TEST: Zvládli byste letošní přijímačky? Cermat sklízí kritiku, na dětech se měl „vyřádit“

Jednotná přijímací zkouška na střední školy se uskuteční již 12. a 15. dubna. (Ilustrační snímek)

Přijímací zkoušky na střední školu, první kolo

První řádný termín jednotné přijímací zkoušky mají žáci devátých tříd za sebou. Zda úspěšně, či nikoliv, se dozví 15. května. Zadání testů z českého jazyka a nepříliš oblíbené matematiky jsou již zveřejněna na webu Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat). Bylo letošní zadání skutečně tak těžké, jak řada žáků uvádí? Otestujte se.

Celkem šestnáct matematických úloh. Tolik jich – včetně následných podúkolů – museli pro zisk plného počtu bodů zvládnout zájemci o studium v prvním řádném termínu jednotné přijímací zkoušky. Právě test z matematiky byl tím prvním, který žáci v pátek ráno v lavicích absolvovali.

ČTĚTE TAKÉ: Den přijímaček PŘEHLEDNĚ. Co když dítě onemocní, kolik má času a kdy zjistí výsledky

Stejně jako v předchozích letech se dala očekávat kritika. Ta již pár hodin po konci zkoušek zaznívá na sociálních sítích. „To jste se zase Cermat na dětech vyřádili, že? Nacpat do testu hned první příklad slovní úlohu, a celkově sedm úkolů s podúkoly jen z geometrie, úžasné. V českém jazyce také, v dnešní době je jistě nezbytné znát všechna stará přísloví,“ napsal jeden z uživatelů přímo na sociální sítě Cermatu.

Zhruba polovina z úloh se týkala geometrie, ta první na žáky však čekala až ve druhém zadání, kde měli vypočítat objem čirého skla v těžítku. Jedná se o příklad, který řada dětí dle svých slov nezvládla. „Nebylo to nejhorší, matika byla rozhodně těžší než čeština,“ shodli se pro CNN Prima NEWS oslovení žáci.

„Konstatuji, že to byl nejtěžší test matematiky v historii Cermatu,“ napsal na sociální sítě další uživatel. S podobnou zkušeností se redakci svěřila i Edda, žákyně, která v pátek přijímací zkoušky skládala.

Cermat se zatím nevyjádřil

„Učila jsem se z minulých testů, kde každý rok byly úlohy podobné. Nyní většina těchto úloh v zadání nebyla. Žádné tabulky, ale hodně obsahu, objemu, těžké rýsování,“ líčila s tím, že v testu z matematiky bylo hodně geometrie. „Zároveň mi oproti předchozím testům přišly těžší zlomky i rovnice,“ doplnila s tím, že letošní koncept zadání jí přišel naprosto jiný než v předchozích letech.

Najdou se však i opačné názory. „Máme tedy opačný dojem. Většinou nejtěžší šestnáctá úloha z matematiky byla snadná s procenty. Naopak z češtiny se nám zdálo, že to bylo těžší, než je zvykem,“ napsala jiná uživatelka. S tím souhlasila i Edda. „Texty byly delší a složitější. Navíc zde bylo i hodně podúloh,“ dodala.

Redakce CNN Prima NEWS s žádostí o komentář k letošním testům jednotné přijímací zkoušky oslovila i Cermat, který se zatím nevyjádřil.

Komu se páteční přijímací zkoušky nepovedly, má šanci na opravu ještě v pondělí. Toho využije i Edda a doufá, že výsledek bude lepší. Příští týden se pak budou přijímačky konat i na víceletá gymnázia. Výsledky se studenti dozví 15. května. Už nyní si však mohou nejen studenti prohlédnout zadání testů na webu Cermatu. Na webu Státní přijímačky pak dotyční naleznou řešení, které vypracoval Nový Ámos.

Jak byste letošní zadání pro první řádný termín z českého jazyka a matematiky pro čtyřleté obory zvládli vy? Otestujte své znalosti:

Didaktický test z matematiky pro 4leté obory v roce 2024

1 5 „Pět švadlen, které šijí oblečení, pracují stejným tempem. Tyto švadleny splní danou zakázku za 24 hodin.“ Za jakou dobu splní o polovinu větší zakázku čtyři švadleny?

2 5 „Žáci třídy 8. B se dělí na dvě skupiny podle toho, zda chodí na němčinu nebo na angličtinu. V obou skupinách je stejný počet žáků. Ve třídě je 14 chlapců a z nich 5 chodí na angličtinu. Na němčinu chodí 4 dívky.“ Kolik dívek celkem chodí na angličtinu?

3 5 „Žáci třídy 8. B se dělí na dvě skupiny podle toho, zda chodí na němčinu nebo na angličtinu. V obou skupinách je stejný počet žáků. Ve třídě je 14 chlapců a z nich 5 chodí na angličtinu. Na němčinu chodí 4 dívky.“ Kolik má třída 8. B celkem žáků?

4 5 „Vynásobíme-li neznámé číslo dvěma a odečteme-li od výsledku 135, získáme polovinu hodnoty neznámého čísla.“ Jaká je hodnota neznámého čísla?

5 5 „Kolo v obchodě stálo 20 000 Kč. Nejdříve bylo zlevněno o 10 % z původní ceny, po měsíci bylo zdraženo o 10 % z nové ceny.“ Jaká byla výsledná cena kola po zlevnění i zdražení?

Máte % správných odpovědí.

To není dobrý výsledek. Zkuste to znova.

To není dobrý výsledek. Zkuste to znova.

To není špatné, ale pořád je co zlepšovat.

Gratulujeme, máte velmi dobré znalosti.

Výborně, vaše znalosti jsou skvělé.

Výše uvedené úlohy ze zadání letošního testu jsou redakcí náhodně vybrané. Klíč se správnou odpovědí naleznete na stránkách webu Státní přijímačky.

Didaktický test z českého jazyka pro 4leté obory v roce 2024

1 5 Která z následujících vět je zapsána pravopisně správně?

2 5 Vyberte, která souvětí jsou zapsána pravopisně správně.

3 5 „Předchozí ředitel nedal bez auta ani ránu a Eva zrovna tak. Pak ale nastoupil nový ředitel, zapřisáhlý odpůrce motorismu, a v jeho přítomnosti začala Eva odsuzovat ty, kteří jezdí autem. Platí pro ni: Kam *****, tam plášť.“ Jaké slovo patří na vynechané místo?

4 5 Ber ty léky pravidelně, ať se brzy uzdravíš.

5 5 Jelikož je nejlepší, bude nás reprezentovat na soutěži.

Máte % správných odpovědí.

To není dobrý výsledek. Zkuste to znova.

To není dobrý výsledek. Zkuste to znova.

To není špatné, ale pořád je co zlepšovat.

Gratulujeme, máte velmi dobré znalosti.

Výborně, vaše znalosti jsou skvělé.

Výše uvedené úlohy ze zadání letošního testu jsou redakcí náhodně vybrané. Klíč se správnou odpovědí naleznete na stránkách webu Státní přijímačky.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Na problémovém systému přijímaček pracoval i syn ředitele Cermatu. Peníze nedostane, říká otec

Tagy: