně ano. Jsou to zejména žáci, kteří mají velmi intenzivní kontakty i v mimoškolní aktivitě,“ popisuje epidemiolog Roman Prymula.

Podle stávajícího i minulého ministra zdravotnictví je jediným řešením očkování. Zacílit opatření jen na mladé by ale bylo podle Vojtěcha i Prymuly velmi složité. „Jsme v situaci, kdy řada lidí očkování stále odmítá a jediná alternativní cesta je omezování kontaktů,“ míní Prymula.

„Testováni bude na školách, to platí. Ale jinak je to o uvědomění jich samotných,“ doplňuje Vojtěch. Pokud by se zájem o očkování mezi mladými zvýšil, nemělo by to podle viroložky Ruth Tachezy na momentální nárůst vliv.

Zájem o posilující dávku

„Rozhodně to ale teď nezabrání nárůstu čísel, protože jak víme, po vakcinaci chvíli trvá, než se imunita dostane na úroveň, která je dostatečně ochranná,“ míní Tachezy.

Dle ministerstva je 70 procent nynějších podávaných dávek posilovacích. V úterý si pro ni přišlo zhruba 20 tisíc lidí. Kolem 32,5 tisíce osob obdrželo dávku první. Vlna zájmu tak podle resortu přejde rychleji než v případě startu očkování.

Podle náměstkyně ministerstva zdravotnictví Martiny Vašákové končí více než tři procenta z infikovaných v nemocnici. Ve srovnání s jinými nemocemi je toto číslo podle ní velmi výrazné. Lidé, kteří jsou očkovaní, a i přesto končí v nemocnicích, jsou podle Vašákové starší jedinci trpící dalšími nemocemi, a jejich tělo se tak není schopno bránit.

Tagy: