Televizní diplomacie. S cestou Churchilla bych to nesrovnával, říká Svoboda o Zelenském v USA

Cesta ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského do Spojených států je ukázkou televizní diplomacie, domnívá se bývalý ministr zahraničních věcí Cyril Svoboda (KDU-ČSL). Jejím hlavním smyslem je podle něj demonstrace spojenectví Ukrajiny s USA, obsah jednání by totiž prý šel vyřešit i bez osobní návštěvy. Srovnávání této cesty s příjezdem tehdejšího britského premiéra Winstona Churchilla do Bílého domu za druhé světové války však není podle Svobody na místě.

„Úplně nevidím tu spojitost. Churchillova cesta se uskutečnila v jiné situaci. Probíhala otevřená válka mezi Hitlerem a celou Evropou. Na srovnávání bych byl opatrný, totéž to podle mě není,“ uvedl ve Zprávách na CNN Prima NEWS Cyril Svoboda. Připustil však, že určitou podobnost návštěvy státníků sdílejí.

Bývalý ministr reagoval na výroky některých komentátorů, kteří upozorňují na paralelu mezi Zelenského návštěvou svého amerického protějšku a zaoceánskou cestou Winstona Churchilla v době druhé světové války. Ten se do Bílého domu vydal po japonském útoku na Pearl Harbor v roce 1941, a podobně jako šéf Kyjeva dorazil do USA jen pár dní před Vánocemi.

Zelenského návštěva, která je jeho první cestou do zahraničí od únorového napadení Ukrajiny Ruskem, má podle Svobody velký symbolický význam: „Je to demonstrace spojenectví a osobního přátelství mezi prezidenty. Jedná se o ukázku televizní diplomacie – aby to bylo vidět. Zelenskyj nemusel osobně jezdit do USA, předměty jednání určitě šly dohodnout i jinak.“ Skutečnou historickou dohru nečekané cesty se podle něj máme teprve dozvědět.

Další zahraniční cesty v průběhu konfliktu již od ukrajinského prezidenta bývalý ministr zahraničí neočekává. „Musel by objíždět všechny možné metropole. Stačí, že je v USA, zbytek se vyřeší diplomatickou cestou nebo ježděním lídrů na Ukrajinu. Ještě den před návštěvou byl přímo na frontě. Jen těžko může opustit zemi a cestovat. Musí být doma, vést armádu, národ a zemi ve válce,“ sdělil Svoboda.

Tagy: